Pericoronarita dintilor inclusi

Data

Intr-o perioada in care manoperele stomatologice au fost limitate doar la tratarea urgentelor stomatologice, este important sa stim ca pericoronarita este  una dintre aceste urgente pentru care pacientii se prezinta la cabinetul stomatologic. 

Pericoronarita reprezinta infectia sacului folicular inconjurator molarului de minte si este cea mai frecventa complicatie de eruptie a acestui dinte. In cursul eruptiei, tesuturile moi din jurul molarului de minte inferior doar  partial erupt se inflameaza si devin dureroase. Aceasta inflamatie e cauzata cel mai frecvent de acumulari de resturi alimentare la acest nivel. Spatiul insuficient eruptiei molarului de minte inferior, lipsa igienizarii corecte cumulata cu bacteriile din cavitatea orala duc la aparitia pericoronaritei. 

Fiind ultimul dinte care erupe in cavitatea bucala, molarul de minte prezinta anumite particularitati privind formarea mugurelui dentar, pozitia intraosoasa si spatiul disponibil pe arcada pentru eruptia sa.  In functie de caracteristicile de crestere a regiunii maxilare in care se dezvolta, molarul de minte poate erupe complet pe arcada, poate erupe partial sau poate ramane inclus intraosos. Aceste pozitii ale molarului de minte ridica probleme stomatologice cel mai frecvent atunci cand dintele a erupt partial (semiinclus). 

Pericoronarita congestiva este leziunea initiala, cand pacientul acuza dureri spontane sau provocate, de intensitate variabila, cu limitarea partiala a deschiderii gurii si cu discomfort la inghitire. Mucoasa gingivala din jurul molarului de minte inferior este rosie, umflata, pacientul poate prezenta afectarea starii generale cu stare de subfebrilitate si ganglioni submandibulari durerosi. In functie de spatiul existent pe arcada necesar eruptiei complete a dintelui, pericoronarita congestiva se poate remite in cateva zile spontan sau sub tratament antiseptic local sau se poate complica cu pericoronarita supurata. 

In pericoronarita supurata, infectia de la nivelul molarului difuzeaza in tesuturile si spatiile vecine. Pacientul poate prezenta febra (38-39,5 °C), durere vie, pulsatila care iradiaza in regiunile vecine molarului de minte inferior. Apare edemul obrazului cu congestia tegumentelor de partea afectata, dificultate in masticatie si la inghitire, cu limitarea partiala pana la completa a deschiderii gurii. Ganglionii de vecinatate sunt mariti de volum si durerosi. Tratamentul acestei forme necesita o atentie deosebita deoarece se va efectua de catre medicul chirurg oro-maxilo-facial. 

Intervalul cronologic in care molarii de minte isi desfasoara eruptia este la tinerii cu varste intre 17 si 25 de ani. Cunoasterea particularitarilor de evolutie a eruptiei molarilor de minte de catre stomatologi este importanta pentru a avea atitudinea terapeutica individualizata fiecarui caz. Pe baza unei radiografii panoramice, dentistul va observa pozitia intraosoasa, va anticipa posibilitatea de eruptie completa sau partiala si astfel va aplica tratamentul adecvat.

Alte cauze ale pericoronaritei sunt date de:

  • un traumatism care produce un orificiu de comunicare intre mediul septic oral si sacul folicular al molarului de minte inferior
  • o complicatie a unei gangrene de la nivelul molarului vecin
  • o punga parodontala de vecinatate
  • pe cale sanguina, in cursul unor boli infectioase

Prognosticul de evolutie a pericoronaritei va fi stabilit de medicul stomatolog, tinand cont de gradul de infectie, spatiul existent pe arcada necesar eruptiei, pozitia si angulatia molarului observata pe radiografia panoramica.

Tratamentul se va efectua, prin aplicarea locala de solutii antiseptice alaturi de un tratament antiinflamator pe cale generala. Dupa  remiterea inflamatiei, in cazul in care spatiul de pe arcada sau pozitia dintelui nu sunt favorabila eruptiei, atunci se va realiza extractia molarului de minte inferior.

Mai Multe
articole