Sanatatea dentara. Ce tip de periuta de dinti sa folosim?

Data

Cuprins

1. De ce este importanta periuta de dinti pe care o utilizam?

Sanatatea orala este deseori neglijata de pacienti, fara a constientiza implicatiile lipsei acesteia. Neexistand educatie medicala in acest sens, oamenii nu stiu cum sa isi ingrijeasca cavitatea orala, nu stiu ce produse sa foloseasca si indicatiile acestora. Pe piata exista o gama variata de produse stomatologice, diferite tipuri, diferite branduri:

  • periuta de dinti manuala / periuta electrica
  • periuta de dinti pentru toata cavitatea orala / periuta de dinti interdentara
  • periuta de dinti este cu peri moi/medii/duri
  • ata dentara cerata / necerata / supersoft
  • apa de gura cu / fara clorhexidina
  • periuta de dinti adulti / periuta de dinti copii
  • dus bucal portabil / neportabil
  • air-floss

2.Cum alegem periuta de dinti?

Periuta de dinti se alege in functie de nevoile si statusul diintilor si gingiei. Medicul stomatolog este cel mai in masura sa recomande o periuta de dinti in urma unui consult riguros al cavitatii orale, dupa ce a avut si o discutie cu pacientul prin care a observat obiceiurile acestuia. Eventual, pacientul poate veni la cabinet stomatologic cu periuta de dinti de acasa (periuta electrica sau manuala) si poate arata medicului cum isi igienizeaza dintii. Dupa ce medicul observa intregul proces de igienizare, va aduce imbunatatiri metodei de curatare a dintilor si ii va face o demonstratie pacientului pentru a il educa.

3.Care sunt tipurile de periute de dinti recomandate de medicul stomatolog?

In functie de nevoile dintilor si gingiei, fiecare pacient poate avea o indicatie diferita.
In cazul unui pacient sanatos din punct de vedere al dintilor si gingiei, el poate folosi atat o periuta electrica, cat si una manuala, cu peri moi sau medii. Periutele cu peri duri nu sunt recomandate niciunui tip de pacient, indiferent daca are sau nu probleme dentare sau gingivale. Pacientul poate alege, dintre periutele electrice disponibile in comert, periute cu miscare rotativa sau periute ultrasonice. Ele sunt cele mai comercializate de pe piata cu rezultate bune. De asemenea, poate alege o periuta manuala, cu perii moi sau medii.

Pacientii cu probleme parodontale (gingivita sau parodontita marginala – cunoscuta de pacienti ca parodontoza), vor avea ca indicatie de folosire periuta de dinti manuala cu peri moi sau periuta cu miscarii vibratorii, nu oscilatorii. Datorita patologiei gingivale, gingia trebuie ingrijita cu blandete pentru a nu avea parte de un traumatism in plus, datorat fie perilor mai duri sau miscarilor viguroase. Se vor folosi miscari blande de igienizare, cu grija la zona de intersectie dinte-gingie care se va curata insa fara a insista sau a folosi forte mari. Daca gingia sangereaza, atunci pacientul se va adresa medicului stomatolog, dar va curata in continuare cavitatea orala.

4.De cate ori pe zi este recomandat sa ne periem dintii?

Ne vom spala pe dinti ori de cate ori va fi necesar. Este necesar sa curatam cavitatea orala de cel putin doua ori pe zi, dimineata, la trezire, inainte de a manca si seara, la culcare, dupa masa. Se igienizeaza dimineata, inainte de a manca, pentru a curata gura de bacteriile acumulate pe parcursul noptii si seara dupa masa pentru ca gura sa ramana curata noaptea. Daca seara se consuma dupa periaj altceva in afara de apa, suprafetele dentare se vor incarca cu bacterii din nou, asadar este necesar un nou periaj.

Se va folosi si dusul bucal, tot la nevoie, cel putin seara, dupa periaj. Daca dusul bucal este portabil, se poate folosi si pe parcursul zilei, dupa masa pentru a nu ramane resturi alimentare in spatiile interdentare si sub lucrari protetice.

Este necesara folosirea dusului bucal, pentru ca periuta electrica sau cea manuala nu pot ajunge sa igienizeze zonele interdentare sau zonele de sub lucrarile protetice. De asemenea, dusul bucal va fi obligatoriu si pentru purtatorii de aparate ortodontice pentru a curata zonele greu accesibile (zonele de jur imprejurul bracketilor) sau lucrari protetice, fie pe dinti naturali, fie pe implanturi.

5.Care sunt urmarile unui spalat pe dinti necorespunzator?

In cazul in care igienizarea nu este efectuata corect (ca numar de periaje pe zi, folosirea dusului bucal, a unei periute de dinti corespunzatoare) pot aparea o serie de probleme printre care:

  • Carii pe suprafetele dentare (cel mai frecvent, fie pe suprafata cu care mestecam, fie in zonele interdentare)
  • Probleme parodontale (initial este afectata doar gingia, apoi osul care sustine dintele in alveola, ajungandu-se la asa numita parodontoza)

Daca igiena va fi in continuare deficitara, cariile vor ajunge sa afecteze nervul, sa necesite tratament de canal si coroana. Un dinte tratat pe canal, va fi susceptibil la fractura, se poate caria fara ca pacientul sa stie si daca nu vine la medicul stomatolog in mod regulat (maxim la fiecare 6 luni pentru o igienizare completa – detartraj, periaj si air-flow), poate sa ajunga la pierderea dintelui.

Tratarea cariilor cu laserul este cel mai prietenos mod de a trata leziunile carioase. Pacientul nu simte niciun disconfort, nu e necesara anestezia, nu se folosesc injectiile.

Bacteriile care stagneaza intre dinte si gingie vor afecta gingia. Aceasta se va inflama si va sangera.

Avand in vedere toate aceste lucruri, recomandam o igiena orala riguroasa, zilnica, realizata cu constiinciozitate acasa, precum si igienizarile profesionale periodice la dentist (detartrajul realizat la 6 luni).

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist,
specialist laser dentar

Mai Multe
articole