Respiratie urat mirositoare

Respiratie urat mirositoare la copii

Cuprins

Oferim servicii stomatologice de top în cele 12 clinici din România asigurând tratamente personalizate și confortabile pentru fiecare pacient.
clinici stomatologice romania

Oamenii care se confrunta, de obicei, cu respiratie urat mirositoare sunt adultii. Este greu de crezut ca un copil ar putea suferi de aceasta, totusi asa este: halena poate aparea adesea chiar si la varste mici. Dar ce o determina sa apara si cum se poate interveni? Pentru acestea, va vom oferi sfaturi valoroase si utile.

Ce este respiratia urat mirositoare sau halena?

Termenul de „halena” se refera la emisia, in timpul respiratiei, de mirosuri neplacute. Cuvantul deriva din termenul latin halitus care inseamna, de fapt, „respiratie”, plus sufixul grecesc osis care ii subliniaza aspectul patologic.

Aceasta problema afecteaza un procent foarte mare din populatia adulta a lumii care se preocupa sa o trateze pentru a evita repercusiunile asupra vietii lor sociale, asupra stimei de sine personale si asupra diferitelor abilitati interpersonale. Pe de alta parte, in cazul copiilor, este mult mai usor sa subestimezi problema. Cu toate acestea, chiar si la pacientii mici este necesar sa se rezolve problema, deoarece ar putea fi semnul unei patologii.

Respiratie urat mirositoare la copii – cauze

La copii, respiratia urat mirositoare poate fi cauzata de mai multi factori:

  • Dentiție. In primii doi ani de viata, halitoza este fiziologica si tranzitorie si este cauzata de eruptia primilor dinti de lapte.
  • Cetoza. Aceasta este o tulburare metabolica si este cauzata de postul prelungit, efort excesiv, febra si consumul frecvent de alimente grase. Tratamentul consta intr-o alimentatie sanatoasa, prescrisa si supravegheata de medicul pediatru.
  • Amigdalita si infectii respiratorii. Respiratia urat mirositoare poate aparea din cauza proliferarii bacteriene cu acumularea consecutiva de puroi urat mirositor in amigdale. In acest caz, medicul pediatru va actiona prin prescrierea celei mai potrivite antibioterapii; odata cu vindecarea, respiratia urat mirositoare a copilului va disparea si ea.
  • Probleme intestinale. Gastroenterita, prezenta parazitilor, constipatia provoaca absorbtia gazelor intestinale si eliminarea lor consecutiva prin respiratie. In acest caz, medicul pediatru poate prescrie antibiotice, si, in consecinta, terapie pe baza de fermenti lactici si diete bogate in fibre.

Igiena orala incorecta – cea mai frecventa cauza pentru halena

Aici, o mentiune separata merita cea mai frecventa cauza pentru halitoza infantila, si anume igiena orala deficitara. Copiii sunt de fapt reticenti in a se spala pe dinti sau nu sunt foarte atenti in a o face, in timp ce igiena dentara zilnica adecvata poate remedia complet problemele respiratiei urat mirositoare. Pe baza varstei micutului pacient, a dexteritatii si a stilului sau de viata, un stomatolog va indica cele mai potrivite metode. De exemplu, in primii doi ani de viata, gura bebelusului trebuie curatata dupa alaptarea la san sau la biberon, deoarece laptele poate crea depozite bacteriene. Doar foloseste o manusa din microfibra potrivita pentru nou-nascuti inca de la 3 luni sau un tifon steril si maseaza gingiile, obrajii, buzele si limba bebelusului. Incepand cu eruptia primilor dinti de lapte, se poate folosi o periuta de dinti specifica varstei si apa plata. 

De la doi ani copilul poate incepe sa foloseasca o pasta de dinti naturala, fara a uita sa curete si limba. Pe masura ce copilul creste, el va putea folosi un numar tot mai mare de instrumente pentru curatarea cavitatii bucale, precum dusul bucal. Este deci necesar sa urmarim indeaproape progresul si cresterea copilului pentru a-l sfatui cu privire la modul de ingrijire a sanatatii dintilor sai si a-l incuraja, in acelasi timp, sa stabileasca o relatie de incredere cu stomatologul sau pedodont, bazata pe vizite periodice. Frecventa lor va depinde in mare masura de nevoile fiecarui pacient in parte. 

Respiratie urat mirositoare la copii – solutii

  • Alimente sanatoase: aliati pretiosi impotriva respiratiei urat mirositoare – pentru a preveni aparitia halitozei in copilarie, este, de asemenea, important sa inveti copiii obiceiurile alimentare corecte. De mici, trebuie sa fie obisnuiti să manance multe fructe si legume si sa evite alimentele si bauturile bogate in zaharuri rafinate. Este necesar sa se limiteze cat mai mult dulciurile si bauturile gazoase, sa bea suficienta apa si sa nu se administreze des alimente rafinate. In general, alimentele bogate in grssimi saturate cu proteine ​​de origine animala trebuie consumate cu moderatie, in timp ce alimentele bogate in fibre si proteine ​​vegetale sunt recomandate.
  • Bauturi naturale si guma de mestecat – incepand de la varsta preadolescenta, este posibil sa se recurga la bauturi pe baza de produse naturale pentru a combate halitoza. De exemplu, menta si aloe vera au ambele o putere racoritoare si antiinflamatoare. Mestecarea gumei de mestecat pe baza de xilitol, fara zahar, poate ajuta, de asemenea, la mentinerea sanatatii bucale, deoarece ajuta la indepartarea resturilor alimentare si a placii de pe suprafata dintilor, contracarand respiratia urat mirositoare.

Life Dental Spa – pentru diagnosticare in timp util si remedii eficiente

Life Dental Spa sunt clinicile stomatologice specializate si in stomatologie pedodontica. Datorita metodologiilor dovedite care vizeaza varsta pediatrica, micul pacient este urmarit in toate privintele, printr-o abordare multidisciplinara si interactiune cu parintii. Acuratetea diagnosticului este intotdeauna esentiala, chiar si in cazul unei probleme minore precum cea a halitozei infantile. De fapt, o „intarziere a diagnosticului” ar putea compromite rezolvarea unor patologii usor de rezolvat. Vizitele stomatologice de specialitate la copii si preadolescenti trebuie efectuate in mod regulat, de doua ori pe an.

Daca ai nevoie de o consultatie sau de mai multe informatii despre halitoza, nu ezita sa ne vizitezi intr-una dintre clinicile noastre Life Dental Spa sau programeaza-te online.

Respiratie urat mirositoare

Ce cauzează respirația urât mirositoare la copii?

Respirația urât mirositoare la copii poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv igiena orală insuficientă, infecții ale gâtului sau amigdalelor, alergii, sau consumul anumitor alimente. De asemenea, problemele dentare, cum ar fi cariile, pot contribui la apariția acestei probleme.

Cum pot preveni respirația urât mirositoare ?

Este esențial să încurajezi copilul să aibă o igienă orală bună. Aceasta include periajul dinților de două ori pe zi și vizitele regulate la dentist. De asemenea, asigură-te că copilul bea suficiente lichide și are o dietă echilibrată.

Când ar trebui să consult un medic pentru respirația urât mirositoare a copilului meu?

Dacă respirația persistă sau este insotita de alte simptome, cum ar fi febra, durerea în gât sau dificultăți de respirație, este recomandat să consulți un medic.

Mai Multe
articole