Refacerea echilibrului estetic cu ajutorul proteticii dentare

Data

Cuprins

Protetica dentara joaca un rol esential in refacerea echilibrului in sfera orala. Acest echilibru nu trebuie sa fie doar estetic ci si functional. Un plan protetic correct restabileste armonia in sistemul stomatognat. 

 

Cum putem imbunatati estetica cu ajutorul proteticii dentare?


Lucrarile protetice de tipul fatetelor si coroanelor aduc o imbunatatire semnificativa esteticii dento-faciale. De multe ori zambetul este cartea noastra de vizita. O persoana cu un zambet frumos, armonios, alb este deseori asociata cu o persoana ingrijita si prospera. 

 

Cum pot influenta dintii estetica faciala? 

In primul rand, dintii prin pozitionarea lor mentin supletea buzelor si santurilor nazo -labiale. O persoana edentata va avea un aspect imbatranit , santuri pronuntate iar etajul inferior al fetei va fi micsorat.


Prin protezare noi putem schimba aspectul unei persoane, intinerind-o din punct de vedere estetic. 

Cea mai evidenta schimbare se observa la pacientii edentati dupa ce beneficiaza de tratamente de tip fast & fixed. Partile moi isi au iarasi sprijinul, dintii ne mentin o dimensiune a etajului inferior corecta, iar zambetul este armonios .

Cazurile estetice de multe ori se intrepatrund ca si ramuri ale stomatologiei. Chirurgia ne ajuta cu crearea unor noi  stalpi pentru viitoarele coroane dentare.  Acest lucru se realizeaza prin inserarea implanturilor dentare.  Ortodontia indreapta axele dintilor si pregateste terenul proteticii in majoritatea cazurilor in care ar fi necesitat slefuiri agresive si devitalizari in scop protetic. 

Prin pozitionarea dintilor si stabilirea axelor si proportiilor noi integram zambetul in aspectul facial. Dintii trebuie sa fie supusi proportiei de aur pentru a fi perceputi pozitiv ochiului uman.

Designul unui zambet incepe de la incisivii centrali. Proportia lungime/ latime ar trebui sa fie 80%. Unii esteticieni considera ca 75% este idealul pentru fotografii cu zambet.  In functie de cat de ascutiti sau netezi sunt, acestia adauga caracterul moale/ dur sau masculin/ feminine al zambetului. 

Totodata si pozitia gingiei ajuta la estetica dentara. Un zambet gingival trebuie corectat in situatia in care dorim o lungime si pozitie corecta a dintilor.  Acest lucru se poate face cu ajutorul chirurgului prin simple gingivectomii cu laserul sau in anumite cazuri cu osteotomii .

Dintii trebuie sa fie pozitionati intr-un anumit fel. Un plan de estetica corect presupune ca pozitionarea dintilor sa fie ascendenta spre posterior.  Acest lucru este dat de curba lui Spee in principal, care este totodata si o curba fuctionala. 

In stomatologie este bine sa tinem cont de functie pentru ca in final ce este functional este si estetic si invers.

Mai Multe
articole