Coroana dentara este reprezentata de partea superioara, vizibila a unui dinte in mod obisnuit. Coroana dentara determina functia dintelui, iar acestea sunt individualizate in functie de zone.  

Cand avem nevoie de o coroana dentara?

Exista numerosi factori care duc la necesitatea tratamentului protetic, printre care amintim: 

Ce tipuri de coroane exista?

 

Care sunt etapele in tratamentul cu coroane dentare?

 

Pregatirea dintelui pentru coroana dentara se face dupa ce celelalte tratamente sunt finalizate ( tratamente de canal, obturatii) si implica slefuirea coroanei dentare restante. Aceasta preparare se face in functie de tipul de coroana pe care o alegem in acel caz, iar dintele urmeaza sa fie subdimentionat.

Dupa aceasta etapa, urmeaza amprentarea in vederea trimiterii informatiilor la laboratorul de tehnica dentara, pentru a incepe frezarea pentru a obtine coroana dentara.

In aceasta etapa se selecteaza nuanta de culoarea pentru o potrivire perfecta cu dintii naturali ai pacientului, iar pana se primeste coroana dintele va fi acoperit de o coroana provizorie. 

Se verifica adaptarea coroanei clinic, daca se potriveste perfect si cu ajutorul unui material de cimentare se va cimenta definitiv in cavitatea orala. 

 

Sistemul CAD-CAM

 

Cum ingrijim coroanele dentare?

 

Aceste coroane dentare realizate de laboratorul dentar au nevoie de acelasi tip de ingrijire ca si dintii naturali si anume: un periaj efectuat de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a dusului bucal, si igienizarile profesioanel realizate in cabinetul stomatologic la intervale de timp regulate. 

Daca aceste lucruri nu se respecta, datorita acumularii placii bacteriene, gingia se poate inflama  si se va retrage iar acest lucru duce la abcese, inflamatii ale pulpei dentare, granuloame.

 

Prezentare de caz

Restaurarea unui dinte frontal prin coroana dentara ceramica pe suport zirconiu

Foto : Aspectul unei coroane ceramica pe suport zirconiu

 

Studiu de caz- situatia initiala

     Pacientul prezinta carie complicata la nivelul incisivului lateral stang ce necesita tratament de canal si reconstructie cu pivot de fibra de sticla, datorita disctructiei coronare. Dupa finalizarea tratamentelor, s-a optat pentru o coroana de ceramica pe suport zirconiu, care reda estetic, functional si masticator functiile dintelui reconstruit. 

 

Foto: Dintele  incisiv lateral stang, situatie initiala

    Dintele urmeaza a fi slefuit, amprentat. Dupa aceasta etapa se hotaraste nuanta sau nuantele potrivite a fi folosite pentru viitoarea coroana de invelis, simetric coloristic cu celalalt incisiv lateral drept deja existent, integru. Aceste date se transmit laboratorului de tehnica dentara, iar urmatoarea etapa este primirea coroanei dentare finale. 

Foto: Coroana dentara ceramica pe zirconiu finala. Aceasta se adapteaza in ocluzie, se verifica contactele dentare interarcade si adaptarea gingivala, iar daca acestea corespund se trece la cimentarea definivita. 

    Foto: Coroana finala, aspect final.