Sindromul de gura uscata. Cauze. Simptome. Tratament

sindromul de gura uscata sau xerostomia

Cuprins

 

Atunci cand glandele salivare nu produc suficienta saliva, apare senzatia de gura uscata si disconfort. Aceasta insuficienta poarta si numele de xerostomie.

Saliva are un rol esential in mentinerea umiditatii in cavitatea bucala si joaca un rol important in sustinerea sanatatii orale, precum si in procesul digestiv. Aceasta substanta nu doar impiedica proliferarea germenilor in gura, dar si contribuie la neutralizarea acizilor din cavitatea bucala, reducand riscul aparitiei cariilor dentare. De asemenea, proprietatile salivei au si un rol in prevenirea infectiilor, controland bacteriile si fungi din microflora orala.

 

Ce este xerostomia

 

Gura uscata, cunoscuta si sub denumirea de xerostomie, reprezinta o conditie caracterizata prin senzatia insuficienta de saliva. Aceasta nu constituie in mod direct o afectiune, ci mai degraba un simptom al unor probleme subiacente. De cele mai multe ori, gura uscata apare ca efect secundar al anumitor tratamente medicamentoase, cum ar fi antihistaminicele sau decongestionantele utilizate in cazul alergiilor sau racelilor.

Desi aceasta tulburare nu pune viata in pericol si nu este contagioasa, ea poate afecta, printre altele, sanatatea orala si chiar viata cotidiana.

 

Gura uscata – cauze care duc la senzatia de gura uscata

 

Exista o serie de cauze care pot contribui la dezvoltarea xerostomiei sau sindromului de gura uscata. Desi aceasta poate fi adesea un efect secundar al anumitor medicamente, exista si alte factori care pot influenta productia de saliva si pot contribui la aceasta senzatie de uscaciune in cavitatea bucala:

 • Medicamente: Multi oameni experimenteaza gura uscata ca un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele, antihistaminicele, decongestionantele, medicamentele pentru tensiunea arteriala si tratamentele pentru anxietate. Aceste substante pot influenta productia de saliva sau pot afecta calitatea acesteia, ducand astfel la senzatia de uscaciune in gura.
 • Afectiuni medicale: Xerostomia poate fi asociata cu anumite boli si afectiuni, precum diabetul, hipertensiunea arteriala, sindromul Sjögren (o boala autoimuna care afecteaza glandele producatoare de saliva), boala Parkinson si HIV/SIDA.
 • Radioterapie si chimioterapie: Persoanele care au fost supuse tratamentelor de radioterapie sau chimioterapie in zona capului si gatului pot dezvolta temporar sau permanent gura uscata din cauza daunelor aduse glandelor salivare.
 • Varsta inaintata: Pe masura ce imbatranim, glandele salivare pot functiona mai putin eficient, ceea ce poate conduce la senzatia de gura uscata.
 • Consumul de alcool si tutun: Alcoolul si tutunul pot afecta calitatea si cantitatea de saliva produsa de glandele salivare, contribuind astfel la senzatia de uscaciune in gura.
 • Deshidratarea: Lipsa hidratarii adecvate poate duce la scaderea productiei de saliva si, implicit, la gura uscata.

 

Simptomele xerostomiei

 

Simptomele xerostomiei sunt:

 • Senzatie de uscaciune: Principalul semn al xerostomiei este senzatia constanta de uscaciune in gura. Aceasta senzatie poate varia de la usoara pana la intensa si poate deveni extrem de neplacuta.
 • Dificultate in vorbire si inghitire: Lipsa salivei poate face dificila vorbirea si inghitirea alimentelor si lichidelor, generand disconfort in activitatile cotidiene.
 • Gust neplacut sau modificat: Reducerea productiei de saliva poate afecta perceptia gusturilor, ducand la senzatii de gust neplacut sau chiar distorsionate.
 • Iritare si senzatie de arsura: Gura uscata poate provoca iritatii si senzatii de arsura in gura si pe limba, creand disconfort si neliniste.
 • Respiratie neplacuta: Lipsa salivei poate favoriza cresterea bacteriilor in cavitatea bucala, ceea ce poate duce la halena sau respiratie neplacuta.
 • Durere sau sensibilitate la nivelul cavitatii orale: Fara suficienta saliva, gura si buzele pot deveni uscate si sensibile, putand chiar sa prezinte fisuri si ulceratii minore.
 • Carii dentare: Saliva are un rol important in protejarea smaltului dentar. Lipsa ei poate creste riscul de dezvoltare a cariilor.
 • Dificultati in purtarea protezelor dentare: Persoanele care poarta proteze dentare pot experimenta o aderenta redusa si disconfort din cauza lipsei salivei.
 • Tulburari ale gustului: Lipsa salivei poate altera modul in care simtim si intelegem gusturile alimentelor si bauturilor.

