Multi pacienti se confrunta cu dureri dentare, care pot fi cauzate fie de carii simple, fie de afectiuni dentare mai complexe. Desi aceasta durere poate fi de scurta durata si de intensitate redusa, adesea indica o posibila afectare pulpara (nervul dintelui), care ar putea necesita un tratament endodontic. Durerea perceputa la un singur dinte, precum maseaua de jos stanga, poate fi resimtita si la cea din sus stanga, chiar daca nu exista semne vizibile de deteriorare acolo.
Tratamentul endodontic trebuie instituit atunci cand pacientul incepe sa aiba dureri prelungite (zeci de minute sau chiar ore). Tipul durerii doar ii face cunoscut medicului endodont ce fel de abordare trebuie sa aiba in functie de aceasta. De exemplu, daca pacientul simte durere la un dinte care nu cedeaza la antialgice, antiinflamatoare atunci cel mai probabil acestuia ii trebuie un tratament de canal pentru dintele in cauza. Sunt cazuri in care durerile dentare sa se exacerbeze – sa creasca in intesitate seara, in momentul in care acesta se aseaza cu partea afectata pe perna.
Semnele care indica faptul ca ai nevoie de un tratament endodontic:
-
Durerea dentara persistenta
Este unul dintre principalii indicatori conform carora ceva nu este in regula cu pulpa dentara si radacina dintelui tau. Daca ai dificultati din cauza durerii atunci cand bei sau mananci ceva, ar trebui sa te adresezi medicului dentist cat mai curand posibil. Acesta va examina dintele dureros pentru a vedea daca vasele de sange sau nervii s-au inflamat din cauza infectiei.
Antibiotice pot remedia doar temporar aceste tipuri de infectii dentare, asadar doar un tratament endodontic bine realizat va poate scapa de durere definitive si intr-un mod corespunzator.
-
Dinti fracturati sau crapati
Dintii cu astfel de probleme se pot sfarama la consumul de alimente tari, fiind implicate forte puternice masticatorii. Se poate astfel expune nervul de sub suprafata dentinara si poate produce o infectie, iar o infectie la radacina dentara inseamna o durere ulterioara si o mare infectie in interiorul osului facuta in timp.
-
Sensibilitatea la cald sau rece
Un alt semn des intalnit in cazul dintilor care au nevoie de un tratament endodontic este sensibilitatea la rece sau cald. Daca dintele te doare cand bei bauturi calde, atunci exista o problema. De asemenea, daca doare la rece la bauturi cu gheata sau orice altceva ce are o temperatura scazuta, atunci acea durere mica devina treptat ascutita si intense si semnifica inflamatia nervului dentar.
-
Zona gingivala inflamata
Gingiile umflate in dreptul dintelui sunt doar probleme de suprafata care ascund de multe ori cause endodontice. Medicul dentist va decide daca este cauza endodontica, parodontala sau endodontico-parodontala problema aparuta.
-
Schimbarea la culoare a dintilor
Un dinte decolorat la nivel de smalt poate fi rezultatul unei igiene defectuoase, expunerii la alimente si bauturi care pateaza smaltul dintilor, insa o schimbare mai pronuntata coloristic care vine din profunzime are mai mult ca sigur cauza deteriorarii nervilor din profunzimea dintelui.
Astfel, este nevoie de un tratament endodontic pentru a indeparta nervul si vasele de sange lezate din interior.
-
Sensibilitate dentara la presiune
Daca exista durere cand se face presiune pe dinte si sensibilitatea dureaza saptamani sau chiar luni fara sa existe imbunatatiri, atunci sigur exista problema de natura endodontica si nu se va vindeca singur, ci printr-un tratament de canal. Pentru a scapa definitiv de durere trebuie contactat medical dentist.
-
Carii profunde la nivel dentar
Odata ce cariile profunde s-au extins la nivel dentar, fie pornite de la nivel ocluzal, sau de la nivelul gingiei ori interdentar, nici periajul bine executat, nici ata dentara sau dusul bucal nu va rezolva problema.
Daca o carie a fost neglijata de mult timp si lasata sa se extinsa in interiorul dintelui, atunci aceasta s-a raspandit in nerv si a ajuns si la nivelul camerei pulpare si radiculare. Intr-o astfel de situatie, singura optiune de reparare inainte ca sa se formeze o infectie, este un tratament endodontic cu restaurare coronara ulteriora, fie obturatie coronara, fie coroana de acoperire, in functie de nivelul si gradul distructiei coronare.
Toate cele enumerate mai sus sunt motivele pentru care igiena orala regulata si riguroasa, impreuna cu o programare la medicul dentist, reprezinta cheia succesului unei danturi sanatoase.