Restaurarea minim – invaziva in zona frontala maxilara

Data

Pacienta in varsta de 17 ani s-a prezentat in clinica stomatologica Life dental spa pentru inlocuirea unei plombe vechi si inestetice la unul dintre incisivii centrali  maxilari. Cariile dentare, fracturile dentare si eroziunile dentare sunt leziuni frecvent intalnite la dintii frontali superiori. Principala metoda de tratament a acestora este obturatia dentara ( plomba dentara), care are rolul de a restaura forma si functia dintilor.  

In cazul  pacientei noastre s-a realizat indepartarea materialului vechi de plomba deoarece acesta isi pierduse din proprietatile structurale, culoarea nu mai era adaptata la dintele natural  iar microspatiul existent dintre plomba si dinte favoriza acumularea bacteriana si aparitia cariilor. Manopera s-a realizat cu ajutorului laserului, cavitatea obtinuta s-a sterilizat tot cu laserul stomatologic, iar apoi s-au finisat marginile dentare cu freza. 

caz clinic restaurare estetica 2

Materialul de restaurare folosit a fost o rasina compozita  non-toxica (fara anumiti compusi cu potential alergen), adaptat la coloristica naturala a dintelui. Acest compozit este biocompatibil cu tesuturile inconjuratoare si reduce riscul aparitiei unor alergii la anumiti metacrilati. Reconstructia dentara a fost tolerata foarte bine de catre tanara pacienta deoarece manopera nu a necesitat anestezie. 

Cand vine vorba de reconstructii dentare ne dorim sa avem  o abordare minim invaziva, de aceea laserul a fost instrumentul principal cu care s-a realizat acest tratament stomatologic. Indepartarea a fost strict a materialului de plomba vechi. 

Cariile sunt cele mai frecvente leziuni dentare intalnite la dinti frontali superiori, urmate de  fracturile dentare cauzare de traumatisme si de eroziunile produse de bauturile carbogazoase consumate in exces. De asemenea eroziunile se intalnesc si la cei care consuma citrice in cantitati mari. Toate aceste leziuni dentare se trateaza prin plombe. In functie de profunzimea leziunilor medicul stomatolog stratifica minutios materialul de plomba pentru a reda coloristica naturala a dintilor. 

O componenta importanta a succesului  si predictibilitatii in timp a tratamentului restaurator este imbunatatirea igienei dentare si controlul periodic stomatologic. Anumite obturatii pot necesita finisari si lustruiri la un anumit interval de timp de la realizarea plombelor. 

Deoarece zona frontala dentara este cea mai expusa in timpul zambetului sau chiar  pe durata unei simple conversatii , obtinerea unei estetici dentare la finalul tratamentului stomatologic este foarte importanta.  Pacientii capata incredere din nou in frumusetea zambetului lor.  Plomba dentara este cea mai simpla manopera stomatologica si  poate si cea mai importanta. 

Cariile netratate evolueaza catre pierderea vitalitatii dentare. Pacientul va avea nevoie de un tratament de canal, uneori chiar de acoperirea dintelui cu o coroana. Costurile tratamentelor vor creste o data cu complexitatea lor. De aceea primul pas in obtinerea unei sanatati dentare este sa tratam  leziunile incipiente (carii, mici fracturi sau eroziuni) si sa prevenim reaparitia lor printr-o igiena impecabila si controale periodice.

Mai Multe
articole