In ultimii ani, observ cu multumire (recunosc) ca abordarea naturista a ingrijirii dentare este imbratisata de un numar din ce in ce mai mare de persoane. Exista un trend in crestere al stilului de viata sanatos, alimentatiei corecte, de eliminare a produselor de ingrijire corporala sintetice, iar aici se incadreaza si produsele de igiena orala, despre care vom vorbi in acest articol.
Despre carii dentare si streptococi
Foarte multe persoane sufera de carii dentare. Stiati ca este a doua cea mai raspandita afectiune in lume, dupa raceala comuna? Aproape ca s-a ajuns sa se considere ceva normal! Insa nu este, chiar deloc! Normal este sa avem o cavitate bucala sanatoasa, cu dinti integri.
Cauzele incriminate in aparitia de carii dentare sunt igiena precara si alimentatia nesanatoasa, bogata in zaharuri. Zaharul este o hrana absolut delicioasa pentru streptococii care produc carii dentare, asadar este un element important in imbolnavire. Aceste microorganisme, streptococii, folosesc zaharurile pentru propriul metabolism si reusesc sa demineralizeze smaltul dentar prin producerea de acizi. Asa apar cariile dentare, intai ca pete albe cretoase, apoi din ce in ce mai inchise la culoare (brun-negru), pana cand devin adevarate cavitati.
Netratate, cariile dentare evolueaza in profunzime si ajung pana la nerv, afectandu-l. Din acest moment, apare suferinta pulpara (a nervului), care se poate inflama, infecta si genera dureri insuportabile. Acest gen de suferinta nu mai poate fi tratat doar cu o plomba, ci cu manopere mai complexe, ce implica devitalizarea (scoaterea nervului), tratamentul de canal, uneori chiar pivot si coroana protetica, pentru reconstructia dintelui.
Asadar, este de la sine inteles ca prevenirea aparitiei cariilor dentare este de preferat tratarii lor, atat din punctul de vedere al suferintei pe care o cauzeaza, cat si al costurilor financiare pe care le presupune.
Cum putem preveni aparitia de carii dentare?
In primul rand printr-o igiena dentara corecta si o alimentatie sanatoasa, saraca in zahar rafinat si bogata in nutrientii necesari unor dinti si gingii puternice.
Iata tot ceea ce avem nevoie pentru o igiena dentara corecta: periuta de dinti, pasta de dinti, dusul bucal, apa de gura si instrumentul pentru curatat suprafata limbii.
Daca nu vi s-a explicat pana acum de catre medicul dentist, aflati ca periuta de dinti nu curata decat suprafetele accesibile ale dintilor, insa nu poate patrunde interdentar pentru a elimina resturile alimentare de acolo. Si intre dinti se strang cele mai multe resturi! Din acest motiv s-a inventat si introdus pe piata dusul bucal, care prin irigare cu apa sub presiune reuseste sa curete cu succes spatiile interdentare, zonele greu accesibile, implanturile, lucrarile dentare, aparatele ortodontice.
Asadar ritualul zilnic de igiena orala ar trebui sa se desfasoare in urmatorul mod:
–periaj dentar de doua ori pe zi, dimineata si seara. Ideal ar fi insa periajul dupa fiecare masa! Periajul de seara este extrem de important, deoarece resturile alimentare ramase peste noapte in cavitatea bucala fermenteaza si inmultesc bacteriile raspunzatoare de aproape toate imbolnavirile dentare (de la carii dentare si pana la gingivita si parodontoza). Din pacate, foarte multe persoane se spala pe dinti doar dimineata, seara adormind fara periaj, ceea ce este complet contraindicat!
-folosirea dusului bucal dupa fiecare periaj
-curatarea limbii cu dispozitivul special (in special dimineata, cand depozitele de pe limba sunt mai bine reprezentate)
-folosirea apei de gura, pentru efectul ei antiseptic si dezinfectant.
Daca alegem sa reducem si cantitatea de zahar rafinat (sau chiar sa o eliminam din dieta noastra), vom avea rezultate si mai bune in ceea ce priveste sanatatea dentara. Putem inlocui zaharul cu mierea, stevia, siropul de agave sau de mesteacan, mai putin nocive decat acesta.
Ce paste de dinti este indicat sa folosim?
Cred ca aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care mi-o adreseaza pacientii la consultatii. In mod uzual, intreaba pentru ei si familia lor, in special pentru copii.
Traim intr-o lume cu un comert infloritor, in care exista zeci de mii de produse de igiena orala pe piata, fiecare cu caracteristicile ei, iar pacientii se simt de multe ori pierduti in fata rafturilor cu paste de dinti. Daca se uita suficient de mult la televizor, atunci vor fi influentati sa faca alegerile pentru care s-au rulat cel mai frecvent si agresiv reclame. Daca merg in mod constant la dentist, atunci vor respecta recomandarile acestuia.
Stii care sunt cele mai frecvente recomandari ale medicilor stomatologi? Paste de dinti conventionale, cu fluor 1350-1500 ppm si ape de gura cu agenti antibacterieni medicamentosi, precum clorhexidina.
