Solutii pentru tratamentul de canal in sarcina
blank

Data

Introducere:

Pentru a controla durerea pulpară gravă în urma infecțiilor odontogene la femeile gravide, poate deveni necesar un tratament endodontic. Scopul acestui articol a fost de a evalua percepția generala cu privire la efectuarea tratamentului endodontic pentru femeile insarcinate. În ceea ce privește siguranța tratamentului endodontic în timpul sarcinii, 91,8% din populatia globala considera că este sigur. 

 

Sarcina la o pacienta nu se traduce prin compromisuri medicale facute; de aceea tratamentul dentar nu trebuie refuzat doar pentru că o femeie este însărcinată. Pacienta gravidă care se prezintă pentru îngrijirea dentară poate necesita considerații speciale fata de alti oameni. Prin urmare, managementul acestor pacienți poate necesita ajustări în momentul și tipul tratamentului dentar, precum și în medicamentele care trebuie prescrise pentru mamă și făt. 

Trebuie luate în considerare următoarele: 

– risc teratogen la făt datorită medicamentelor luate de mamă

– susceptibilitate la sindromul hipotensiv în decubit dorsal ca urmare a scăderii tensiunii arteriale și a debitului cardiac în timp ce pacientul se află în decubit dorsal

– potențial pericol a coagulopatiei vasculare diseminate datorită creșterii factorilor de coagulare.

 

Sănătatea bucală în timpul sarcinii a constituit, pentru mult timp, un motiv de îngrijorare, obstetricienii recunoscând importanța și efectul său asupra rezultatelor sarcinii. Modificările fiziologice ale sarcinii includ modificări ale cavității bucale, cu o creștere a susceptibilității la infecții orale. De asemenea, consumul crescut de carbohidrați, creșterea acidului în gură din cauza vărsăturilor și producția redusă de salivă și, probabil, creșterea acidității salivei au crescut riscul apariției cariilor dentare în timpul sarcinii. 

Un studiu a constatat că femeile gravide au avut de 1,97 ori mai multe șanse de a suferi de carii dentare decât femeile care nu sunt gravide.

O prevalență de 74,5% a cariilor dentare la femeile gravide a fost observată într-un studiu realizat de Mahmud și colaboratorii.

 

De obicei, pacientele însărcinate nu sunt imunocompromise; cu toate acestea, există suprimarea sistemului imunitar matern ca răspuns la făt, provocând ulterior o scădere a imunității mediată de celule, precum și activitatea naturală a celulelor ucigașe. Infecțiile odontogene au potențialul de a progresa rapid până la adâncime. Infecțiile spațiale compromit în cele din urmă căile respiratorii orofaringiene. În plus, femeile însărcinate pot primi, de asemenea, o rețetă și / sau analgezice fără prescripție medicală pentru a controla durerea pulpară gravă. Abuzul acestor medicamente, mai degrabă decât tratamentul dentar adecvat, poate avea efecte dăunătoare asupra fătului și asupra mamei însărcinate. Prin urmare, este imperativ ca infecțiile odontogene să fie tratate cu promptitudine în orice moment din timpul sarcinii. Una dintre opțiunile posibile de tratament este tratamentul endodontic care implică extirparea pulpei bolnave. Tratamentul endodontic poate presupune utilizarea radiografiilor, agenților anestezici locali, iriganților canalului radicular, medicamentelor intracanaliculare și celorlalte medicamente (analgezice și antibiotice).

 

Radiografiile sunt foarte importante în timpul tratamentului endodontic. Acestea sunt necesare pentru diagnosticarea corectă, determinarea lungimii de lucru, obturația corectă și evaluarea post-tratament. Radiografiile intraorale sunt sigure pentru pacientele gravide, deoarece razele X sunt direcționate către gură și nu spre abdomen, împreună cu utilizarea măsurilor de protecție, cum ar fi filmul de mare viteză, colimarea, filtrarea, șorțul de plumb și gulerul tiroidian. 

