Plombe dentare (asa cum sunt cunoscute de pacienti) sau obturatii dentare semnifica de fapt curatarea structurii dentare cariate si infiltrate de bacterii si restaurarea dintelui printr-un material specific, direct in cabinetul stomatologic, de catre medicul dentist.Ele sunt diferite de coroane dentare pentru ca restaureaza un dinte care a fost partial distrus de carie.
Materialele de plombe dentare (obturatii) au evoluat foarte mult in ultimii ani, astfel ca ele reusesc sa imite foarte bine structura si proprietatile tesuturilor dentare, aspecte foarte importante si pentru estetica, dar si pentru functionalitate si biocompatibilitate.
Ce tipuri de plombe dentare exista?
- unul din cele mai vechi materiale folosite in realizarea plombelor dentare este amalgamul care este un compus din diverse metale cu mercur. Are rezistenta foarte mare mecanica, dar principalele dezavantaje sunt culoare inestetica (gri) si, bineinteles, mercurul din compozitie care s-a dovedit a fi foarte nociv pentru organism.
- diverse cimenturi de tipul glassionomer, ciment fosfat de zinc etc. Acestea se folosesc in continuare pentru plombe dentare pe dinti de lapte deoarece fac priza buna in umiditate (la copii este mai greu de izolat dintele de saliva) si au si proprietati carioprofilactice (protejeaza impotriva cariei)
- cel mai folosit material pentru plombe dentare -compozit fotopolimerizabil- este o rasina ce imita foarte bine structura dintelui si are o putere de adeziune foarte mare
- restaurari ceramice realizate in cabinetul de tehnica dentara pe un mulaj al dintelui(inlay/onlay). Desi aceasta metoda necesita mai multe etape de lucru si este mai costisitoare, ea isi justifica pretul si efortul prin faptul ca ceramica are o durata de viata mult superioara oricarui material de plomba folosit in cabinet, astfel ca reprezinta o metoda de restaurare de lunga pana la foarte lunga durata.
De ce sunt importante plombele dentare (obturatiile)?
In primul rand, preventia este foarte importanta in stomatologie la fel ca si in medicina generala. Orice problema mica depistata la timp este mai usor de rezolvat si cu sanse de succes mai mari, cu implicatii financiare mai mici din partea pacientului.
Vizitele regulate la stomatolog au ca scop consultul regulat si igienizarea regulata (detartraj) care ne scapa de placa dentara cu bacterii raspunzatoare pentru dinti cariati si probleme parodontale.
Plombele dentare sunt o solutie pentru un dinte imbolnavit de carie care reface structura sa si impiedica raspandirea spre nerv a bacteriilor. Atunci cand o carie evolueaza spre nervul dintelui (pulpa dentara) pacientul poate resimti durere destul de apasatoare, masticatia pe dintele respectiv poate fi ingreunata, poate aparea un miros urat deoarece acolo raman resturi alimentare care fermenteaza, dintele poate ajunge chiar la fractura daca este foarte subminat de carie. In concluzie, carie suprinsa intr-un stadiu fara sa afecteze nervul poate fi rezolvata prin plombare.
Care este varianta moderna de a rezolva o carie?
Modern in stomatologie ne putem folosi de laserul dentar spre a curata un dinte cariat si spre a elimina eficient din bacteriile care au dus la imbolnavirea dintelui. Laserul este o alternativa la freza dentara si are o eficienta sporita in a preveni recidiva de carie deoarece pe langa eliminearea tesutului infiltrat cu bacterii, el reuseste sa elimine bacteriile infiltrate pe o profunzime de 0,5 mm in interiorul dintelui, astfel ca mereu ne aflam in limite mai mari de siguranta cand lucram cu laserul versus varianta clasica cu freza.
Stomatologia laser este o stomatologie minim invaziva si conservativa, prietenoasa atat cu tesutul natural cat si cu pacientul in sine. Experienta laser este una deloc dureroasa, conservatoare mai mare de tesut dur dentar si stimulatoare pentru nerv de a depune dentina de reactie, o dentina care protejeaza mai bine de bacterii decat orice material de plomba inventat la ora actuala.
Avantajele
- prevenim raspandirea cariei si aparitiei problemelor mai grave dentare
- redam functionalitatea dintelui, dar si estetica sa prin materiale fizionomice
Dezavantaje
- plombele dentare, mai mult ca dintele natural, au limitarile lor, de aceea este important sa le verificam regulat la stomatolog si daca prezinta semne de degradare a materialului sau carie marginala, sa le refacem
- este bine sa urmam sfatul medicului si sa optam pentru cea mai buna varianta de a restaura un dinte, fara sa facem compromisuri deoarece acele compromisuri pot periclita integritatea dintelui si, in final, sa ne duca la complicatii si costuri mai mari. Atunci cand un dinte este afectat de carie in proportie mai mare de 50%, el are indicatie de a fi restaurat printr-o incrustatie de ceramica realizata cu ajutorul laboratorului deoarece acestea au rezistenta mai mare si stabilitate mai mare in timp.
Te asteptam cu drag sa ne treci pragul clinicii noastre pentru o consultatie si un plan de tratament minim-invaziv!
Autor:
Life Dental Spa