Retratamentul endodontic

Data

Cuprins

Retratamentul endodontic este o manopera stomatologica ce implica refacerea unui tratament anterior, care a esuat din diferite motive dependente sau independente de pacient.

Posibile cauze de esec ale unui tratament endodontic sunt:

  • infiltratia in obturatia de canal (bacteriile ajung la nivelul obturatiei de canal din cauza unei fracturi coronare ale dintelui sau din cauza refacerii coronare necorespunzatoare);
  • curatarea initiala necorespunzatoare a canalelor radiculare, ce poate duce la aparitia unei leziuni periapicale dupa tratament (infectia ajunge in os);
  • organismal nu poate lupta cu infectia;
  • disfunctia ocluzala.

Deseori, un tratament de canal incorect, nu are niciun simptom, iar pacientul este mirat de existenta unor infectii ce au evoluat din dinte in osul inconjurator de sustinere al dintelui in cauza, fara sa fi simtit vreodata durere. 

Pacientii asociaza lipsa durerii cu o corectitudinea tratamentului executat. Nimic mai fals. Anumite afectiuni evolueaza silentios si nedepistate la timp, pot duce pana la pierderea dintelui. Daca atunci cand se realizeaza prima data tratamentul endodontic bacteriile nu sunt îndepărtate, acestea vor înainta până în vârful rădăcinilor ajungând într-un final la os. 

Se poate identifica un tratament incorect si daca exista afectiuni asociate, cu ajutorul unei radiografii panoramice. Aceasta ofera medicului o imagine de ansamblu a situatiei stomatologice ale pacientului. Pe baza radiografiei panoramice, medicul poate pune un  diagnostic preliminar si sugera un tratament. 

De cele mai multe ori un tratament de canal incorect care a dat infectii in os poate fi refacut si infectia din os va disparea in timp (luni – ani). Din nefericire, uneori infectia e atat de avansata incat o abordare chirurgicala este obligatorie, iar dintele afectat are indicatie de extractive. 

Este foarte important ca reintervenția să fie făcută sub microscop și respectând cu strictețe toate etapele de tratament. Reintervenția endodontică este un procedeu laborios care necesită instrumentar și aparatură performantă, însă beneficiul de a mai păstra dintele functional este unul foarte mare pentru pacient.

Cand se face un retratament endodontic, pentru a avea succes, este nevoie sa fie indepartate toate materialele de obturatie de pe canale. Acest lucru este posibil doar daca se foloseste microscopul endodontic. Dupa, se reia tratamentul obisnuit, de aceasta data prin indepartarea cauzei esecului si anume bacteriile din canalul radicular. Bacteriile reprezintă o amenințare directă pentru sănătatea osului în care dintele este sprijinit. Scopul tratamentului este sa  sterilizăm cât mai bine canalul și să îl umplem cu material care să elimine orice fel de pungă de aer și implicit orice loc în care bacteriile pot să se multiplice.

Nu există sterilizare perfecta, insa utilizarea laserului stomatologic ne ajuta sa eliminam cel mai mare procent de bacterii din canalele radiculare . Prin scăderea semnificativă a numărului de bacterii de la acel nivel, organismului are șanse mari să vindece leziunea, reactivitatea individuală avand un rol important.

Reușita tratamentului depinde de ecuația în care numarul de bacterii care ajung în os este mai mic decât numărul de bacterii care poate fi anihilat de sistemul imunitar al pacientului.

Corectitudinea unui tratament de canal reiese din riguarea cu care este realizat. Pentru ca un tratament de canal sa fie realizat corect, medicul specialist endodont trebuie sa urmeze un anumit protocol de sterilizare si curatare a canalului dentar urmat de o obturatie de canal realizata pe toata lungimea canalului dentar, pe toate canalele dentare.

De aceea, un tratament pe canal efectuat cu instrumentar modern (rotativ), la microscop și cu materiale moderne de către un medic specialist în endodonție va fi cu mult mai avansat calitativ decât un tratament efectuat de medicul dentist generalist în mod clasic.

Vindecarea leziunii începe imediat după tratamentul endodontic, dar este vizibilă pe radiografie in timp. Se recomanda controale radiologice periodice la medicul specialist la 6 luni, 1 an si 2 ani.

Dupa incheierea retratamentului endodontic este necesar ca medicul sa se ocupe de restaurarea coronara a dintelui afectat, pentru a-i reda functionalitatea. Intre cele doua proceduri nu trebuie sa treaca mai mult de 7-10 zile, astfel sansele ca retratamentul sa aiba succes scad foarte mult.

Mai Multe
articole