Sfat pentru parinti: Cum sa se spele copiii pe dinti?

Data

Cuprins

Cred ca este întrebarea cea mai des întâlnită , atât în cabinetul de stomatologie cât și în viata de zi cu zi.

 

Citim foarte des tot felul de site-uri, blogguri referitoare la acest subiect și de multe ori ne întrebam cum de noua nu ne iese  🙂

Va povestesc din propria experienta cu băiețelul meu, dar si  din ce a funcționat în cabinet și în baia? altor părinți.

 

Cand ne dorim sa-i formam un nou obicei celui mic, o noua deprindere, cel mai important este sa fie facut într-un mod cât mai natural, prin exercițiu și răbdare.

?  Incă din primele luni de viata  curățatul gurii, ar trebui făcut înainte de apariția dintilor, cu un tifon înfășurat pe deget și puțin ser fiziologic ștergem ușor gingiile masandu-le in acelasi timp. Il va ajuta pe cel mic sa elimine bacteriile care provoaca cariile dentare, obisnuindu-l, totodata, cu periajul de mai tarziu al dintilor de lapte.

 

Ce periuta de dinti sa folosim?

 

Odata cu aparitia primului dinte, intre lunile 6-12 de viata, ii poti face cunostinta celui mic cu periuta de dinti. Asigura-te ca este o periuta moale, cu margini rotunjite, pentru a nu-i rani gingia. Periuta cu peri de silicon care se introduce pe degetul mamicii este foarte indicata pentru aceasta perioada. Perierea simpla, doar cu putina apa, e suficienta.

După vârsta de 1 an, introducem si pasta de dintii, una cu ingrediente cat mai naturale, fără fluor.

 

Periajul dintilor ar trebui sa devina o rutina pentru copil.

Dimineata si seara obligatoriu,  ne spalam impreuna pe dinti, lasandu-l pe el sa-i curete singur, ulterior ajutandu-l si noi.

Cei mai mulți copii reacționează mult mai bine dacă ii lasam pe ei întâi, în timp ce ii explicam ce urmează sa-i facem. Este absolut necesar sa-l implicam și pe tati în astfel de activitati, făcându-l pe copil sa înțeleaga importanța familiei și a lucrurilor făcute împreună. ?‍?‍?

 

Apoi, depinde mult și de temperamentul fiecărui copil în parte, unul e mai activ, mai independent,  altul mai analitic, placandu-i sa descopere pe indelete lucrurile. Noi, părinții, ne cunoaștem cel mai bine copilul și putem găsi împreună cu el o metoda ce funcționează. Forțând-i  nu prea rezolvam nimic, împotrivirea lui va fi evidenta, nici noua nu ne-ar fi bine sa ni se impună astfel de lucruri.

 

Cărțile despre medicul dentist și spălatul pe dinti sunt o alta varianta ce ajuta, nu întotdeauna pe moment, dar citindu-le de mai multe ori, informația se sedimenteaza și copilul reacționează dupa o perioada scurta.

 

Facem  baie cu jucării și în timpul acesta spalam si dintii ? și ai lui și ai jucăriilor. ( la noi a funcționat )

 

Iar dacă nu vrea și nu vrea, putem sa îl  lasam câteva zile, timp în care doar ii povestim ce se întâmplă cu dintii murdari ( devin galbeni, miros urat ? se cariaza și vor fi dureroși) și le citim în continuare povesti. ( voi lasa câteva poze cu cărțile preferate 🙂

 

Mergem impreuna la cumpărături lăsându-l sa își aleagă periuta, cea mai colorata și mai minunata, periuta magica?

 

Sau un spălat pe dintii cu prietenii ? ( nu am încercat-o, dar suna funny) , iar pentru unii copii poate fi un inceput.

Spor la treaba și cât mai mulți dinti curățați ??

blank

Autor:

Cosmina Maftei

Medic stomatolog

Mai Multe
articole