Respirația urât mirositoare – o problemă care nu privește doar adulții
Respirația urât mirositoare este o problemă care este de obicei atribuită exclusiv adulților. Este greu de crezut că un copil ar putea suferi de aceasta, totuși așa este: halitoza poate apărea adesea chiar și la vârste mici. Dar ce o determină să apară și cum se poate interveni? Pentru acestea, vă vom oferi sfaturi valoroase și utile.
Ce este respirația urât mirositoare sau halitoza?
Termenul „halitoză” se referă la emisia, în timpul respirației, de mirosuri neplăcute. Cuvântul derivă din termenul latin halitus care înseamnă, de fapt, „respirație”, plus sufixul grecesc osis care îi subliniază aspectul patologic.
Această problemă afectează un procent foarte mare din populația adultă a lumii care se preocupă să o trateze pentru a evita repercusiunile asupra vieții lor sociale, asupra stimei de sine personale și asupra diferitelor abilități interpersonale. Pe de altă parte, în cazul copiilor, este mult mai ușor să subestimați problema. Cu toate acestea, chiar și la pacienții mici este necesar să se rezolve problema, deoarece ar putea fi semnul unei patologii.
Care sunt cauzele respirației urât mirositoare?
La copii, respirația urât mirositoare poate fi cauzată de mai mulți factori:
- Dentiție. În primii doi ani de viață, halitoza este fiziologică și tranzitorie și este cauzată de eruptia primilor dinți de lapte.
- Cetoză. Aceasta este o tulburare metabolică și este cauzată de postul prelungit, efort excesiv, febră și consumul frecvent de alimente grase. Tratamentul constă într-o alimentație sănătoasă, prescrisă și supravegheată de medicul pediatru.
- Amigdalită și infecții respiratorii. Respirația urât mirositoare poate apărea din cauza proliferării bacteriene cu acumularea consecutivă de puroi urât mirositor în amigdale. În acest caz, medicul pediatru va acționa prin prescrierea celei mai potrivite antibioterapii; odată cu vindecarea, respirația urât mirositoare a copilului va dispărea și ea.
- Probleme intestinale. Gastroenterita, prezența paraziților, constipația provoacă absorbția gazelor intestinale și eliminarea lor consecutivă prin respirație. În acest caz, medicul pediatru poate prescrie antibiotice, si, in consecință, terapie pe bază de fermenți lactici și diete bogate în fibre.
Igienă orală incorectă
Aici, o mențiune separată merită cea mai frecventă cauză a halitozei infantile, și anume igiena orală deficitară. Copiii sunt de fapt reticenți în a se spăla pe dinți sau nu sunt foarte atenți în a o face, în timp ce igiena dentară zilnică adecvată poate remedia complet problemele respirației urât mirositoare. Pe baza vârstei micuțului pacient, a dexterității și a stilului său de viață, un stomatolog va indica cele mai potrivite metode. De exemplu, în primii doi ani de viață, gura bebelușului trebuie curățată după alăptarea la sân sau la biberon, deoarece laptele poate crea depozite bacteriene. Doar folosiți o mănușă din microfibră potrivită pentru nou-născuți încă de la 3 luni sau un tifon steril și masați gingiile, obrajii, buzele și limba bebelușului. Începând cu erupția primilor dinți de lapte, se poate folosi o periuță de dinți specifică vârstei și apă plată.
De la doi ani copilul poate începe să folosească o pastă de dinți naturala, fără a uita să curețe și limba. Pe măsură ce copilul crește, el va putea folosi un număr tot mai mare de instrumente pentru curățarea cavității bucale, precum dusul bucal. Este deci necesar să urmărim îndeaproape progresul și creșterea copilului pentru a-l sfătui cu privire la modul de îngrijire a sănătății dinților săi și a-l încuraja, în același timp, să stabilească o relație de încredere cu stomatologul său pedodont, bazată pe vizite periodice. Frecvența lor va depinde în mare măsură de nevoile fiecărui pacient în parte.
Cum se combate halitoza la copii
Alimente sănătoase: aliați prețioși împotriva respirației urât mirositoare
Pentru a preveni apariția halitozei în copilărie, este, de asemenea, important să învățați copiii obiceiurile alimentare corecte. De mici, trebuie să fie obișnuiți să mănânce multe fructe și legume și să evite alimentele și băuturile bogate în zaharuri rafinate. Este necesar să se limiteze cât mai mult dulciurile și băuturile gazoase, să bea suficienta apă și să nu se administreze des alimente rafinate. În general, alimentele bogate în grăsimi saturate cu proteine de origine animală trebuie consumate cu moderație, în timp ce alimentele bogate în fibre și proteine vegetale sunt recomandate.
Băuturi naturale și gumă de mestecat
Începând de la vârsta preadolescentă, este posibil să se recurgă la băuturi pe bază de produse naturale pentru combaterea halitozei. De exemplu, menta și aloe vera au ambele o putere răcoritoare și antiinflamatoare. Mestecarea gumei de mestecat pe bază de xilitol, fără zahăr, poate ajuta, de asemenea, la menținerea sănătății bucale, deoarece ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii de pe suprafața dinților, contracarând respirația grea.
Life Dental Spa – diagnosticare în timp util și remedii eficiente
Life Dental Spa sunt clinicile stomatologice specializate și în stomatologie pedodontică. Datorită metodologiilor dovedite care vizează vârsta pediatrică, micul pacient este urmărit în toate privințele, printr-o abordare multidisciplinară și interacțiune cu părinții. Acuratetea diagnosticului este întotdeauna esențială, chiar și în cazul unei probleme minore precum cea a halitozei infantile. De fapt, o „întârziere a diagnosticului” ar putea compromite rezolvarea unor patologii ușor de rezolvat. Vizitele stomatologice de specialitate la copii și preadolescenți trebuie efectuate în mod regulat, de doua ori pe an, iar cunoștințele și aptitudinile medicale ale profesioniștilor specializați în domeniu de la Life Dental Spa vor ajuta la prevenirea și tratarea la timp a afectiunilor dentare.