Probleme dentare ce pot aparea la copiii de pana la 8 ani
blank

Data

 Problemele dentare la copiii de sub 8 ani sunt foarte des întâlnite în cabinetul stomatologic. Pentru ca de multe ori părinții considera ca dinții de lapte nu au niciun rol important în sănătatea orală a copilului ca viitor adult, multe probleme dentare sunt trecute cu vederea. Sănătatea dinților de lapte afectează pe termen lung sănătatea dinților definitivi așa ca ingirjirea și curățarea lor este obligatorie. In plus, afectarea dinților de lapte poate duce la o stare generală de disconfort și poate îngreuna masticatia, făcând dinții și gingiile dureroase la atingere.

Dintii de lapte

Dintii de lapte reprezintă prima dentiție a copilului, primul dinte de lapte apărând de obicei în jurul vârstei de 6 luni. Este important ca în perioada erupției dinților temporari, părinții sa se ii aducă pe copii la controale periodice astfel încât sa se evite cele mai comune afecțiuni dentare și sa se asigure ca cei mici au un zâmbet frumos și sanatos.

 

Cele mai comune afecțiuni dentare la copii includ afecțiuni ale gingiilor, carii, abcese, pierderea precoce a dintilor, demineralizari sau idintii strambi. 

Cariile dentare

Cariile se pot grefa pe dinții de lapte atunci când gura copilului este infectata cu bacterii ce au o afecțiune acida asupra dintior. Copilul ajunge sa aibă dinții cariați din cauza consumului frecvent de zahăr, în special alimente lipicioase cum ar fi caramele, biscuiți, ciocolata, care rămân mult timp atașate de dinti și care reprezintă o sursa continua de hrana pentru bacterii. De asemenea, bauturile acidulate, ceaiul sau laptele îndulcit sau consumul unui volum mare de carbohidrați contribuie la apariția cariilor timpurii. Mai mult, in cazul în care copilul nu se periază corect de doua ori pe zi, afectarea dinților va fi una și mai accelerata. Pentru a evita un contact prelungit al alimentelor dăunătoare cu suprafață dentară, este indicat ca în alimentația copilului sa nu existe zahăr, băuturi îndulcite cu zahăr sau miere, gustări înainte de culcare după ce a fost efectuată igienizarea dintior.  Structura dinților de lapte este una mai putin dura, motiv pentru care caria avnseaza mai rapid, micul pacient putând ajunge în scurt timp la pierderea dintelui. 

Abcesul dentar

Abcesul dentar reprezintă o zona cu puroi ca reacție a corpului nostru în lupta cu infecția. Abcesul dentar se poate forma în jurul unei rădăcini sau la nivelul gingiei unde formează un buzunar cu puroi. Semnele vizibile includ umflarea sau inrosirea fetei, gingii straucitoare si umflate, o umflatura asemănătoare unui cos la nivel gingiei, respiratei urat mirositoare, febra sau dureri spontane ale dinților. Puroiul din abces se poate extinde la maxilar, gât sau urechi. Daca suspectați un abces la nivelul gingiilor copilului dumneavoastră, este indicat sa va prezentați la medicul dentist. 

Gingivita la copii

Gingivita la copii apare ca urmare a unei igiene necorespunzătoare. Atunci când placa bacteriana nu este îndepărtată la timp, se poate transforma în tartru si poate irita gingiile copilului. Aceasta va duce la sângerări gingivale, miros neplăcut si, în final, la pierderea dinților. Cu cat dingnosticul este pus mai din timp, cu atât tratamentul este început mai devreme  si gingivita este tratată cu succes. Pentru a preveni instalarea acestei afecțiuni, este necesară o igiena corecta cu periaj efectuat în fiecare dimineață si seara si utilizarea zilnică a atei dentare. Pana când dobândește dexteritatea necesară efectuării unei igiene orale corecte, copilul trebuie ajutat sa isi realizeze rutina zilnică. 

Dintii strambi

Dintii strambi pot avea ca si cauza utilizarea suzetei sau sugerea degetului. În cazul în care copilul nu renunță la aceste obiceiuri pana la o varsta mai înaintată, poate sa apara deplasarea incorecta a dintior sau strambarea acestora. Consecințele acestor modificări pot sa fie estetice sau, în cazuri mai grave, copilul poate sa aibă probleme în vorbirea sau dificultate în masticatie din cauza danturii.

Mai Multe
articole