Periajul excesiv al dintilor poate cauza probleme?

Data

Se vorbeste foarte mult despre igiena dentara, ca fiind principala metoda de prevenire a bolilor dentare, de la carii la gingivite si chiar parodontoza. 

Insa putini medici explica cum ar trebui sa fie realizat un periaj corect, ca si durata, frecventa si mai ales intensitate. Orice lucru facut in exces poate dauna.

Ce ar trebui sa stim despre periajul dentar?

Pana si un copil de 5 ani se poate spala singur pe dinti, de cate explicatii poate avea nevoie un adult? Pare simplu, insa mai mult de 70% dintre noi nu stiu sa realizeze un periaj corect

In primul rand de doua ori pe zi, dimineata si seara  – nu sarim niciodata periajul inainte de a merge la somn. In medie, aproximativ 5 minute sunt suficiente pentru un periaj corect, insotit si de utilizarea dusului bucal. 

Iar cea mai importanta parte este legata de intensitatea cu care ne spalam dintii. Un periaj agresiv, rapid si apasat poate duce la dislocarea smaltului de la nivelul coletului dentar, zona de imbinare a dintelui cu gingia, zona unde smaltul are o grosime redusa – aceasta afectiune purtand denumirea de abraziune dentara. La fel si gingia va avea de suferit, ajungand la retarctii si inflamtii din cauza traumei produsa de pariajul excesiv.

 

Periajul excesiv

 

Primele semne ale unui periaj incorect, agresiv sunt:

   – Gingie rosie, usor dureroasa

   – Retracții gingivale tot mai vizibile (a nu se confunda cu gingivita)

   – Sensibilitate dentara

   – Aparitia unor leziuni cu pierdere de substanta, la coletul dintilor

Un periaj corect necesita pozitionarea periutei intr-un unghi de 45° indreptata spre gingie, miscari circulare de periere a dintilor dinspre gingie spre marginea dintelui, repetari de 5, 6 ori pe un grup de dinti.

 

Cu ce periuta ne spalam dintii?

 

Turnarea pastei pe periuta de dinti

 

O alta cauza a abraziunilor dentare cauzata de un periaj excesiv este legata si de tipul periutei. O periuta cat mai simpla, din peri cat mai naturali, moi sau cel mult medii, fara tot felul de peri de cauciuc sau alte materiale. Cu cat mai simpla cu atat mai sigura! 

La fel si despre periutele electrice sau ultrasonice. Personal le recomand pe cele ultrasonice sau electrice dar nu pulsatii nu rotative. Un periaj zilnic doar cu  periuta rotativa, in timp poate cauza sensubilitate dentara, sau retractii gingivale de natura traumatica. 

De aceea cea mai sigura metoda de ati alege o periuta este sa ceri sfatul medicului tau dentist. El iti va putea recomanda chiar si ce periuta poti folosi in functie si de structura smaltului, aspectul gingiei, etc. 

Cei mai multi pacienti ce se confrunta cu probleme legate de un periaj excesiv, nu sunt constienti de gravitatea acestui fapt. Aproape toti au o igiena foarte buna, insa nu si corecta. 

Ce pasta de dinti este mai buna?

O pasta cu ingrediete naturale, poate chiar facuta de tine in casa, este cu mult mai eficienta pentru o sanatate orala. De evitat sunt pastele de finti abrazive, pentru albire sau cu tot felul de compusi abrazivi ce pot zgaria smaltul fosite pe termen lung. 

Periajul cu o pasta de dinti abraziva este recomandat doar in cabinetul dentar, atunci cand facem igienizarea periodica, altfel poate duce la indepartarea „emailului” de pe dinti, stratul lucios, superficial al smaltului dentar. 

Cum se pot trata aceste probleme dentare? 

Din fericire si pentru acest tip de afectiuni exista tratamente. Medicul stomatolog iti poate recomanda o pasta sau un gel remineralizant, care ajuta la imbunatatirea structurii dentare afectate, iar mai apoi acoperita  dentina expusa

 Cele mai simple si sigure fiind tratamentele laser. Abraziunea putand fi tratata fara durere sau anestezie, intr-un timp foarte scurt. Practic cu ajutorul laserului se prepara cavitatea (zona unde s-a produs pierderea de smalt) si se aplica material non- toxic refacandu-se anatomia dintelui si impiedicand astfel sensibilitaea dentara si agravarea situatiei. 

Cum poti preveni abrazia dentara?

Din pacate abraziune dentara este ireversibila, o data produsa smaltul nu se poate reface. De aceea este foarte important sa cerem sfatul medicului dentist legat de igiena dentara. Foloseste o pasta de dinti non-abraziva, ce poate contine calciu pentru a intari smaltul.  o periuta cu peri cat mai naturali si moi.

Mai Multe
articole