Pune stop parodontozei, boala care te lasa fara dinti

Data

Afectarea parodontala este din ce in ce mai des intalnita in contextul actual, indiferent de varsta  sau de ceilalti factori sociali, ea aparand de la varste mici, si anume intre 20-30 ani. 

Boala parodontala este boala care lasa pacientii fara dinti, distrugand sistemul de sustinere a dintelui in osul alveolar, indiferent daca dintele in sine este afectat sau nu de o anumita patologie. Aceasta duce la mobilitate si implicit la pierderea acestora. Impactul pierderii unui dinte, chiar in zone laterale, este foarte puternic asupra pacientului, acest lucru ducand la modificarea comportamentului social al acestuia in sens negativ. Cu atat mai  mult in zona frontala, zona vizibila surasului si zambetului. 

Statisticile ne arata ca afectarea este tot mai des intalnita, 8/10 pacienti fiind diagnosticati cu afectari parodontale. 

Debutul bolii este in general nedureros, discret, superficial, sub forma unei gingivita ca si afectare, dar care, fara tratament evolueaza spre afectare profunda, si anume parodontoza. Semnele de inceput cuprind sangerarea gingivala, edemul – gingie umflata, respiratie urat mirositoare si mancarimi la nivelul acestora. 

Cauzele sunt reprezentate de existenta placii bacteriene si de tartru. Practic, daca acesti microbi nu se indeparteaza din cavitatea orala, ei intra in circulatia sangvina generala, ducand la afectari cardiace.  Alte cauze asociate pot fi cele genetice, factori psihologici, obiceiuri nesanatoase, igiena deficitara, mod de viata si varsta.

Metodele moderne de tratament vin in ajutorul pacientilor, si anume folosirea laserului dentar in stoparea evolutiei bolii parodontale si stabilizarea acesteia. Laserul dioda este cel care ofera o interventie minim invaziva, biostimuland gingia si refacerea conturului gingival, creand efectul bacteric. Indeparteaza microbii si tesutul infectat iar acest lucru duce la succesul tratamentului in sine, fara antibiotice si chirurgie parodontala, acolo unde este cazul. 

Un prim pas important pe care-l face pacientul este acela de constientizarea a afectarii si de dorinta de a opri evolutia acestei boli. Lucrul acesta se realizeaza prin controale periodice la medicul stomatolog si urmand recomandarile legate de igiena dentara si anume schimbarea periutei de dinti o data la 2 luni asociate cu o tehnica de periaj corect nu doar a dintilor cat si a limbii, folosirea dusului bucal, a atei dentare, eliminarea stressului cotidian si a alimentelor bogate in zaharuri si carbohidratilor. 

Putem adauga aici ca si recomandare utilizarea unei paste de dinti naturale, cu compusi organici, argila, gel de aloe.  De asemenea, este foarte important pastrarea unui nivel optim de vitamina C in organism, doza recomandata fiind de 100-200 miligrame doza zilnica.

Mai Multe
articole