 

Complicatii asociate si impactul asupra sanatatii orale

Atunci cand xerostomia ramane netratata, aceasta poate evolua intr-o serie de complicatii cu potential serios pentru sanatatea bucala si starea generala a pacientului. Gura uscata poate declansa si agrava diverse probleme, iar impactul sau poate fi resimtit in multiple moduri. Printre complicatiile frecvente se numara:

 • Cariile dentare: Scaderea fluxului de saliva reduce capacitatea naturala de a proteja dintii impotriva bacteriilor care cauzeaza cariile dentare. Lipsa salivei favorizeaza acumularea bacteriilor si formarea placii dentare, ceea ce poate duce la aparitia cariilor.
 • Degradarea smaltului dentar: Scaderea nivelului de saliva poate conduce la cresterea aciditatii in cavitatea bucala. Aceasta aciditate crescuta poate eroda smaltul dintilor, slabind structura si contribuind la aparitia cariilor.
 • Necesitatea tratamentelor costisitoare: Cariile netratate pot evolua in probleme dentare mai grave. Pentru a rezolva aceste probleme, pot fi necesare obturatii (plombe), tratamente de canal sau chiar implanturi dentare, tratamente care implica costuri financiare semnificative.
 • Risc crescut de gingivita si infectii orale: Lipsa salivei poate contribui la cresterea riscului de inflamatii ale gingiilor (gingivita) si poate favoriza aparitia afectiunilor orale precum aftele bucale.

Pentru a preveni aceste complicatii si pentru a mentine o sanatate orala optima, este esential sa consulti un medic stomatolog si sa urmezi recomandarile sale. Vizitele regulate la cabinetul stomatologic, igiena orala riguroasa si managementul eficient al xerostomiei pot contribui semnificativ la mentinerea sanatatii orale.

 

Tratament gura uscata. Recomandari

 

Tratamentul pentru gura uscata poate varia in functie de originea acestei afectiuni. Daca xerostomia are la baza o afectiune subiacenta, medicul poate sugera administrarea de medicamente menite sa stimuleze productia de saliva.

In cazul in care aceasta este rezultatul unui tratament medicamentos, medicul poate lua in considerare ajustarea dozelor sau inlocuirea medicamentului in cauza (cum ar fi antihistaminicele sau decongestionantele).

 

Recomandari pentru mentinerea unui flux salivar adecvat:

 • Poti incerca dropsuri si guma de mestecat fara zahar, cu precadere cele care contin xylitol, pentru a promova secretia de saliva. Evita totusi produsele acide, care contin extracte citrice, deoarece acestea pot afecta smaltul dentar. Inghetata fara zahar sau chiar gheata pot, de asemenea, contribui la echilibrarea productiei de saliva. Este important sa consumi aceste produse cu moderatie, deoarece chiar daca nu contin zahar, pot influenta sanatatea dintilor.
 • Mentinerea unei hidratari adecvate prin consumul de apa ajuta la mentinerea umiditatii mucoasei bucale si a confortului.
 • Respira predominant pe nas si evita respiratia pe gura.
 • Foloseste un umidificator in camera pentru a mentine aerul umed.
 • Opteaza pentru alimente moi si usor de ingerat, care contin ingrediente umede, precum supele, smantana sau untul.
 • Evita alimentele prea sarate, foarte uscate sau insipide si pe cele bogate in zahar (inclusiv bauturile).
 • In cazul in care consumi alcool sau cafeina, fii constient de faptul ca acestea pot determina deshidratarea.
 • Evita bauturile acide, precum sucurile de portocale, mere, struguri sau rosii.

 

Urmate cu atentie, aceste recomandari pot ajuta la gestionarea gurii uscate si la mentinerea confortului oral optim. Este important sa consulti medicul stomatolog pentru a primi sfaturi specifice in functie de cauza ta particulara a gurii uscate si pentru a stabili planul de tratament adecvat.

Mai Multe
articole