Prevenirea aparitiei cariilor la copii

Data

Cuprins

Caria dentara este o boala infectioasa care afecteaza 60-90% dintre copii si majoritatea adultilor. Este cea mai raspandita afectiune, dar si cea care poate fi cea mai usor prevenita. 

Caria dentara poate fi prevenita inca de la eruptia dintilor atat a dintilor permanenti, cat si a celor temporari (de lapte), iar una dintre metodele de preventie este sigilarea dentara. 

Sigilarea dentara a aparut in anii 1960, iar studiile arata ca previn aparitia a 80% din carii in primii 2 ani de la aplicare. Chiar si la 7 ani, dintii cu sigilare au avut o incidenta de a face carie de 29%, pe cand cei fara de 74%. 

Cu ce se realizeaza sigilarea dentara?

Sigilarea se realizeaza cu ajutorul unui material, de cele mai multe ori colorat(albastru, roz, portocaliu), dar care poate fi si la culoarea dintelui sau chiar transparent. Acest material este o rasina compozita care se intareste cu ajutorul lampii de fotopolimerizare( adica se intareste sub o lumina albastra). 

Ce dinti pot beneficia de sigilare dentara?

Asa cum am mai spus, de sigilare pot beneficia atat dintii de lapte, cat si cei permanenti, dar doar cei laterali, adica doar molarii si premolarii. 

Dintii de lapte sunt mai greu de sigilat, deoarece avem nevoie de cooperarea copilului, ceea ce la varste atat de mici nu prea se poate. Totusi, se recomanda la copilul care prezinta risc mare cariogen. 

Intervalul de varsta optim este 6-14 ani. 

Procedura sigilarii dentare

– In primul rand se verifica ca pe suprafata ocluzala ( suprafata pe care mancam) sa nu existe carie. Daca exista o carie incipienta, atunci ea se va curata si atunci vorbim de o sigilare largita. 

– Daca nu exista carie, suprafata dintelui se va curata cu ajutorul periutei si pastei profesionale, pentru a indeparta eventuala placa bacteriana si/sau resturi alimentare. 

– Apoi laserul ne ajuta la sterilizarea suprafetei fiind bactericid si scade riscul aparitiei cariei pe sub sigilare, dar favorizeaza si adeziunea sigilantului la dinte. 

– Suprafata se usuca foarte bine si se aplica sigilantul care este intarit de acea lumina albastra a lampii de fotopolimerizare.

Cat timp rezista sigilarea dentara?

Sigilarea poate dura si pana la 10 ani, daca sunt ingrijite corespunzator. 

In cazul in care la controalele periodice se observa ca prezinta defecte, ea trebuie inlocuita. 

Un lucru pe care trebuie sa-l stie orice pacient despre sigilare este faptul ca ea nu protejeaza 100% impotriva aparitiei cariei dentara. Un dinte sigilat poate sa sufere de o carie interdentara, daca nu se foloseste ata dentara sau dusul bucal. De asemenea, daca sigilantul nu mai asigura etanseitate, atunci sub sigilare se poate greva foarte usor caria. 

Daca iti doresti sa afli mai multe detalii despre sigilarea dintilor copilasului tau, te asteptam la o consultatie. Te asiguram ca va beneficia de o experienta placuta.

Mai Multe
articole