Parodontita: ce este, terapii pentru prevenirea și tratarea ei
blank

Data

Igiena orală este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor, deoarece iritațiile bucale și alte posibile probleme vă pot afecta viața de zi cu zi, limitându-vă bunăstarea psihofizică. Fără curățarea constantă a cavității orale, placa și tartrul se pot forma în timp, precum și inflamarea gingiilor, dezvoltându-se astfel o boală orală numită parodontită sau, popular, parodontoză. 

În acest articol vă vom oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a înțelege ce este această problemă orală, care sunt efectele și cum să o tratati cu ajutorul laserului dentar.

 

Boala parodontală – iată ce este:

S-ar putea să fi auzit termenul „pioree”, folosit pentru a identifica boala parodontală, care este o infecție cauzată de bacterii ce atacă partea cavității orale numită parodonțiu, care este alcătuită din os alveolar, ligament parodontal, cement radicular și gingie, adică țesuturile care se află în jurul dintelui.

Această zonă este importantă pentru sănătatea voastră orală, deoarece este alcătuită din țesuturi moi, care susțin și protejează atât rădăcina dintelui, cât și ligamentele interne de leziuni sau infecții bacteriene.

 

Cauzele parodontitei sunt diferite și în special sunt legate de formarea plăcii (în care există un anumit număr de bacterii) și a tartrului care acționează prin inflamarea gingiilor și slăbirea acestora. 

 

Iată principalele simptome ale bolii parodontale care afectează dinții și gingiile:

  • sângerare și roșeață a gingiilor,
  • retractia gingivala,
  • detașare între dinte și țesuturile gingivale,
  • formarea de pungi parodontale,
  • hipersensibilitate a dintelui la căldură și frig.

 

Tratamentul parodontitei: cum să o stopati

Parodontita nu este o boală de subestimat, întrucât are consecințe foarte grave asupra sănătății dinților și gingiilor. De fapt, țesutul zonei parodontale se inflamează, producând gingivita și, în cazurile cele mai grave, instalarea parodontozei și pierderea dintilor.

La aceasta trebuie să adăugăm că mai multe studii au găsit o corelație între parodontită și boli precum diabetul sau apariția tulburărilor cardiovasculare. Prin urmare, este esențial să urmați un tratament eficient intervenind pe două fronturi: pe de o parte pentru a elimina tartrul și placa, pe de altă parte pentru a contracara infecția bacteriană.

Desigur, puteți preveni formarea plăcii și a tartrului, menținând o stare optimă de igienă dentară, prin curățarea zilnică a dinților cu instrumentele potrivite precum perie, ață dentară, duș bucal și pastă de dinți. În plus, poate fi util să mergeți la un cabinet stomatologic pentru a îndepărta temeinic tartrul și placa bacteriană de două ori pe an, pentru a evita apariția parodontozei. 

 

Mai jos indicăm cele mai utile tipuri de tratamente pentru prevenirea bolilor parodontale, tratarea simptomelor ușoare sau rezolvarea celor mai grave situații și obținerea stopării evoluției bolii într-un timp scurt:

Terapii pentru prevenirea și tratarea pioreei

  • Remediile naturiste precum ceaiul de salvie, gelul de aloe și/sau spray-urile cu propolis sunt utile în prevenirea apariției parodontitei. Ele întăresc zona parodontală și contribuie la sanatatea gingivala.
  • Uneori nu este suficient să interveniți asupra țesutului gingival prin reducerea inflamației sau curățarea dinților prin eliminarea tartrului, ci pentru îndepărtarea bacteriilor este necesară o terapie laser.

 

Terapie cu intervenție chirurgicală

În unele cazuri severe, acțiunea preventivă sau tratamentele farmacologice nu sunt suficiente pentru a contracara parodontoza devenită acum cronică, cu formarea de pungi în țesutul gingival unde se cuibăresc bacteriile. În plus, rădăcina dintelui poate rămâne expusă și deveni sensibila. În acest caz va fi necesară rezervarea unei vizite la cabinetul stomatologic pentru un consult. In cazul in care tratamentele conservative, non-chirurgicale, nu sunt suficiente, se poate decide necesitatea unei interventii chirurgicale. Acest tip de tratament pentru parodontită va presupune o acțiune țintită cu eliminarea infecției bateriei printr-o operație.

Este o procedură destul de invazivă, deoarece necesită mai multe intervenții și timpi de vindecare destul de lungi. Cu toate acestea, pentru unele cazuri este eficient, deoarece permite intervenția la diferite niveluri, chiar dacă inflamația afectează osul, contracarând pericolul pierderii dinților.

 

Parodontita: tratament cu laser

Astăzi se poate lua în considerare o alternativă eficientă la intervenția chirurgicală pentru cele mai severe forme de boală parodontală datorită tehnologiei laser, o metodă foarte modernă de combatere a infecției bacteriene, care se bazează pe un sistem de intervenție inovator și minim-invaziv. Laserul este util atât pentru prevenirea formării parodontitei cât și pentru tratarea unei probleme de severitate medie-mare.

 

Tratamentul cu laser pentru parodontită: cum funcționează

Laserele folosite în stomatologie sunt unde luminoase cu anumite lungimi de unda, care acționează asupra zonei parodontale, și deci asupra gingiilor, dar și la nivelul cel mai profund compus din os și rădăcină. 

Laserul rezolvă problema parodontitei prin eliminarea pungilor parodontale formate sub zona gingiei, oferind astfel posibilitatea pacienților să se recupereze mai rapid.

 

Să vedem mai jos care sunt avantajele tratamentului cu laser:

Beneficiile laserului sunt incontestabile, având în vedere că este o terapie minim invazivă. Să vedem care sunt aspectele care o fac o terapie valabilă:

 

  • Timp: de obicei, sunt necesare între 1 și 4 sedinte de tratment
  • Timp de vindecare: nu este necesară spitalizarea, deoarece odată cu finalizarea ședinței laser se va putea recăpăta mobilitatea zilnică, revenirea la muncă și la obiceiurile personale.
  • Tratament minim-invaziv: sângerarea și cicatrizarea nu sunt de așteptat ca în terapia chirurgicală.
  • Acțiune profundă: se poate interveni chiar și pentru cele mai profunde infecții bacteriene, datorită modulării fasciculelor de lumina.

 

Tratamentul cu laser, noua frontieră a îngrijirii dentare

Aplicarea laserelor în stomatologie este acum o practică uzuala a medicilor stomatologi ai clinicilor Life Dental Spa datorită beneficiilor imediate pe care le oferă, posibilității de a obține o soluție relativ rapidă fără a fi nevoie de interventii chirurgicale complexe.

Tratamentul cu laser al parodontozei, după protocolul Life Dental Spa, este una dintre cele mai eficiente abordări a acestei afectiuni, cu efecte excelente pe termen lung.

 

Mai Multe
articole