Plombele va pun sanatatea in pericol? Alegeti plombele non-toxice!
Sigilarea Dintilor

Data

Plombele va pun sanatatea in pericol? Alegeti plombele non-toxice! 

Un subiect cel putin surprinzator pentru persoanele care nu sunt medici stomatologi. Omul obisnuit  nu isi pune acest gen de problema, nu intra in cabinetul stomatologic avand in gand o lista cu posibilele tipuri de plomba existente pe piata. El are intr-o anumita masura  o incredere a priori in competenta medicului si nu-si bate capul cu astfel de probleme. 

Insa, la o privire mai atenta, se constata ca ar fi indicat sa aiba cateva notiuni de baza despre tipul de plombe pe care medicul il utilizeaza, deoarece, materialul folosit are un efect direct asupra sanatatii sale. De regula, in acest punct, pacientii devin mai atenti la informatia care li se transmite. In timpul discutiei despre tipul de plomba folosit ei sunt de obicei semi-prezenti, te asculta cumva periferic, vag, de parca informatia prezentata nu are importanta pentru ei. 

Dar, imediat ce subliniez aspectul decisiv, ca sanatatea lor este in joc, devin brusc atenti. Si e firesc sa se intample asa. „Nu am stiut” este raspunsul cel mai des invocat, „nu credeam ca sunt diferente atat de mari intre materialele folosite”. Diferentele sunt semnificative, se intampla sa fie si medici stomatologi care sa nu cunoasca consistenta chimica sau moleculara a materialelor dentare. 

 

Compuși dentari – toxicitate potențială 

   Cand vorbim despre chimie, inevitabil, parca am vrea sa fim in alta parte. Din acest motiv vom expune cat mai sumar cateva informatii de baza.  Majoritatea compozitelor dentare sunt compuse din monomeri de rășină de metacrilat, din diferite dimensiuni și greutate moleculară. Materialele compozite dentare obișnuite utilizate pentru umplerea cariilor sunt compuse din monomeri convenționali de metacrilat, care sunt BPA, Bis-GMA, TEGDMA, GlyDMA și HEMA. Acestea sunt substante nocive care, cu timpul, sunt eliminate din plomba in organismul  nostru. 

O precizare, aceste substante sunt prezente si in plombele de culoare alba, asemanatoare dintilor obisnuiti, folosite in prezent. Ceea ce conteaza este gradul de toxicitate pe care diversele substante il au pentru organism prin absortie. 

 

Care sunt caile de absorbție in organism? 

  direct prin mucoasa orala;

  difuzia pulpei prin tuburile dentinale;

  absortia componentelor volatile prin plamani;

  ingestia de componente eliberate în tractul gastrointestinal;

 

De ce are loc absortia acestor substante toxice in organismul nostru? Deoarece aceste tipuri de plombe se degradeaza surprinzator de repede, bineinteles, vorbim de o degradare la nivel micro, insesizabila,  dar care, determina efecte serioase asupra sanatatii noastre.

 

Cauzele degradării compozitelor

  Saliva. Componenta principală a salivei este apa. Plombele incep sa se dizolve in saliva sau in apa iar in felul acesta substantele nocive sunt eliberate in organism. 

  Forțele de mestecat.  Supunerea repetata a plombelor din compozit de rasina la forta de mestecare obisnuita duce la degradarea progresiva si la cresterea fisurilor, ceea ce duce in final la esecul catastrofal al acestor materiale. 

  Modificări termice.  Mâncarea și băutul de rutină pot induce modificări ale temperaturii intraorale. Aceste schimbări de temperatură produc un mediu antagonic pentru materiale, deoarece au un coeficient diferit de expansiune termică în comparație cu dinții naturali. Fluctuațiile termice întâlnite in vivo pot induce tensiuni de suprafață datorită gradienților termici mari de lângă suprafață care, la rândul lor, pot duce la degradarea acestor materiale.

  Microbi orali. Acum urmeaza o informatie extrem de importanta: un studiu in vitro  a arătat că bacteriile se colonizeaza mai rapid pe plombele din rășină compozita ceea ce a dus la degradarea accentuata a suprafetei plombei. Practic, acest tip de material a avantajat aparitia cariilor dentare. 

 

Efectele nocive ale acesui tip de compozit asupra sanatatii noastre au devenit azi certitudini. Dintre efectele nedorite ale metacrilatilor din rasinile de compozit asupra sanatatii organismului enumeram:

  Efecte toxice pentru nervul dentar (pulpa dentara) 

  Efecte toxice pentru celulele gingivale (fibroblasti)

  Efect mutagen 

  Afectarea proliferarii si mineralizarii odontoblastilor (celule dentare) 

  Alterarea productiei locale de colagen 

  Pot produce inflamatia pulpara si necroza celulelor pulpare (ale nervului)  

  Favorizarea dezvoltarii bacteriilor care produc carii dentare 

  Afectarea proceselor fiziologice de auto-reparare si de dezvoltare ale dintilor 

 

Dintre cele mentionate cel mai suprinzator este acela ca acest tip de plomba favorizeaza aparitia cariilor dentare, adica, cauzeaza ceea ce ar trebui sa repare. Ce va ramane de facut? Informati-va si alegeti clinicile care utilizeaza plombe non-toxice, e mult mai important decat pare la prima vedere. 

Clinica Lifedental spa a devenit prima clinica din Romania care utilizeaza plombe non-toxice

Mai Multe
articole