Optiuni de tratament in implantologie

Cuprins

Cu ce se ocupa implantologia?

Implantologia este ramura a medicinii dentare care se ocupa cu restaurarea prin implant dentar a unui dinte sau a unui grup de dinti pierduti. Este cea mai buna si biologica metoda de inlocuire a unui dinte absent la ora actuala

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este o radacina artificiala realizată din titan si inlocuieste radacina dintelui extras.

Restaurarea unui dinte prin implant presupune doua etape:

  • etapa chirurgicala: etapa in care se insera implantul, radacina artificiala;
  • etapa protetica: etapa in care se restaureaza partea coroanei.

Coroana cuprinde:

  • bontul protetic: elementul de legatura intre implant si coroana artificiala, pe care aceasta se spijina;
  • coroana artificiala: inlocuieste coroana naturala a dintelui.

Conditii importante inainte de etapa chirurgicala

Orice persoană care a pierdut un dinte sau mai multi poate opta pentru aceasta varianta de tratament, atata timp cat nu exista probleme de sanatate generala importante sau conditii locale care contraindica interventia chirurgicala de inserare a implantului dentar.

Implantul dentar se poate insera persoanelor care au incheiat etapa de dezvoltare si crestere. Varstnicilor peste 90 ani le sunt impuse limite, deoarece vindecarea este precara.

Se recomanda efectuarea unui set de analize preliminar interventiei chirurgicale, iar daca este nevoie de un consult interdisciplinar, acesta se va realiza in functie de patologia pacientului. Fiind o interventie chirurgicala programata, pacientul va primi toate detaliile privitor pregatirii atat preoperatorii, cat si postoperatorii.

Optiuni de inlocuire a dintilor lipsa

Atunci cand s-a pierdut un dinte sau mai multi, exista mai multe optiuni pentru inlocuirea acestora:

1. Proteza mobila clasica

  • Se realizeaza fara interventie chirurgicala.
  • Este cea mai nepotrivita solutie de inlocuire a dintilor lipsa, deoarece continua sa se produca resorbtii osoase permanente -pierderi de os- datorita mobilitatii mari ale protezei. 
  • Protezele mobile nu sunt eficiente masticator si imbunatatesc doar partial si de scurta durata aspectul estetic.

2. Puntea dentara (cand se sacrifica dintii vecini pentru a inlocui dintele/dintii lipsa, fara a interveni chirurgical)

  • Este o metoda acceptabila, insa nu cea ideala, deoarece implica tratamente adresate dintilor vecini, slefuiri, iar osul ramas restant sub dintele fals se va resorbi (topi) sub noua punte creata.

3. Implant dentar (presupune etapa chirurgicala de inserare a implantului)

  • Este cea mai buna metoda de inlocuire a dintelui sau a dintilor lipsa. Atata timp cat conditiile locale asigura inserarea unui implant, procedura este una simpla si complet nedureroasa. 
  • Un posibil dezavantaj ar fi costul initial mai ridicat, dar aparent, pentru ca si restaurarea printr-o punte dentara ajunge la acelasi cost ca si cel al unui implant. In loc de o coroana pe implant, se vor realiza trei coroane (daca se alege puntea dentara ca si metoda de tratament).

*In cazul pacientilor care au pierdut toti dintii din cavitatea orala si doresc sa revina la fixitatea pe care o oferea dintii naturali, metoda de tratament este prin protezare fixa pe implanturi, si anume metoda Fast and Fixed.

Fast and Fixed-dinti ficsi in doar 24 de ore

Pacientii isi pot recupera zambetul intr-o singura zi. Se insera implanturile dentare in prima sedinta, iar in 24 de ore pacientul va avea o dantura noua fixa care se va monta peste implanturile deja realizate, chiar daca osul este insuficient.

Aceasta metoda de tratament reda increderea in sine si creste calitatea vietii. Pacientul va scapa de lucrarile mobile ca il pot pune in situatii jenante si va avea aspectul estetic mult imbunatatit, aratand si simtindu-se mai tanar.

Implanturi asistate Laser

Specialistii Life Dental Spa realizeaza implanturi dentare asistate Laser, oferind pacientilor o experienta confortabila si un timp scurt de vindecare, comparativ cu instrumentele clasice. Este o  metoda inovativa si unica care asigura succesul procedurii chirurgicale.

Laserul dentar combina energia laser, apa si aerul pentru a realiza incizii extrem de precise, pot trata suprafata implantului in cazul in care pacientul sufera de inflamatii ale tesuturilor din jurul acestora, si anume periimplantita. 

Laserul dentar indeparteaza in totalitate biofilmul de pe implantul afectat si nu afecteaza suprafata titanului prin modificarea temperaturii de la nivelul acestuia.

Ce se intampla daca nu se intervine deloc in zona dintilor lipsa?

Daca nu se intervine prin nici o metoda de tratament, evolutia este negativa, pentru ca sunt etape fiziologice care se instaleaza dupa ce se pierde dintele in cauza. 

Si anume: dintii vecini dintelui lipsa migreaza, adica isi modifica pozitiile, se inclina oblic, deseori sunt afectati parodontal (gingii inflamate, parodontoza), iar dintele de la arcada vecina zonei cu dinte lipsa migreaza sa inchida spatiul existent, iesind din axul lui.

 In acest fel, vor trebui realizate multe corecturi inainte de a alege o optiune de tratament.

Mai Multe
articole