Parodontita marginala, numita si parodontoza, este una dintre cele mai grave afectiuni de la nivelul cavitatii bucale si de asemenea una dintre cele mai raspandite in randul populatiei, reprezentand cauza principala in pierderea dintillor de la nivelul arcadelor dentare.
Studiile arata ca in Romania incidenta problemelor parodontale, diagnosticate si nediagnosticate, este de aprox. 50% in randul populatiei.
Cauza parodontitei marginale este una bacteriana.
La nivelul cavitatii bucale exista cateva sute de specii bacteriene, unele dintre ele fiind bacterii “bune” care au un rol bine stabilit in fiziologia organismului uman, afectiunile oro-dentare aparand in momentul in care exista o incarcatura mare a bacteriilor patogene.
Asadar in ceea ce priveste prevenirea afectiunilor parodontale, cel mai important aspect il reprezinta igiena bucala, care se intretine printr-un ritual ce trebuie aplicat dimineata si seara, in fiecare zi, si care include periajul corect al dintilor, folosirea atei dentare sau a dusului bucal si a unei ape de gura, toate aceste lucruri avand ca scop mentinerea incarcaturii bacteriene la un nivel cat mai scazut.
De asemenea este foarte important ca periodic (6 luni, 1 an) sa mergem la controale si igienizari profesionale realizate in cabinetul de medicina dentara, acesta fiind si primul pas in diagnosticarea precoce a instalarii afectiunilor parodontale, cand poate fi tratata rapid, mult mai ieftin şi cu un disconfort minim.
Medicul stomatolog poate depista cu usurinta aparitia starii de inflamatie gingivala (gingivita), care este etapa precursoare a parodontitei marginale, si va poate indruma cu privire la instituirea unui tratament al acestei afectiuni.
Din pacate in lipsa unei igiene orale optime si a vizitelor periodice la stomatolog, considerand ca sangerarea gingivala la periaj este un lucru normal sau care nu poate fi tratat, pacientii cer ajutor doar in momentul in care parodontoza este deja instalata si in stadii avansate de evolutie.
De asemenea se considera ca afectiunile parodontale sunt specifice persoanelor in varsta, dar sunt foarte multe persoane tinere care datorita unei igiene precare, impreuna cu diverse dezechilibre hormonale din cursul vietii, prezinta afectiuni parodontale iar daca simptomele vor fi ignorate, ei se vor transforma in adultii care prezinta stadii avansate ale bolii parodontale.
Cele mai frecvente motive ale prezentarii pacientilor in cabinet, legate de afectiunile parodontale, sunt mobilitatea dentara marcata sau chiar pierderea dintilor, aparitia unor abcese parodontale cu secretie purulenta, sangerarea gingivala abundenta la periaj sau retractia gingivala cu aparitia sensibilitatii dentare.
Toate aceste semne sunt specifice unor stadii avansate ale parodontitei marginale, tratamentul parodontal poate fi instituit si atunci, bineinteles, dar cel mai important este ca in momentul in care observam aparitia sangerarii gingivale la periaj, senzatie de jena dureroasa sau prurit (“mancarime”) la nivelul gingiei, schimbarea culorii gingiei din roz-pal in rosu, prezenta halenei fetide, sa cerem ajutorul unui medic specialist care poate identifica afectiunile parodontale in stadiul de inceput, astfel prognosticul tratamentului parodontal va fi unul foarte bun,totul fara durere, eficient, rapid si minim-invaziv iar dintii vor fi pastrati la nivelul arcadelor dentare o perioada lunga de timp.