Plombele va pun sanatatea in pericol. Ce e de facut?
Majoritatea oamenilor au cel putin o plomba pe o suprafata dentara. Fie ca vorbim de o plomba pusa in copilarie cand igiena nu era corespunzatoare, fie ca au trecut anii si s-a format o carie.
Prevenirea aparitei cariilor dentare
Pentru a preveni formarea cariilor, ideal ar fi, pe langa o igiena orala corecta, realizata de cel putin doua ori pe zi, dimineata inainte de masa si seara dupa ultima masa, sa se efectueze in copilarie sigilarea molarilor permanenti (masele).
Sigilarea inseamna, de fapt, acoperirea santurilor foarte adanci de pe suprafata molarilor. Acestia au suprafata neregulata si necesita o mai mare atentie pentru a igieniza corespunzator toate santurile, asa ca, de cele mai multe ori, pe suprafata lor se formeaza in primii ani dupa eruptie cariile. Acestea necesita tratament cat de repede posibil pentru a evita aparitia complicatiilor.
De cele mai multe ori, dupa prima carie tratata cu freza peste care se aplica plomba dentara, va aparea recidiva de carie, adica la margina obturatiei coronare (plombei) sau pe podeaua cavitatii, apare o alta carie. Aceasta se retrateaza, pana cand, la un moment dat, se ajunge la nerv si dintele va avea nevoie de tratament de canal.
Pentru a amana acest moment cat mai mult timp posibil, ideal este sa se trateze caria cu laserul dentar.
Acesta va curata caria altfel decat freza si sansele sa se formeze o carie pe sub obturatia coronara sunt aproape zero.
Dupa ce s-a curatat caria cu laserul, trebuie aplicata plomba dentara. Tratamentul cariilor cu laser este nedureros, nu este necesara anestezia si este curatata doar suprafata afectata de carie, fara sa se indeparteze din tesutul sanatos.
Plombele dentare
Plombele dentare (obturatiile coronare) sunt din mai multe materiale. Ele pot fi :
Nu exista la momentul actual materiale perfecte pentru plombe dentare care sa imbine rezistenta mecanica, rezistenta in timp, biocompatibilitatea, dar se tinde catre acest deziderat.
Daca in trecut, amalgamul era materialul de electie, in timp, studiile au spus ca existenta metalului in gura nu este biocompatibil cu organismul, asa ca s-a renuntat la folosirea lui, aparand pe piata materialele compozite.
Acestea sunt de mai multe feluri, unele mai rezistente, pentru zonele posterioare, unele estetice pentru zonele anterioare, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor, dar cu indicatii precise de utilizare.
Ultimile studii in vitro au dus la descoperirea unui material compozit care face ca plombele dentare sa fie mai putin toxice.
Studiile sunt in vitro si cu siguranta isi vor dovedi in timp biocompatibilitatea. Acest compozit nou se pare ca nu are o serie de compusi chimici care sunt toxici pentru pulpa dentara pe termen lung. Plombele non-toxice au o actiune profilactica asupra nervului dentar, protejandu-l in special in cavitati profunde.
Materialele dentare au cunoscut o evolutie in timp, evolutie de care este bine sa beneficieze pacientii nostri. Ei cauta din ce in ce mai frecvent materiale biocompatibile, fie ca vorbim de plombe dentare non-toxice sau coroane dentare care sa nu aibe materiale metalice.
Autor:
Maria Craiciu
Medic dentist, specialist laser dentar