Parodontologia pe intelesul tuturor

Cuprins

Ce este parodontologia?

Parodontologia este o specialitate din stomatologie care se ocupa cu studiul structurilor de sustinere a dintilor si a afectiunilor acestora. Medicul parodontolog este un medic stomatolog specializat  in prevenirea, diagnosticarea si tratamentul bolii parodontale. Acesta efectueaza tratamente non-chirurgicale, tratamente cu laser, proceduri regenerative, chirurgia grefei gingivale, proceduri de reducere a pungilor parodontale, chirurgie plastica .

Tesuturile de sustinere mai poarta denumirea de parodontiu si acesta este alcatuit din gingie, mucoasa alveolara, os alveolar, cement radicular si ligamentele parodontale. 

Aspectul gingiei sanatoase este roz, de coaja de portocala cu diferite grade de pigmentare la alte rase. Santul gingival este situat intre dinte si gingie si nu trebuie sa fie mai adanc de 1-3mm pentru a putea fi considerat sanatos. La sondarea usoara nu sunt prezente sangerari gingivale. 

Boli gingivale

Gingivita este afectiunea comuna care afecteaza gingia, tesutul moale din jurul dintilor. Este detectata de pacienti in general atunci cand apare sangerarea gingivala ca prim semn in timpul periajului dentar sau al masticatiei. De asemenea, se caracterizeaza prin inflamatii generalizate, umflaturi si roseata a testurilor moi. 

Gingivita este rezultatul prezentei acumularii biofilmului (a placii bacteriene) si se asociaza cu o igiena dentara precara si o scadere a imunitatii sau o lipsa de alimente esentiale sanatatii. Exista si alti factori care pot creste riscul de a dezvolta gingivita si acestia sunt afectiunile generale (diabet zaharat) cat si unele medicamente. 

Daca gingivita nu este tratata, ea poate evolua spre parodontoza.

Exista boli gingivale induse de placa bacteriana si leziuni gingivale non induse de placa bacteriana.

Boli parodontale

Boala parodontala presupune afectarea atasamentului gingival -ligamentul parodontal si distrugerea osului alveolar. Resorbtia osului alveolar sau distrugerea acestuia poate fi corelat in acest stadiu cu mobilitate dentara, semn care alerteaza pacientul si il face sa se prezinte la stomatolog.

Placa bacteriana este asociata cu bacterii complexe (P. Gingivalis, T. Forsythia, T. Denticola)  si mecanisme imuno-inflamatorii. Daca nu este indepartata la timp de pe suprafata dintelui apar semne de afectare parodontala. Corelat cu alti factori ce tin de igiena orala, dieta, stare de sanatate generala, statul socio-economic sau fumat, boala parodontala poate evolua negativ. 

Parodontoza o putem intalni si ca manifestare a bolilor sistemice care este:

  • asociata cu tulburari genetice (ex: Sindrom Down);
  • asociata cu tulburari hematologice;
  • nespecifica.

Semnele si simptomele acesteia sunt: acumulare de tartru, recesiune gingivala, dinti mobili, halitoza (respiratie urat mirositoare), sangerari gingivale. Netratata, parodontoza duce la pierderea dintilor . 

Parodontiul poate suferi:

  • abcese gingivale;
  • abcese pericoronar;
  • abcese parodontale.

Implanturile dentare pot si fi si ele afectate parodontal, de jur imprejurul acestora sa existe inflamatii, sangerari si edem, aceasta afectare purtand numele de periimplantita. In periimplantita exista o pierdere osoasa inflamatorie in jurul implanturilor dentare. Putem considera ca etiologia periimplantitei este asemanatoare cu boala parodontala.  Rezolvarea acestei complicatii este vitala pentru pastrarea implantului si prelungirea existentei lui de arcada. 

Factori de risc

Exista mai mujlti factori de risc care contribuie la aparitia si evolutia afectarilor parodontale. Este foarte importanta identificarii acestora. Este bine stiut ca fiecare persoana are o serie diferita de factori de risc care contribuie si agraveaza boala parodontala. 

Factorii majori sunt:

  • Placa bacteriana sau biofilmul;
  • Fumatul este un alt factor de risc care duce la distrugerea tesutului parodontal;

S-a studiat ca fumatul scade capacitatea de vindecare a tesuturilor moi prin distrugerea vaselor de sange si scaderea reactiei imunitare a tesuturilor. Se favorizeaza patrunderea  microorganismelor patogene care produc boala; 

Specialistii Life Dental Spa recomanda pacientilor renuntarea la fumat, motivand-i sa previna progresia bolii parodontale si sa readuca microflora orala la o stare mai putin patogena, daunatoare. 

  • Consumul de alcool: creste riscul de progresie a bolii parodontale;
  • Obezitatea  si deficitul de vitamina D;
  • Diabetul zaharat: exista o corelatie directa intre valoarea glicemiei si progresia bolii, vindecarea este mai slaba comparativ cu pacientii fara diabet; 
  • Stresul: cresterea anumitor celule care apar in stres scad mecanismele defensive impotriva bacteriilor care produc boala, iar in acest fel se dezvolta afectarea;
  • Boli cardiovasculare: exista o corelatie intre cantitatea de colesterol si mecanismele bacteriilor orale care sunt in cantitate mai mare la acesti pacienti;
  • Sarcina;
  • Tulburari hematologice;
  • Tulburari induse de droguri;
  • Osteoporoza;
  • Genetica: poate exista un raspuns imunitar scazut din partea gazdei;

Diagnostic 

Boala parodontala este multifactoriala, fiind necesara o consultatie ampla in care pacientul sa ofere informatii clare medicului parodontolog pentru a putea implementa un management eficient al bolii. 

Life Dentistii ofera consultatii de specialitate in care se masoara pierderea atasamentului gingival, in asa fel incat diagnosticarea sa fie precisa.

Tratament

In prima faza se realizeaza un control al placii microbiene, dupa care, cu ajutorul tehnologiei laser se decontamineaza zonele afectate si se stimuleaza reatasarea gingiei de dinte. Daca este necesar se apeleaza si la chiuretajul parodontal. 

Intretinerea tratamentelor parodontale efectuate

Pentru a obtine un rezultat bun, de termen lung si stabilizarea bolii parodontale dupa tratamentul parodontal (indiferent daca este chirugical sau non chirurgica) terapia parodontala de intretinere este esentiala, cat si reevaluarea starii de sanatate obtinute.

Mai Multe
articole