Protetica dentara este o ramura a stomatologiei care evolueaza cu pasi rapizi pe an ce trece. Materialele biocompatibile au inlocuit total cele clasice, iar tehnologia digitala permite o precizie de ordinul micronilor.
Din punct de vedere al protocoalelor de lucru se poate alege un parcurs complet digital sau o tehnica hibrida analog – digitala. Fiecare dintre ele are plusurile si minusurile sale, alegerea fiind a medicului.
Tehnica hibrida analog – digitala presupune amprentarea cu un silicon sau polieter de inalta fidelitate si turnarea modelelor intr-un gips de ultima generatie, ce nu permite aparitia erorilor in aceste etape. Modelele sunt scanate digital, iar design-ul lucrarilor se realizeaza intr-un software de proiectare. Dupa validarea design-ului, lucrarile sunt frezate din blocuri de ceramica/ zirconiu/ titan, iar tehnicianul face doar mici modificari, sau in cazul restaurarilor estetice stratifica ceramica.
Pentru restaurarile provizorii, materialele de ultima generatie sunt de tipul PMMA multistratificat, cu proprietati estetice si functionale mult superioare acrilatelor clasice.
Cand discutam despre restaurari definitive, ne referim la mai multe categorii de materiale. Zirconiile multistratificate au inceput sa inlocuiasca clasicele coroane ceramice cu zirconiu in zona posterioara, iar in zona anterioara integral ceramica este de preferat. Coroanele integral ceramice (e-max) au cele mai bune proprietati optice, dand dintelui o infatisare foarte naturala.
Fatetele dentare, incrustatiile (inlay/ onlay/ overlay) inlocuiesc in multe situatii coroanele, slefuirea fiind mult mai minim invaziva fata de o coroana clasica, astfel pastram mult mai mult un dinte pe arcada.
Protetica moderna presupune o cimentare adeziva (colare) care nu permite aparitia cariilor sau decimentarea acestora. In multe situatii se cimenteaza sub izolare cu diga pentru a nu permite salivei sa contamineze suprafetele.
In 2020 sunt foarte rare cazurile cand se devitalizeaza dintii in scop protetic. Trebuie sa lucram cat mai minim invaziv, slefuiri cat mai fine, Intrucat proprietatile acestor noi materiale ne permit o grosime minima.
Cazurile complexe de protetica trebuie neaparat montate in articulator, iar inregistrarea cu arcul facial este o conditie esentiala pentru reusita pe termen lung a cazului.
Pacientii edentati total sau cei care nu isi mai pot salva dintii pot beneficia de lucrari fixe pe suport implantar in 24/48 de ore dupa interventia chirurgicala. Astfel, pacientul vine cu proteza, iar a doua-a zi pleaca cu dintii ficsi acasa.
Designul dintilor se poate face digital, lucru ce ne poate ajuta sa facem ghiduri chirurgicale pentru inserarea implanturilor. Astfel, operatia este realizeaza predictibil, iar rezultatul final este optim.