Aparatele dentare castiga tot mai mult teren si au devenit o moda, atat in randul copiilor si adolescentilor, cat si in randul adultilor. 

Motivele pentru care un pacient decide urmarea unui tratament ortodontic sunt multiple. Unii vin din proprie initiativa, pentru ca din punct de vedere estetic isi doresc o imbunatarire, altii sunt convinsi de catre medicul stomatolog, deoarece exista o anomalie dentara de care pacientul nu este constient. 

Inainte de montare unui aparat ortodontic, pacientul trebuie sa isi trateaze toate afectiunile dentare, carii, afectiuni parodontale, endodontice, sa faca extractii de dinti irecuperabili (resturi radiculare), molari de minte sau alti dinti (pentru a crea spatiul necesar). 

Acest lucru este foarte important, pentru a preveni agravarea problemelor, deoarece din cauza aparatului dentar, igiena dentara este mai dificil de realizat.

 

Pentru a avea o igiena dentara buna, trebuie sa urmam anumite sfaturi:

1. Periaj dupa fiecare masa

 

2. Folosirea unor periute interdentare

 

3. Folosirea dusului bucal

 

4. Folosirea apei de gura

 

5. Vizita la medicul stomatolog curant pentru igienizari o data la 3 luni

 

6. Folosirea atei dentare

 

7. Grija la alimentatie

 

8. Folosirea de ceara dentara

 

Dupa perioada de tratament efectiv, urmeaza perioada de contentie, in care pe interiorul dintilor se va monta un aparat de contentie ce consta intr-o sarma lipita cu material compozit. Acest aparat are scopul de a tine pe loc dintii si pastra rezultatul obtinut. El trebuie intretinut la fel de bine ca si aparatul dentar, deoarece retentioneaza mai repede placa bacteriana. 

Desi pare un efort foarte mare puratrea unui aparat ortodontic, trebuie sa ne gandim la ce zambet de Hollywood o sa avem dupa tratamentul ortodontic.