Sigilarea dintilor, o bariera eficienta impotriva cariilor

Data

Cuprins

Sigilarea dintilor este o modalitate eficienta de a prevenii dezvoltarea cariilor. Se realizeaza atat pe dintii de lapte cat si pe dintii permanenti. Rolul sigiliului este acela de a proteja dintele, suprafata dintelui fiind departe de bacteriile care duc la dezvoltarea cariilor dentare. Dupa sigilarea dintilor exista sanse foarte scazute de aparitie a cariei.

Nu exista  varsta exacta pentru aceasta procedura, insa cu cat se realizeaza mai devreme cu atat mai bine este pentru dinti. Se realizeaza sigilarea dintilor de lapte cu toate ca cei mici au adoptat o igiena corecta, efectuand periajul dintilor in fiecare zi de 2 ori (dimineata si seara).

Sigiliul reprezinta un strat de protectie, care se realizeaza intr-o singura sedinta. Este o metoda  complet nedureroasa pe mai multi dinti intr-o singura sedinta. Molarii de lapte, cat si cei de 6 ani, datorita pozitiei sunt greu de curatat, iar pe suprafetele lor in santurile adanci stagneaza, cu orele, alimente care se descompun, ceea ce determina aparitia cariilor. Cea mai buna solutie in acest sens este ca dintii sa fie sigilati. Procedura este de preferat sa fie realizata imediat dupa eruptia dintilor.

Etapele sigilarii dentare laser 

 

  • Dintele ce urmeaza sa fie sigilat este curatat foarte bine prin periaj profesional, fiind indepartate astfel toate resturile alimentare cat si placa bacteriana.
  • Dintele este uscat, se aplica apoi un lac ce patrunde in toate suprafata dintelui ce se intareste cu lampa cu UV.
  • Se aplica sigiliul ce se intareste cu lampa cu UV.
  • Dupa aplicarea sigilantului, pacientul poate manca si bea apa.

 

Sigilarea este un procedeu stomatologic neinvaziv, materialele folosite sunt biocompatibile. Pentru a se asigura ca sigiliile sunt intr-o stare buna, parintii trebuie sa verifice periodic prezenta sigiliului pe suprafata dintelui; acesta se observa usor, deoarece sigiliul are o culoare mai deschisa decat a dintelui natural.

Sigilarea dintilor nu are acelasi efect in cazul in care igiena orala este deficitara, alimentatia nu este sanatoasa (consumul alimenteler dulci, in special bomboane, caramele, jeleuri, sucuri acidulate) si controalele la dentist sunt la intervale mari de timp sau doar atunci cand apare durerea.

Sigilarea nu exclude necesitatea unei ingrijiri dentare corecte, se respecta periajul dentar zilnic de 2 ori pe zi cu scopul de a prevenii cariile dentare. Eu recomand, urmarea unui control la fiecare 3 luni in cazul copiilor, deoarece pot fi prevenite o multime de posibile afectiuni, se verifica sigiliul si daca dintii sunt protejati de carii si infectii.

Sigiliul rezista cativa ani, iar cand dispare este inlocuit. Exista mai multe modalitati prin care putem proteja dintele, de aceea recomand un plus de protectie in ceea ce priveste dintii celor mici.

Un program complet de preventie 

  • Controale periodice din 3 in 3 luni la dentist ( efectuarea periajelor profesionale)
  • Tratamente dentare preventive (sigilarea dintilor de lapte si a dintilor permanenti) 
  • Periajul dentar corect realizat acasa 
  • Folosirea dusului bucal la copii de peste 6 ani – ajutati si supravegheati de parinti
  • Alimentatia sanatoasa

Marele avantaj al sigilarii este acela ca reduce foarte mult riscul de aparitie a cariei dentare. Nu il elimina!

Mai Multe
articole