Plombe dentare (asa cum sunt cunoscute de pacienti) sau obturatii dentare semnifica de fapt curatarea structurii dentare cariate si infiltrate de bacterii si restaurarea dintelui printr-un material specific, direct in cabinetul stomatologic, de catre medicul dentist.Ele sunt diferite de coroane dentare pentru ca restaureaza un dinte care a fost partial distrus de carie. 

Materialele de plombe dentare (obturatii) au evoluat foarte mult in ultimii ani, astfel ca ele reusesc sa imite foarte bine structura si proprietatile tesuturilor dentare, aspecte foarte importante si pentru estetica, dar si pentru functionalitate si biocompatibilitate.

Ce tipuri de plombe dentare exista?

De ce sunt importante plombele dentare (obturatiile)?

In primul rand, preventia este foarte importanta in stomatologie la fel ca si in medicina generala. Orice problema mica depistata la timp este mai usor de rezolvat si cu sanse de succes mai mari, cu implicatii financiare mai mici din partea pacientului. 

Vizitele regulate la stomatolog au ca scop consultul regulat si igienizarea regulata (detartraj) care ne scapa de placa dentara cu bacterii raspunzatoare pentru dinti cariati si probleme parodontale.

Plombele dentare sunt o solutie pentru un dinte imbolnavit de carie care reface structura sa si impiedica raspandirea spre nerv a bacteriilor. Atunci cand o carie evolueaza spre nervul dintelui (pulpa dentara) pacientul poate resimti durere destul de apasatoare, masticatia pe dintele respectiv poate fi ingreunata, poate aparea un miros urat deoarece acolo raman resturi alimentare care fermenteaza, dintele poate ajunge chiar la fractura daca este foarte subminat de carie. In concluzie, carie suprinsa intr-un stadiu fara sa afecteze nervul poate fi rezolvata prin plombare.

Care este varianta moderna de a rezolva o carie?

Modern in stomatologie ne putem folosi de laserul dentar spre a curata un dinte cariat si spre a elimina eficient din bacteriile care au dus la imbolnavirea dintelui. Laserul este o alternativa la freza dentara si are o eficienta sporita in a preveni recidiva de carie deoarece pe langa eliminearea tesutului infiltrat cu bacterii, el reuseste sa elimine bacteriile infiltrate pe o profunzime de 0,5 mm in interiorul dintelui, astfel ca mereu ne aflam in limite mai mari de siguranta cand lucram cu laserul versus varianta clasica cu freza. 

Stomatologia laser este o stomatologie minim invaziva si conservativa, prietenoasa atat cu tesutul natural cat si cu pacientul in sine. Experienta laser este una deloc dureroasa, conservatoare mai mare de tesut dur dentar si stimulatoare pentru nerv de a depune dentina de reactie, o dentina care protejeaza mai bine de bacterii decat orice material de plomba inventat la ora actuala.

Avantajele

Dezavantaje

Te asteptam cu drag sa ne treci pragul clinicii noastre pentru o consultatie si un plan de tratament minim-invaziv!

Autor:

Life Dental Spa