Primăvara, și dinții „înfloresc”!
blank

Data

Primăvara a sosit cu zilele ei însorite, cu ciripitul păsărilor și cu marea curățenie pe care toată lumea o face. Fiecare cameră din casă este curățată pentru a îndepărta chiar și cea mai neînsemnată urmă de praf. Deci, într-o așa veselie, ar fi păcat să omiți curățarea și albirea dinților. Ce moment mai bun pentru a face acest lucru extrem de necesar?

 

Albirea dinților, pe lângă faptul că este un tratament estetic, protejează și sănătatea dinților, întrucât va fi o oportunitate pentru medicul stomatolog de a arunca o privire asupra situației bucale a pacientului. Astfel poți afla orice problemă, iar mai apoi le poți rezolva. 

 

Albirea dinților nu riscă să compromită sănătatea smalțului dentar? Și de ce, în ciuda faptului că te speli pe dinți tot timpul, tot se pătează?

În acest articol vom încerca să răspundem și să dezvăluim unele dintre cele mai interesante mistere ale stomatologiei, care sunt legate de albirea dinților. 

 

De ce se pătează dinții?

Știm că te speli pe dinți de două ori pe zi în fiecare zi. De asemenea, știm că folosești întotdeauna ață dentară și o apă de gură potrivită, dar și dușul bucal. Cu toate acestea, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, dinții tăi continuă să se păteze. Cum este posibil? Ei bine, multe dintre obiceiurile zilnice pot fi cauza îngălbenirii sau dinților tăi pătați. Te gândești la ce ne gândim și noi? Da, cafeaua, băutura nelipsită a fiecărei zile!

Cafeaua, ciocolata, ceaiul și vinul îți pătează dinții deoarece sunt substanțe foarte pigmentante sau coloranți. În acest sens este important să ne concentrăm pentru un moment asupra straturilor cele mai superficiale ale dinților, responsabile de culoarea acestora:

Stratul exterior al dintelui este smalțul translucid;

Sub smalț se află dentina, care are o culoare galbenă sau maro, în funcție de persoană. Substanțele pigmentate pe care le ingerăm pot merge să se depună pe smalț, stratul a cărui sănătate sau integritate depinde de mai mulți factori:

 • Vârstă: odată cu trecerea anilor, smalțul se uzează, dezvăluind culoarea dentinei subiacente. Ca urmare, dinții par mai galbeni sau maronii pe măsură ce îmbătrânim.
 • Utilizarea substanțelor abrazive: alimente acide, fumatul sau folosirea excesivă a substanțelor de albire din comerț pot accelera procesul de subțiere a smalțului, scoțând în consecință culoarea dentinei.
 • Traumatisme: smalțul poate fi deteriorat chiar și în cazul periajului dentar incorect. Cu cât smalțul va fi mai deteriorat, cu atât va tinde mai mult să rețină substanțele cu care intră în contact, făcându-l mai aspru și, prin urmare, un fel de „rețea de prindere a moleculei de colorant” perfectă. De aceea, dinții tăi se pătează în continuare!

 

Care sunt alimentele și substanțele care îmi pătează dinții?

Iată o listă de substanțe pe care ar trebui să le eviți cu tărie dacă ai observat că dinții tăi tind să se păteze foarte ușor:

 • Vin roșu
 • Coca-Cola
 • Legume roșii
 • Fructe roșii
 • Cafea
 • Tutunul
 • Produse de albire
 • Băuturi acide
 • Băuturi carbogazoase
 • Unele medicamente

 

Ce să faci dacă ți se pătează dinții în ciuda tuturor lucrurilor? O albire cu laser!

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să te întrebi cât de des dinții tăi intră în contact cu substanțele enumerate mai sus. Ești sigur că nu bei cafea niciodată? Nu cumva în loc de cafea bei ceai în fiecare dimineață? Pentru că în acest caz discursul ar fi absolut identic.

Pe lângă încercarea de a reduce aportul de substanțe foarte pigmentate, pentru a preveni pătarea dinților, va sfatuim cu încredere să apelezi la o albire a dinților cu laserul.

Stai departe de benzile de albire și alte asemenea lucruri pe care le găsești la vânzare în supermarketuri. Bazează-te numai și numai pe sfaturile unui medic stomatolog profesionist! 

 

Cea mai buna tehnică de albire a dinților este cea garantată de laser 

Albirea dinților cu laserul constă în aplicarea unui gel pe bază de peroxid de hidrogen pe suprafața dinților, care este activat chiar de laser, moleculele de culoare a ceea ce numim în mod obișnuit “pete” sunt eliminate cu eficiență. În acest fel dintele va fi mult mai alb, dar într-un mod complet natural și fără efecte secundare.

În plus, cu „scuza” albirii dinților, vei trece printr-o „verificare” amănunțită și utilă pentru a descoperi și eventual a evita orice tip de problemă.

 

Acum că știi de ce dinții tăi continuă să se pateze și ce trebuie să faci pentru a preveni acest lucru, tot ce trebuie să faci este să te programezi la o albire cu laser.

Mai Multe
articole