In stomatologie, la fel ca in toate ramurile medicale, imagistica joaca un rol foarte important deoarece ne ajuta sa vizualizam in detaliu starea de sanatate a dintilor si a osului inconjurator si ajuta la obtinerea unui diagnostic corect si precis. De cele mai multe ori, fara radiologie nu se pot evalua corect anumite afectiuni si astfel planul de tratament poate avea foarte mult de suferit. In orice Clinica Dentara ce doreste calitate pentru pacientii sai se recomandara efectuarea acestui gen de investigatii complementare.

Ce este radiografia dentara?

Radiografia dentara este o imagine bidimensionala ( in doua planuri) a structurilor dure din cavitatea orala acestea fiind os, dinti (smalt, dentina cement). Prin expunerea la razele X, anumite structuri apar mai albe (adica radioopace) anumite structuri apar mai inchise la culoare (adica radiotransparente). Acest aspect este foarte important pentru ca ajuta medicul sa descopere lucruri care nu sunt vizibile cu ochiul liber fie pentru ca tin de tesuturile inconjuratoare dintelui si oaselor maxilare, fie pentru ca sunt in anumite zone greu accesibile. De exemplu, de cele mai multe ori, cariile interdentare nu pot fi percepute vizual, dar se pot detecta foarte usor pe o radiografie si astfel pacientul poate rezolva o problema in faza incipienta, minim-invaziv adica tratament carii cu laser, pana nu se transforma in ceva mai complicat ce necesita tratament mai extins.

Ce tipuri de radiografii dentare se folosesc in stomatologie?

Cele mai uzuale radiografii efectuate in medicina dentara sunt:

Care sunt manoperele stomatologice care necesita radiografii?

Se justifica teama de iradiere in cazul radiografiilor dentare?

Radiografiile dentare se realizeaza in ziua de azi digital cu ajutorul unui senzor si cu proiectie imediata pe calculator, astfel ca nivelul radiatiilor este cu mult scazut. Ca o paralela s-a demonstrat ca nivelul de radiatii pentru o radiografie retroalveolara este echivalenta cu consumul a 6 nuci de macadamia. Practic tot ce ne inconjoara si toate activitatile pe care le intreprindem zi de zi sunt surse de iradiere pentru organismul nostru, dar la un nivel la care suntem acomodati deja. O radiografie retroalveolara emite cantitativ 2 μSv, o radiografie panoramica 6 μSv, pe cand fumatul unui pachet de tigari pe zi genereaza o cantitate de radiatii de 40 μSv. Concluzia ar fi ca radiatii exista peste tot in jurul nostru la un nivel mai crescut decat cel reprezentat de radiografiile dentare, de aceea nu este un motiv justificat sa refuzam efectuarea acestului gen de investigatii pentru ca, in final, beneficiile sunt net superioare dezavantajelor.

Nu amana rezolvarea problemelor dentare si agravarea lor. Fa-ti astazi o programare stomatolog pentru un diagnostic corect si un plan de tratament care iti poate schimba sanatatea in general, nu doar cea dentara.

Autor:

Life Dental Spa