Putem deveni imuni la carii?

Cuprins

Despre imunitatea la carii nu prea se vorbeste, si asta pentru ca nimeni nu mai crede cu adevarat in asa ceva:). 

Cariile dentare sunt atat de raspandite, incat am ajuns sa credem cu totii ca e normal sa suferim din cauza lor! O statistica recenta chiar spunea ca, dupa banala raceala, caria dentara este a doua cea mai raspandita afectiune in lume! Asadar, se pare ca ceva din noi a acceptat ideea ca dintii nostri se vor imbolnavi invariabil si ca vom avea nevoie de stomatolog toata viata.

Ce sunt cariile dentare?

In principiu, cariile dentare reprezinta distrugerea tesuturilor dure ale dintilor, sub actiunea unor bacterii patogene. Principalul “vinovat” este considerat Streptococul mutans, care in prezenta zaharurilor demineralizeaza smaltul dintilor si produce carii.

Aceste carii au la inceput un aspect de demineralizare: pata alba cretoasa, iar in acest stadiu incipient saliva joaca un rol important in remineralizarea lor, faza fiind una reversibila. Practic, saliva remineralizeaza permanent suprafetele dintilor, contracarand efectele nocive ale acizilor din alimentatie si pe aceia produsi de bacterii.

Din pacate insa, datorita stilului nostru de viata, mecanismele de remineralizare naturale ale salivei sunt depasite. Prea mult zahar si prea multa nespalare pe dinti si uite asa, corpul cedeaza, boala avanseaza. Pata alba cretoasa creste in profunzime, devine o pata galbui-maronie, apoi o cavitate si gata…. trebuie sa mergem la dentist sa ne reparam!

Cariile dentare sunt inselatoare

Ma amuza cand uneori anumiti pacienti vin la consultatie si imi spun: “Caria asta e asa de ani de zile, nu a mai evoluat si nu ma deranjeaza. De ce sa o tratez?”.

Sa va explic: bacteriile care produc cariile strabat mai dificil stratul de smalt, care este foarte dur, si acolo de obicei lasa urme putine initial, care arata ca o dunga sau ca un punct negricios. Cand ajung in dentina care se afla sub smalt, aceasta este mult mai moale ca si tesut si acolo bacteriile se pot desfasura in voie, creand o cavitate mare dedesubt. La un moment dat, tavanul de smalt al acestei cavitati se prabuseste si apare monstruletul care se afla de mult timp dedesubt: caria in toata splendoarea ei.

Asadar, faptul ca o carie se prezinta ca o linie sau ca un punct pe suprafata smaltului timp de luni sau ani de zile, nu inseamna ca procesul carios nu a evoluat. Cu siguranta a facut-o in tacere, tocmai pentru a ne prinde nepregatiti si cu dureri in momentele cele mai nepotrivite: in vacanta, inainte de nunta sau alt eveniment special:)

Acesta este unul dintre motivele pentru care eu recomand tratarea cariilor indiferent de stadiul in care se afla: superficiale, medii sau profunde. Si, oricum, care ar fi logica sa astepti ca o carie mica, superficiala, sa devina mare si problematica pentru a o trata?! Mult mai bine este sa previi complicatiile si durerile, de dinti si financiare:)

Ce se intampla cand o carie scapa de sub control?

Stim cu totii traseul, dar eu vreau sa vi-l reamintesc: o carie mica devine medie si apoi profunda, pana cand ajunge la nerv. Cand a ajuns aici, apar durerile, la inceput doar la anumiti stimuli (rece/cald, dulce, acru), apoi spontan, pentru ca in cele din urma sa devina extrem de deranjante si sa nu mai cedeze la niciun fel de medicament calmant.

In acest moment, se apeleaza la devitalizare (scoaterea nervului) si tratamentul de canal, plus reconstructia dintelui, care poate fi doar o plomba sau poate fi ceva mai complex, cu pivot si coroana.

In unele cazuri, cand totusi nu se intervine nici in acest stadiu dureros, se poate ajunge la o distructie atat de masiva a dintelui, incat sa fie necesara extractia acestuia si eventual inserat un implant.

Asadar, daca punem in balanta costul unei carii superficiale si cel al unui implant, ghiciti care este alegerea mai potrivita si mai sanatoasa? Concluzia: rezolvati rapid problemele dentare in fazele de debut!

Tipuri de carii

Cariile pot fi clasificate in functie de profunzime (superficiale, medii sau profunde) si in functie de zona afectata (coronare, radiculare).

Prevenirea cariilor – si totusi, putem deveni imuni la carii?

Sigur! Numeroase studii arata ca populatiile aborigene, care se hraneau cu alimente naturale, simple, nerafinate, de cultura proprie, aveau dinti sanatosi si nu cunosteau durerile dentare! 

Cand acestea au fost invadate de civilizatia “moderna” si au adoptat acest nou stil de viata, au inceput sa se si imbolnaveasca. Omul “civilizat” le-a livrat la pachet cu zaharul alb, dulciurile cu zahar, faina alba si predispozitia la carii!

Daca vrem sa ne pastram dintii sanatosi, iar Streptococul mutans sa nu ne mai dea tarcoale, atunci trebuie sa acordam atentie alimentatiei si igienei dentare! Cele mai cariogene alimente sunt: zaharul rafinat si toate produsele care il contin, faina alba si adoratele produse de panificatie si patiserie, bauturile indulcite si pe deasupra si acidulate!

O dieta bogata in legume si fructe proaspete, salate, verdeturi, apa alcalina, ne vor oferi toti nutrientii de care avem nevoie pentru dinti sanatosi si ne vor tine departe de suferintele dentare (imunitate carii).

Bacteriile se dezvolta in special in medii acide, asadar o alcalinizare a intregului corp printr-o dieta adecvata va mentine un pH optim al cavitatii bucale si va impiedica inmultirea microbilor daunatori!

Igiena dentara este si ea foarte importanta: periajul dupa fiecare masa si folosirea zilnica a unui dus bucal sunt esentiale pentru o cavitate bucala sanatoasa!

Cum tratam cariile dentare?

Cu laserul dentar, bineinteles!:) Sau mai vreti cu freza?! Glumesc. 

Eu le recomand tuturor pacientilor mei sa opteze pentru tratamentul cariilor cu laser si plombe non-toxice, fiindca in acest moment nu exista un tratament mai performant, dupa parerea mea.

Avantajele majore ale laserului, pe langa cele pe care probabil le stiti deja, si anume faptul ca procedura nu este dureroasa si se poate aplica fara anestezie, sunt urmatoarele:

  • Este bactericid – elimina bacteriile din carie, astfel incat scade considerabil riscul de aparitie al unei carii secundare sub viitoarea plomba;
  • Nu supraincalzeste nervul si nu produce microfisuri in smalt (asa cum se intampla in cazul frezei);
  • Stimuleaza nervul sa produca dentina de reparatie sub plomba;
  • Este minim-invaziv si selectiv – indeparteaza preponderent smaltul cariat si nu afecteaza tesutul dentar sanatos;
  • Si, bineinteles, trateaza fara freza, fara ace si fara durere!

Tratamentele cu laser sunt indubitabil superioare celor cu freza, din foarte multe puncte de vedere, asadar va invit sa experimentati  noua stomatologie laser, in clinica Life Dental Spa!

Mai Multe
articole