Boala parodontala, cunoscuta popular sub numele de parodontoza este o afectiune inflamatorie a structurilor care inconjoara dintii (gingia si osul). In stadii incipiente se numeste gingivita si inflamatia se localizeaza strict la nivel gingival. In stadii avansate poate deveni parodontoza iar afectarea include si pierderea structurii osoase.
Cercetarile stiintifice arata ca boala parodontala este cauzata de reactia inflamatorie produsa de prezenta bacteriilor de la nivel subgingival. Bacteriile responsabile de inflamatie pot fi transmise prin saliva.
Odata contactate aceste bacterii prin saliva, tine de raspunsul imun al organismului si de factorii favorizanti, daca aceasta boala se instaleaza sau nu. Factorii favorizanti sunt: igiena orala necorespunzatoare, genetica, fumatul, stresul, diabetul, sarcina, anumite medicamente, afectiuni generale, nutritie inadecvata.
Gingivita este cea mai usoara forma de boala parodontala. Gingiile devin rosii-violacee, umflate, sangerareaza, pacientul resimtind sau nu un mic discomfort. Uneori poate aparea o usoara crestere a mobilitatii dentare sau in anumite cazuri o respiratie urat mirositoare.
Gingivita este cauzata de multe ori de igiena orala necorespunzatoare. Gingivita este reversibila printr-un tratament stomatologic adecvat si o igiena proprie constanta. O gingie sanatoasa trebuie sa fie roz, strans atasata de dinte, care nu sangereaza la periaj sau spontan.
Tratamentul gingivitei se poate realiza cu laserul stomatologic. Se recomanda pacientilor ca dupa tratament, igienizarile profesionale sa fie facute la maxim 6 luni.
Gingivita netratata poate avansa catre parodontoza. Cu timpul bacteriile se dezvolta si avanseaza sub gingie. Gingiile se detaseaza de dinti, formand niste “buzunare” intre dinte si gingie. Aceste spatii reprezinta rezervoare pline de bacterii, care distrug treptat osul si gingia.
Boala parodontala (parodontoza) este caracterizata prin inflamatie gingivala si resorbtie osoasa. Gingiile rosii, marite de volum, sangereaza spontan si la periaj. Apar dureri gingivale, retractii gingivale, iar din cauza pierderii osoase dintii capata mobilitate. Intre gingie si dinti exista puroi, care provoaca o respiratie urat mirositoare. Cantitati mari de tartru sunt de asemenea frecvent prezente.
Pierderea osoasa avansata din parodontoza duce la mobilitate dentara pana la pierderea completa a dintilor.
In cazul cuplurilor, respiratia urat mirositoare poate fi primul semnal de alarma care poate directiona catre un control stomatologic.
Saliva fiind calea de transmitere a bacteriilor responsabile de producerea acestor boli parodontale, face ca de multe ori afectarea gingivala sa fie descoperita si la partener/a.
De asemenea este indicat ca in cadrul familial, daca un membru prezinta aceste semne sa fie sfatuit a face tratamentul parodontozei la medicul stomatolog. Folosirea pastelor de dinti pt parodontoza amelioreaza simptomele dar nu trateaza cauza. Sangerarile se diminueaza, dar puroiul si bacteriile raman inca acolo. Este de evitat imprumutarea tacamurilor sau a acelorasi instrumente de igiena orala.
Ce putem face?
Igienizarile profesionale (detartraj, periaj, air-flow) sunt primele si cele mai simple modalitati de a preveni o gingivita sau parodontopatie.
Cu toate acestea pacientii ajung la noi in clinica cu diferite grade de afectiuni gingivale.
Tratamentul bolii parodontale consta intr-o igienizare profesionala, apoi tratamentul cu laserul stomatologic, care se realizeaza in mai multe sedinte. Se pot face doua pana la patru sedinte de tratament cu laser. Ce presupun aceastea?
Cu ajutorul laserului se curata fiecare spatiu dintre gingie si dinte. Scopul este indepartarea bacteriilor si a tesutului gingival infectat. Laserul este bactericid (omoara bacteriile) astfel ca procedura se va efectua in jurul fiecarui dinte din cavitatea orala, prin vaporizarea tesutul infectat si sterilizarea zonelor afectate.
Este important de stiut faptul ca la sfarsitul tratamentului obtinem o stopare in evolutie a parodontozei. Oprim resorbtia accelerata a osului si reducem inflamatia cronica gingivala. Sangerarile si durerile gingivale dispar. Osul deja pierdut nu mai poate fi recuperat astfel ca mobilitatea dentara poate persista. Dintii cu un grad ridicat de mobilitate se vor extrage.
Succesul tratamentului bolii parodontale este completat de rigurozitatea igienei orale si igienizari profesionale periodice. In cazul parodontozei detartrajul trebuie realizat la 3-4 luni.
Zambetul sanatos presupune dinti sanatosi dar si gingii sanatoase.