Intrebarea care se afla pe buzele tuturor pacientilor care imi trec pragul cabinetului este: Care este cea mai buna pasta de dinti? sau Ce pasta de dinti imi recomandati?
Exista o intreaga dezbatere legata de pastele de dinti, la care probabil nu o sa ajungem niciodata la o concluzie.
Pastele de dinti obisnuite se gasesc intr-o varietate extrem de mare, iar acum si cu ingrediente naturale, fara chimicale au inceput sa fie si ele intr-o varietate mai mare si mult mai accesibile.
In ziua de azi, ingerarea de substante nocive este atat de mare, incat trebuie sa fim extrem de atenti si la produsele de igiena dentara, aceste ingrediente pot afecta sanatatea pe termen lung.
Haideti sa vedem ce contine o paste de dinti obisnuita:
-
flourora de sodiu
Este o sare a sodiului cu acidul flourhidric. Este utilizata in fluorizarea apei potabile, a pastei de dinti, in metalurgie, dar se gaseste si in insecticide si otrava pentru sobolani.
Exista studii care arata ca utilizarea pe termn lung a flourului poate determina o inhibare a dezoltarii cerebrale si un IQ scazut, dar si o afectare a sistemului digestiv.
Pe de alta parte, sunt studii care arata ca fluorul ajuta la prevenirea cariilor dentare.
2. lauril sulfat de sodiu (LSS sau SLS)
Este un detergent sintetic care produce spuma. Acea spuma care ne da impresia ca ne spalam foarte bine pe dinti. Studiile arata ca poate produce la nivelul gurii, afte, senzatie de gura uscata sau diverse alergii.
3. substantele abrazive
Microgranulele sau polipropilena, polietereftalatul si polimetil metacrilatul, suna complicat nu? Ele curata placa bacteriana de pe dinti, dar totodata pot afecta si smaltul dintilor, ele patrund in tesutul gingival si pot determina o acumulare mai mare a placii bacteriene, reziduri chimice si pot fi perturbatori endocrini.
Tot ce suna complicat ar trebui sa nu fie folosit.
4. conservanti
Printre cei mai importanti, amintim: formaldehida, benzoatul de sodiu, alcoolii sau fenolul. Ei prelungesc termenul de valabilitate al pastelor de dinti.
5. aromatizanti
Confera un gust placut si acopera gustul neplacut al altor ingrediente. Sunt fie uleiuri esentiale: menta sau cuisoare sau indulcitori precum : xilitol, manitol, sorbitol care au si efect de indulcire.
6. agenti de indulcire: pe langa ce am enumerat mai sus, mai mentionez zaharina, ciclamatul de sodiu
7. agenti de colorare
Adaugarea colorantilor nu aduce niciun beneficiu pastelor de dinti, ci le fac doar sa aiba un aspect mai comercial, mai atractiv.
Pe de alta parte, noi credem cu tarie ca este mult mai sanatos, atat pentru dinti, cat si pentru organism, sa folosim paste de dinti cu ingrediente naturale.
De ce? Pentru ca mucoasa linguala este una dintre cele mai absorbante tesuturi din organism si atunci inseamna ca tot ceea ce introducem in cavitatea bucala, se absoarbe imediat. Iar in timpul periajului, in mod involuntar, inghitim cantitati mici de pasta de dinti. Este mult mai bine ca acele substante pe care le inghitim sa fie naturale, nu?
Ce poate contine o pasta de dinti naturala?
-
argila
Este un ingredient comun al pastelor de dinti naturale. Are proprietati detoxifiante, antiseptice, de remineralizare a smaltului dentare, si in plus este bland cu smaltul cand iindeparteaza placa bacteriana.
2. plante medicinale
Cum ar fi : menta, cuisoare, cimbrisor, salvie, scortisoara, busuioc, musetel, eucalipt si multe altele. Ele au proprietati antiseptice, antiinflamatoare, dezodorizante.
Pot fi folosite sub forma de pulbere sau uleiuri esentiale.
3. unt de cocos
Are proprietati antifungice si antibacteriene, ceea ce inseamna ca este eficient pentru indepartarea bacteriilor, protejeaza smaltul si gingiile.
Studiile arata ca ar avea eficienta si impotriva cariilor.
4. bicarbonat de sodiu
Este un abraziv foarte bun, recomandat pentru albirea dintilor.
5. propolis
Antibacterian, antifungic, ideal mai ales pentru bolile parodontale.
Insa trebuie avut grija la reactiile alergice.
Este bogat in flavonoide si acizi organici.
6. aloe vera
Antioxidant, antiseptic, analgezic, ajuta la prevenirea afectiunilor parodontale.
7. carbonat de calciu
Ajuta la intarirea dintilor.
Sfatul meu este sa alegem intotdeauna produsele care nu contin lucruri artificiale, pentru mereu natura a fost de partea noastra.
Fie ca le facem noi in casa, fie ca le cumparam gata preparate, avem o multitudine de optiuni care sa fie pe placul noastru, mai ales al gustului. In prezent, exista in farmacii multe variante, fie pe baza de argila, fie putem gasi unele paste de dinti, care se semene cu gustul pe care il stim noi de mici copii al pastei de dinti.