Pedodontia de la A la Z

Data

Cuprins

Pedodontia este specialitatea stomatologica ce are in vedere profilaxia si tratamentul afectiunilor specific dentitiei temporare (extractii, fluorizari, sigilari) si a dentitiei permanente la adolescent.

Copii si adolescenti au nevoi dentare diferite fata de adulti, fiind necesar tratamentul afectiunilor de catre un medic specialist in stomatologia pediatrica.

Pedodontia este o ramura relativ noua a stomatologiei care a fost infiintata in Romania abia in anul 1948 in cinci centre Universitare.Un pedodont trebuie sa aiba cunostinte de pediatrie, embriologie, patologie generala si orala, sa fie un bun cunoscator al psihologiei copilului.

Pedodontul contribuie la educarea copiilor, adultilor si parintilor de maine in spiritul respectarii masurilor de igiena orala si profilaxie dentoparodontala.Este recomandata consultarea unui medic pedodont cat mai curand dupa eruptia primilor dinti, in vederea respectarii unor masuri de igiena si profilaxie dentara adaptate varstei.

Odontogeneza (perioada formarii dintilor)

Formarea dintilor este un proces de lunga durata care incepe din saptamana 6 viata intrauterina si se incheie post-natal, in jurul varstei de 14-15 ani, odata cu incheierea formarii radacinii celui de-al doilea molar ( M12 ).

Tipuri de dentitii:

Termenul de „dentitie”defineste tipul ,numarul si aranjamentul dintilor in ansamblul lor. Unele mamifere (printre care si omul) au pe parcursul vietii doua generatii de dinti (numita si dentitie difiodonta):

 • dentitia temporara(de lapte,deciduala);
 • dentitia permanenta (definitiva,de adult).

Premisele pedodontiei:

 1. Conserva dintele afectat si-i restaureaza functiile pana la aparitia succesorului.
 2. Tratamentul dintelui temporar aduce beneficii copilului prin evitarea traumei extractionale.
 3. Molarii temporari au rol de mentinere a spatiului pentruu viitorii molari definitivi.
 4. Tratamentul dintilor temporari se realizeaza prin metode simple atat timp cat copilul coopereaza.
 5. Instrumetarul si terapia medicamentoasa este specifica copiilor.
 6. Succesul tratamentului reduce numarul de extractii neplanificate si consecintele acestora pe termen scurt si mediu care pot aparea.

Cu toate acestea, rolul principal in educarea sanatatii orale a copilului mic revine in cea mai mare parte parintilor, deoarece igiena efectuata regulat si constiincios acasa ii va crea deprinderi sanatoase pentru toata viata.

Tratamentul la copii se desfasoara gradual in ordinea crescatoare a disconfortului pe care procedura o poate produce micului pacient. Astfel, la prima consultatie, este primul contact al copilului cu medicul pedodont si este bine sa se cunoasca inainte pentru a realiza o legatura de incredere si siguranta, se pot realiza interventii profilactice simple, precum:

 • curatarea dintilor copilului (asa numitul periajul profesional)
 • sigilarile simple (dupa ce s-a realizat si tratamentul psihologic-comportamental)
 • indicatii pentru corectarea dietei, individualizarea tehnicilor de periaj etc.

La urmatoarele sedinte de tratament se pot realiza si celelalte interventii terapeutice precum sigilarile largite, obturatiile preventive, detartrajul (daca este cazul) – deoarece copilul a avut timp sa proceseze informatia de la prima sedinta.

Sfaturi, indicatii pentru un periaj corect si complet al copilului:

Este recomandabil să supravegheaţi copilul până la vârsta de şase ani când se spală pe dinţi, urmând aceste reguli:

 • Utilizaţi o pastă de dinţi fluorurată recomandată de medicul dentist, într-o cantitate cât un bob de mazăre. Supravegheaţi copilul să nu înghită pasta de dinţi.
 • Utilizaţi o periuţă cu peri moi şi periaţi întâi suprafeţele interioare ale tuturor dinţilor, pentru că acolo se acumulează în principal placa bacteriană. Înclinaţi periuţa pe linia gingiei. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
 • Curăţaţi suprafeţele exterioare ale tuturor dinţilor. Înclinaţi periuţa pe linia gingiei. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
 • Aşezaţi periuţa astfel încât perii să fie perpendiculari pe suprafaţa ocluzală a molarilor. Periaţi uşor înainte şi înapoi.

Mai Multe
articole