SEMNE CARE ARATA CA TREBUIE SCOS NERVUL
semne care arata ca trebuie scos nervul

Data

Cand stim ca avem nevoie de un tratament de canal radicular este ca si cum anticipam ca avem nevoie de o umplutura in dintele nostru natural.

Poate fi uneori dificil in stadiile incipiente ale unei probleme sa stim daca eforturile unei mai bune igiene orale pot rezolva problema sau poate doar un tratament stomatologic simplu, sau daca chiar este necesar un amplu tratament endodontic pentru a indeparta complet cauza si a o trata corespunzator. 

Acest lucru se datoreaza faptului ca multe dintre semne prezente pot fi detectate in mod diferit de catre diversi medici stomatologi, insa specialistul endodont este cel care decide indeaproape planul corect de tratament.

Simptomele fizice de obicei incep doar atunci cand problema devine mai avansata, motiv pentru care este important sa consultati medical dentist in mod regulat pentru controale periodice si igienizari, care previn aparitia problemelor complicate si diagnosticheaza precoce orice apare.

Dar daca nu ajungeti la dentist pentru a detecta o problema inainte ca aceasta sa apara si sa evolueze rapid, atunci este posibil sa descoperiti intamplator un dinte infectat sau un dinte cu problem grave de natura endodontica.

Tratamentul de canal este folosit pentru a repara si a salva dintii care au devenit grav deteriorate sau infectati. Atunci cand pulpa dintelui care este compusa din vase de sange si nervi este deteriorate, trebuie indepartata si interiorul dintelui va fi curatat si sigilat. 

Daca banuiti o problema de natura endodontica, iata semne care arata ca aveti nevoie de un tratament de canal:

  • Durerea persistenta dentara

Este unul dintre principalii indicatori conform carora ceva nu este in regula cu pulpa dentara si radacina dintelui tau. Daca aveti problem cu activitatile normale cum ar fi sa beti sau sa mancati ceva fara sa simtiti durere, ar trebui sa va adresati medicului dentist cat mai curand posibil. Acesta va va examina dintele dureros pentru a vedea daca vasele de sange sau nervii s-au inflamat din cauza infectiei. 

Antibiotice pot remedia doar temporar aceste tipuri de infectii dentare, asadar doar un tratament endodontic bine realizat va poate scapa de durere definitive si intr-un mod corespunzator.

 

  • Dinti fracturati sau crapati

Dintii cu astfel de problem se pot sfarama la consumul de alimente taru, fiind implicate in forte puternice masticatorii. Se poate astfel expune nervul de sub suprafata dentinara si poate produce o infectie, iar o infectie in radacina dentara inseamna o durere ulterioara si o mare infectie in interiorul osului facuta in timp.

 

  • Sensibilitatea la cald sau rece

Un alt semn  comun intalnit in cazul dintilor care au nevoie de un tratament de canal este sensibilitatea la rece sau cald. Daca dintele va doare cand beti bauturi calde precum ceai si cafea, atunci exista o problema. 

De asemenea, daca doare la rece la bauturi cu gheata sau orice altceva ce are o temperature scazuta, atunci acea durere mica devina treptat ascutita si intense si semnifica inflamatia nervului dentar.

 

  • Zona gingivala inflamata

Gingiile umflate in dreptul dintelui sunt doar problem de suprafata care ascund de multe ori cause endodontice. Medicul dentist va decide daca este cauza endodontica, parodontala sau endodontico-parodontala problema aparuta.

 

  • Schimbarea la culoare a dintilor prin innegrire de cele mai multe ori

Un dinte decolorat la nivel de smalt poate fi rezultatul unei igiene defectuoase, expunerii la alimente si bauturi care pateaza smaltul dintilor, insa o schimbare mai pronuntata coloristic care vine din profunzime are mai mult ca sigur cauza deteriorarii nervilor din profunzimea dintelui. 

Astfel, este nevoie de un tratament endodontic pentru a indeparta nervul si vasele de sange lezate din interior.

 

  • Sensibilitate dentara prelungire la presiune pe dintele respective

Daca exista durere cand se face presiune pe dinte si sensibilitatea dureaza saptamani sau chiar luni fara sa existe imbunatatiri, atunci sigur exista problem de natura endodontica si nu se va vindeca singur, ci printr-un tratament de canal. Pentru a scapa definitive de durere trebuie contactat medical dentist care va va ajuta in aceasta situatie neplacuta.

 

  • Carii profunde la nivel dentar

Odata ce cariile profunde s-au extins la nivel dentar, fie pornite de la nivel ocluzal, sau de la nivelul gingiei ori interdentar, nici periajul bine executat, nici ata dentara sau dusul bucal nu va rezolva problema de fond. 

Daca o cavitate a fost neglijata de mult timp si lasata sa se extinsa in interiorul dintelui, atunci caria s-a raspandit in nerv si a ajuns si la nivelul camerei pulpare si radicular. Intr-o astfel de situatie, singura optiune de reparare inainte ca sa se formeze o infectie, este nevoie de tratament endodontic cu restaurare coronara ulteriora, fie obturatie coronara, fie coroana de acoperire, in functie de nivelul si gradul distructiei coronare.

Toate cele enumerate mai sus sunt motivele pentru care igiena orala regulate si riguroasa, impreuna cu mersul la medical dentist, reprezinta cheia succesului unei danturi sanatoase.

Mai Multe
articole