Șapte obiceiuri comune care îți strică dinții
Se spune că zâmbetul este scrisoarea de intenție a oricărui om. El trebuie să fie sănătos, să arate îngrijit și să fie întreținut. Din acest motiv, vă prezentăm în cele ce urmează șapte obiceiuri comune care vă pot afecta dinții și îi pot deteriora:
De ce se îngălbenesc dinții și ce să faci pentru a evita acest lucru?
Smalțul dentar este una dintre cele mai importante părți ale corpului nostru și singura protecție reală pe care dinții o au împotriva atacurilor externe, în principal împotriva plăcii bacteriene, așa că menținerea acestuia este esențială pentru ca dinții să poată continua să strălucească în toată splendoarea lor.
Fumatul este cu siguranță unul dintre cele mai rele obiceiuri care dăunează sănătății bucale și organismului în general, dar există multe altele care dăunează dinților și pe care le vom prezenta:
- Spălatul pe dinți imediat după masă. De mici suntem învățați să ne spălăm pe dinți după ce mâncăm. Totuși, realitatea este că de multe ori nu ar trebui să o facem imediat. De ce? Pentru că unele alimente au un conținut ridicat de acid, cum ar fi chipsurile de cartofi, sucurile de citrice, băuturile carbogazoase și alcoolice precum vinul. Problema este smalțul care începe imediat să piardă calciu din cauza acidului lasă dinții mai neprotejați și astfel, în această situație, periajul agravează situația. Noi recomandăm să vă spălați pe dinți după 20 sau 30 de minute, pentru a lăsa timp acidului să se neutralizeze și calciului care este dizolvat în salivă să se lipească din nou de smalț. Același lucru este valabil și pentru vărsături și, deși senzația de a avea o gură murdară este oribilă, cel mai bine este să nu vă curățați dinții imediat. Dacă totuși nu consumați alimente care au mult acid, vă puteți spăla imediat pe dinți.
- Roaderea unghiilor (onicofagia). Mulți oameni au obiceiul dăunător de a-și roade unghiile. Pe lângă faptul că nu este igienic și provoacă răni unghiilor și degetelor, acest obicei poate fi și foarte rău pentru sănătatea orală. Bacteriile găsite în unghii, pe lângă faptul că pot provoca o infecție la nivelul sistemului digestiv, pot fi cauza unor infecții locale la nivelul cavității orale. Mai mult, roaderea unghiilor afectează grav articulaţia maxilarului.
- Folosirea dinților ca instrumente: îndeosebi pe post de desfăcător de sticle, conserve etc. Desfacerea sticlelor sau a conservelor cu dinții este un obicei care vă fracturează și uzează dinții. Mai mult, dacă vă folosiți dinții pentru a desface cutiile de medicamente sau recipientele din plastic tot îi puteți deteriora. Și deși pare mai puțin dăunător, nu este recomandat să tăiați fire cu dinții. De ce? Deși riscul ca un dinte să se rupă nu este de 100%, acesta poate provoca fisuri pe care nu le vedeți, iar la cel mai mic impact dintele se poate rupe.
- Mestecarea cuburilor de gheață. Mulți oameni au obiceiul de a mesteca cuburile de gheață rămase în pahar după ce au terminat o băutură. Totuși. este un obicei pe care vă sfătuim să nu îl faceți. Făcând-o în mod frecvent, poate fractura sau crăpa dinții. Persoanele care riscă cel mai mult să-și vadă dinții deteriorați sunt cele care au plombe și coroane, dar și dacă nu le aveți, nu eliminați riscul de a vă fractura dinții.
- Piercing-uri în limba sau în alte părți ale cavității orale. Moda piercing-urilor orale a provocat și provoacă în continuare uzură la nivelul maxilarului, deteriorarea smalțului, infecții bucale, iritații. Dar cel mai îngrijorător lucru este că frecarea constantă a piercing-ului poate provoca pierderea dinților în timp.
- Periajul agresiv al dinților. Este important să periați ușor dinții pentru că, dacă o faceți prea agresiv, puteți provoca abraziunea dinților, mai ales în cazul periuțelor manuale, deoarece cele electrice au un control al presiunii.
- Roaderea creioanelor sau pixurilor. De asemenea, nu este recomandat să roadeți creioane, stilouri sau pixuri, deoarece acestea pot provoca leziuni ireparabile ale dinților.