Ce este parodontoza?
Boala parodontala sau cum este denumita popular, parodontoza, este o boala care are ca si cauza principala, acumularea bacteriilor patogene in cavitatea orala. Aceasta acumulare se produce in timp, din cauza unei igiene orale incorect efectuate (fie tehnica nu este cea corecta, indicata de medicul stomatolog curant, fie periajul nu se realizeaza de doua ori pe zi, dimineata inainte de a manca si seara dupa ultima masa, fie nu se foloseste dusul bucal sau o alta metoda suplimentara periajului pentru zonele interdentare) si din cauza lipsei igienizarii periodice la medic, in cabinet stomatologic. Aceasta igienizare periodica cuprinde: detartrajul, periajul si air-flow-ul. Detartrajul curata tartrul si coloratiile de pe suprafetele dentare si din zonele subgingivale, in timp de air-flow-ul indeparteaza restul coloratiilor mai mici, aderente si zonele interdentare, greu accesibile ansei aparatului de ultrasunete.
Initial bacteriile se aduna sub forma unui film de placa bacteriana care poate fi indepartat prin periajul uzual, acasa, dupa 24 de ore acest film bacterian devine greu de indepartat acasa (de aceea nevoia de a curata cavitatea orala de doua ori pe zi, adica la 12 ore). Dupa 7 zile incepe sa se formeze tartrul. Filmul de placa bacteriana care initial este moale, devine tare si aderent pentru ca se mineralizeaza cu minerale din saliva. Acest depozit nu mai poate fi indepartat acasa prin mijloacele de curatare, ci trebuie indepartat in cabinet prin igienizare. Aceste bacterii neindepartate, irita initial gingia si o fac sa sa inflameze, sa devina de culoare rosu-aprins (normal, gingia are culoare roz), ajungand pana la violacee in cazuri avansate si sa sangereze (fie la periaj, fie la simpla atingere in cabinet cu instrumentar specific). In timp, daca persista lipsa unei igiene corecte, incepe sa fie afectat nivelul osului, care se retrage si gingia il va urmari. Astfel apar retractiile gingivale. Daca initial dintele sta o treime in cavitatea bucala si doua treimi in os, acest raport ajunge sa fie inversat si dintele incepe sa aibe mobilitate. O boala parodontala (parodontoza) care nu este stopata, va continua sa avanseze. De asemenea, dupa tratament, igiena trebuie sa fie mult mai riguroasa, altfel exista un risc mare de recidiva.
Care sunt cauzele parodontozei?
Factorul principat care duce la aparitia bolii parodontale (parodontoza) este acumularea bacteriilor. Exista o serie de bacterii care sunt mai mult sau mai putin agresive si in functie de acest aspect, evolutia si tratamentul bolii difera.
Aceasta acumulare se face fie pe fondul unei igiene defectuoase, fie prin existenta unor zone retentive. Aceste zone retentive, de obicei, sunt constituite din lucrari protetice incorect adaptate la gingie. Fie adaptarea initiala nu a fost corecta si gingia s-a retras si a lasat un loc liber unde sa adere bacteriile (astfel se intra intr-un cerc vicios), fie in zona in care lipseste dintele, raman resturi alimentare care, necuratate corespunzator cu dusul bucal, favorizeaza inflamarea gingiei.
Astfel ca, nu este indicat sa se realizeze lucrari protetice pe o gingie care nu este sanatoasa pentru ca lucrarile vor iesi incorecte si vor agrava situatia initiala. Asa cum, daca se constata ca o lucrare protetica este incorect realizata si acest fapt a dus la acumularea bacteriilor si aparitia bolii parodontale (parodontoza),se va trata initial boala de fond, cand gingia redevine sanatoasa atunci se vor inlocui lucrarile protetice cu unele adaptate situatiei actuale. Dupa tratament, de obicei, gingia scade in dimensiuni pentru ca nu mai este inflamata si lucrarile protetice vechi vor aparea ca fiind si mai scurte.
O alta varianta este ca aceste bacterii sa se adune in zonele unde exista carii. De aceea, este indicat sa se realizeze tratarea cariilor cu laserul, acesta eliminand caria si lasand zona fara bacterii.
Bacteriile care cauzeaza boala parodontala (parodontoza) se pot transmite intre membrii aceleiasi familii (parodontoza se transmite). Cel mai frecvent se intampla intre partenerii de viata, prin sarut. De aceea, de obicei, cand vedem cazuri de boala parodontala (parodontoza), invitam si partenerul de viata la un consult. Frecvent descoperim ca si partenerul are afectare gingivala care necesita tratata in cuplu.
Cum se trateaza?
Boala parodontala (parodontoza) se trateaza printr-o operatiune denumita chiuretaj subgingival. Adica se realizeaza o curatare mai profunda decat o face detartrajul. Se intra profund intre gingie si os si se elimina bacteriile. In conditiile in care se elimina bacteriile, boala parodontala se remite. Cand reapar, boala va recidiva. De aceea mentinerea este foarte importanta.
Chiuretajul subgingival se face in doua feluri:
- manual cu o serie de chiurete speciale
- cu ajutorul laserului – fiind un tratament stomatologic minim invaziv. Aceasta varianta de tratament nu presupune anestezie si nu este dureroasa. Laserul are o energie care este bactericida asupra bacteriilor producatoare de boala parodontala (parodontoza). Acest chiuretaj se realizeaza de mai multe ori, in functie de agresivitatea si stadiul bolii. Daca pacientul are doar gingivita (este afectata gingia, dar pe radiografie osul nu este retras) atunci tratamentul va fi mai scurt. Daca este si o afectare osoasa, tratamentul va fi mai lung,cu sedinte de chiuretaj cu laserul repetate.
Se urmareste ca pacientul sa nu mai aibe sangerari gingivale, dintii sa nu mai aibe mobilitate sau aceasta sa scada si gingia sa isi revina la culoare, aspect si textura.
Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

Autor:
Maria Craiciu
Medic dentist,
specialist laser dentar