Osteoporoza si legatura sa cu stomatologia
blank

Data

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza înseamnă “os poros”. Până nu demult considerată o stare normală a vârstnicului, osteoporoza este considerată în prezent o boală, caracterizată prin reducerea densitatii minerale osoase, asociată cu compromiterea structurii osoase trabeculare, ceea ce predispune osul la fractura  în urma unui  traumatism de mică intensitate sau chiar în lipsa acestuia.

Oasele osteoporotice nu arată, la prima vedere, altfel decât oasele normale. Ele sunt însă mai puțin dense, prin pierdere de substanță osoasă, ceea ce se reflectă în structura lor internă, care este profund afectată – asemenea unei țesături vechi, cu urzeala subțiată și pe alocuri ruptă.

După vârsta de 35 de ani, osul pierde în mod continuu din substanța sa, un fenomen normal și natural odată cu înaintarea în vârstă. Această pierdere poate deveni însă o problemă serioasă dacă “rezerva osoasă” inițială a fost prea mică sau dacă pierderea de substanță osoasă se face prea repede. Rezultatul este creșterea riscului de fractură, fie printr-o cădere obișnuită, ca în cazul încheieturii mâinii sau șoldului, fie printr-un efort moderat de ridicare, ca în cazul vertebrelor

Osteoporoza este o problema majora de sanatate care afecteaza mai bine de 27 milioane de indivizi la nivelul Europei si reprezinta cauza a mai mult de 3,5 milioane de fracturi osoase pe an. Potrivit Fundatiei Internationale de Osteoporoza, numarul facturilor cauzate de osteoporoza poate ajunge pana la 4,5 milioane anual pana in 2025.

Una din doua femei si unul din patru barbati de peste 50 de ani va suferi de cel putin o fractura ca urmare a osteoporozei. Fracturile osteoporotice afecteaza cel mai frecvent soldul, coalana vertebrala, incheietura mainii sau bratul si apar adesea in urma unor cazaturi. Chiar si simpla efectuare a unor treburi casnice poate genera o fractura a coloanei vertebrale daca oasele sunt slabite de osteoporoza.

Cea mai severa fractura osteoporotica este fractura de sold. Majoritatea pacientilor care au suferit o fractura de sold si care au fost independenti pana la producerea fracturii vor avea nevoie de ajutorul familiei sau de ingrijire la domiciliu dupa fracturarea soldului. De asemenea, pentru cateva luni, ei vor avea nevoie de carje si aproape jumatate din bolnavi vor folosi permanent bastonul sau cadrul de mers pentru a se deplasa prin casa sau afara.

 

Cu ce influenteaza osteoporoza domeniul stomatologiei?

Nici domeniul stomatologiei nu ramane neatins de aceasta maladie neiertatoare. Pacientii care prezinta osteoporoza necesita o atentie deosebia si un plan de tratament bine coordonat impreuna cu medicul curant al osteoporozei. 

Este necesara intreruperea tratamentului sub coordonarea medicului specialist pentru a se realiza interventii de tipul extractiilor sau implanturilor dentare.

Pacientii cu osteoporoza care au lucrari protetice pot suferi o degradare accelerata a acestora  din cauza vindecarii lente, de aceea se recomanda consulturi mai frecvente la medicul stomatolog.

Este total contraindicate sa inseram implanturi pe perioada tratamentului fara colaborarea cu medicul specialist intrucat complicatiile pot fi nimicitoare. 

Mai Multe
articole