Retractia gingivala: cauze, simptome si tratament 

 

Retractia gingivala reprezinta o consecinta parodontala a unei situatii dezechilibrate in care osul sustinator al dintilor se retrage, gingia urmand osul in drumul sau. Astfel, dintii par mai mari in gura, sustinerea osoasa scazand. 

 

Cauzele pentru care apare retractia gingivala sunt multiple 

exista un dezechilibru ocluzal (muscatura nu este echilibrata) datorita faptului ca fortele masticatorii se transmit defectuos in axul dintilor. Dintii stiu sa suporte un numar de kg forta in axul lor. Daca asupra unui dinte actioneaza o forta mai mare decat poate suporta radacina dintelui, acesta intra in suferinta.

exista un dezechilibru ocluzal datorat lipsei dintilor. In aceasta situatie, dintii limitanti bresei edentate vor suporta o forta cel putin dubla fata de cat au fost creati sa suporte.

cea mai frecventa cauza o reprezinta patologia parodontala. In bolile parodontale avansate (parodontopatie marginala sau parodontoza cum este cunoscuta de pacienti), din cauza bacteriilor, initial apare afectarea gingivala (cu inflamatie, edem, culoarea se modifica din roz in rosu sau violaceu, gingia isi pierde aspectul de gravura punctata si devine lucioasa). Apoi apare afectarea osoasa manifestata prin retractia osului sustinator al dintilor.

 

Simptomele retractiei gingivale 

 

Indiferent de cauza care a dus la retractia gingivala si osoasa, la nivelul dintelui se observa:

 

In plus, daca nu se rezolva problema cauzatoare, aceste leziuni se vor adanci pana la momentul la care vor ajunge la camera pulpara unde se regaseste nervul dintelui, acesta urmand sa necesite tratament de canal. Daca leziunea avanseaza, cresc sansele de fractura dentara.

 

Tratamentul în caz de retractie gingivala

In functie de cauza care a dus la retractia gingivala, tratamentul este diferit.

 

Tratamentul bolii parodontale este reprezentat de chiuretajul subgingival care se poate realiza in doua feluri:

manual cu ajutorul instrumentelor clasice;

printr-un protocol complex ce include laserul – acesta va elimina bacteriile si tesutul infectat de bacterii, permitandu-i gingiei sa se refaca, sa nu mai existe sangerare la periaj acasa sau la igienizarea din cabinet, sa isi recapete culoarea si textura si sa scada mobilitatea dentara. 

 

Pacientul va urma o serie de indicatii pe care le va primi in timpul consultatiei pentru ca rezultatul sa se mentina pe termen lung si vindecarea sa  fie buna.

 

Oricare a fost cauza retractiei gingivale sunt mai multe solutii de a acoperi defectul, dar dupa exhilibrarea factorului cauzal: 

 

In plus chirurgia parodontala este dificila si prezinta o serie de riscuri si complicatii. Inainte de a alege aceasta solutie de tratament, este necesara analiza corecta a balantei riscuri-beneficii.

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist, specialist laser dentar