Expunerea la radiații cu raze X în timpul sarcinii au totalizat <5-10 cGy și o serie completă de radiografii dentare de gură de doar 8 × 10-4 cGy a fost raportată că nu prezintă nicio creștere a anomaliilor congenitale sau a întârzierii creșterii intrauterine.

 

Anestezicele locale sunt relativ sigure atunci când sunt administrate corect și în cantitatea corectă în timpul sarcinii. Cantitatea de agent anestezic administrată ar putea fi un motiv probabil de îngrijorare în rândul endodontilor. Acest lucru se poate datora incertitudinii in care doza inițială administrată este ineficientă în realizarea anesteziei, necesitând astfel un agent anestezic suplimentar pentru a face pacientul să se simtă mai confortabil. Durerea suferită în timpul tratamentului poate induce stres care ar putea fi mai dăunător pentru făt decât efectul (efectele) unor cantități suplimentare de agent anestezic. Majoritatea agenților anestezici conțin epinefrină vasoconstrictoare, care este un medicament din categoria C. Acest medicament a fost studiat în cantități de până la 0,1 mg adăugate la anestezice locale. Nu s-au raportat efecte secundare neobișnuite sau complicații în urma utilizării sale pentru anestezie epidurală în timpul travaliului. Pentru o pacientă însărcinată sănătoasă, concentrația de 1: 100.000 de epinefrină utilizată în stomatologie, administrată printr-o tehnică de aspirație adecvată și limitată la doza minimă necesară, este sigură.

 

Tratamentul endodontic în timpul sarcinii este îndreptat spre controlul bolilor, menținerea unui mediu oral sănătos și prevenirea potențialelor probleme care ar putea apărea mai târziu în timpul sarcinii sau în perioada postpartum. S-a afirmat că nici irigantul de curățare, hipocloritul și nici materialele de umplere a canalului radicular utilizat în tratamentul endodontic este dăunător pentru făt.

Primele 3 luni de sarcină sunt considerate vitale pentru creșterea fătului. S-a recomandat ca orice tratament evitabil din primul trimestru să fie mutat în trimestrul următor pentru a preveni orice amenințare cu efecte nefavorabile ale tratamentului dentar. Până la sfârșitul primului trimestru, organogeneza este completă, dimensiunea uterului nu este suficient de mare. Pentru a face starea pe scaunul dentar incomodă și greața a scăzut în general. Acestea fac din al doilea trimestru o perioadă ideală pentru a efectua un tratament endodontic. Cu toate acestea, procedurile endodontice elective extinse ar trebui amânate până după livrare.

 

Dentiștii trebuie să facă față frecvent anxietății asociate cu siguranța tratamentului dentar în timpul sarcinii, precum și nevoia de a elimina infecția odontogenă. Evaluarea riscului potențial în tratamentul endodontic în timpul sarcinii este importantă, acordând atenție modificărilor fiziologice asociate sarcinii. Probabil din cauza presupunerilor greșite propagate în urma lipsei informațiilor adecvate, medicii stomatologi sunt precauți să acorde tratament femeilor însărcinate.

 

DISCUŢIE

Înțelegerea schimbărilor fiziologice asociate cu sarcina, precum și efectele procedurilor dentare, inclusiv radiografia și consumul de droguri asupra pacientelor gravide și a fătului în curs de dezvoltare, este necesară pentru a oferi tratament dentar pacienților gravide.

 

Studiile nu au raportat evenimente adverse asociate tratamentului endodontic. Anestezicul local cu vasoconstrictor poate fi administrat în condiții de siguranță la pacientele însărcinate în timpul tratamentului dentar, dar aspirarea trebuie făcută întotdeauna pentru a minimiza probabilitatea injecției intravasculare. Medicii dentisti par să fie familiarizați cu acest lucru, mai ales că majoritatea procedurilor dentare necesită anestezic. Domeniul de aplicare al specialității medicină orală constă în gestionarea nechirurgicală a bolilor orale, acolo unde este cazul și include utilizarea agenților farmacologici în gestionarea afecțiunilor dentare. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că toți medicii au fost familiarizați cu siguranța utilizării anestezicului local cu epinefrină în timpul sarcinii.

Mai Multe
articole