Ghiciti care sunt recomandarile mele pentru pacientii care mi le solicita? Paste de dinti cu ingrediente naturale, fara fluor si ape de gura cu agenti antibacterieni naturali (de exemplu, uleiuri esentiale antiseptice, dezinfectante).
Ca sa-mi intelegeti mai bine optiunea, o sa va prezint, in paralel, un tabel cu compozitia celor doua tipuri de paste de dinti: naturale si conventionale.
Paste de dinti conventionale | Paste de dinti naturale |
---|---|
Contin detergenti (Sodium Lauryl Sulphate= SLS) | Nu contin detergenti |
Contin arome artificiale | Contin arome naturale |
Contin coloranti artificiali | Nu contin coloranti |
Contin adaos de fluor | Nu contin fluor |
Contin conservanti (parabieni) | Nu contin conservanti |
Contin spumanti (ex: dietanolamina) | Nu contin spumanti |
Pot contine substante cu potential toxic (ex: triclosan) | Nu contin substante toxice |
Contin abrazivi puternici pentru smalt | Contin substante naturale bland abrazive |
Exista riscuri la inghitire | Nu exista riscuri la inghitire |
Din cate puteti observa, pastele de dinti conventionale sunt un cocktail de substante artificiale (detergenti, coloranti, conservanti, arome, fluor, etc), in timp ce o pasta naturala este, de obicei, un amestec de extracte naturale, fara potential toxic si fara adaosuri nedorite.
Iata si cateva explicatii legate de ingredientele pastelor de dinti conventionale:
Fluorul– a devenit o substanta controversata in momentul in care au aparut pe piata studii ce dovedesc ca poate deveni toxic pentru organism. Poate cele mai impresionante sunt studiile care fac legatura intre ingestia de fluor si un IQ scazut la copii. Din pacate, copiii sunt foarte expusi la ingestia necontrolata de fluor, deoarece s-a dovedit ca ei inghit aproximativ 50% din pasta de dinti pe care o aplica pe periuta, tentati fiind mai ales de gustul acesteia, care de obicei este unul atragator (bubble-gum, fructe, etc). Mai mult, se pare ca femeile insarcinate expuse la anumite cantitati de fluor pot da nastere unor copii afectati la nivel de creier, in special in ceea ce priveste IQ-ul.
Sodium Lauryl Sulphate (SLS)– este un detergent sintetic care produce spuma in pastele de dinti din comert, conventionale. Studiile arata ca SLS poate produce efecte adverse la nivelul pielii, mucoaselor si ochilor, mai ales in cazul persoanelor sensibile. La nivelul mucoasei bucale, poate provoca afte, senzatia de gura uscata, alergii.
Dietanolamina- iritant pentru ochi si piele, dar mai ales un disruptor endocrin, care poate forma nitrati carcinogeni. Expunerea constanta la dietanolamina poate creste riscul de cancer renal si hepatic.
Colorantul albastru FD&C Blue- inghitirea unor astfel de coloranti poate irita sistemul digestiv si respirator. Adaugarea colorantilor nu are niciun alt beneficiu decat cosmetic, fac pasta de dinti sa arate ”fresh”, sa aiba aspect comercial.
Triclosanul- introdus in pastele de dinti pentru efectul antibacterian, din pacate interfera cu buna functionare a glandelor endocrine, in special a glandei tiroide.
Propylene glycol– un agent de umectare, se regaseste in compozitia antigelurilor, asadar nu este o substanta cu care sa iti doresti in mod deosebit sa intri in contact, mai ales ca poate fi toxic pentru ficat, rinichi, creier.
Parabenii– sunt chimicale ce cresc perioada de valabilitate a pastelor de dinti, fiind folosite in general si in majoritatea produselor cosmetice. Cunoscuti ca interferand cu sistemul endocrin, se pare ca expunerea repetata la acest gen de substante produce o acumulare in organism ce poate genera diverse probleme de sanatate, printre care si cancerul de san.
De ce este important ce tip de pasta de dinti alegem?
Cand vorbim despre tipul de pasta de dinti recomandat, vorbim nu doar despre sanatate dentara, ci despre sanatatea organismului in general. Prin mucoasa bucala, care este permeabila, se absorb substantele cu care intra in contact, inclusiv cele din produsele de igiena orala (paste de dinti si ape de gura). Pe langa absorbtia prin mucoasa bucala, se intampla sa si inghitim cantitati mici de pasta de dinti, iar daca luam in calcul faptul ca folosim acest produs de igiena orala de minimum 2 ori pe zi, putem intelege faptul ca ne expunem totusi la niste riscuri daca aceasta contine substante cu potential toxic.
Asadar, eu prefer sa folosesc si sa recomand pacientilor mei pasta de dinti naturala, fie ca este achizitionata de la magazinele naturiste, fie ca se prepara acasa, dupa retete speciale.
Resurse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3177395/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278105/
https://fluoridealert.org/studies/acute03/
http://fluoridealert.org/studies/brain01/
http://fluoridealert.org/issues/sources/f-toothpaste/
https://www.hsph.harvard.edu/news/features/fluoride-childrens-health-grandjean-choi/