Uneori inserarea unui implant necesita operatiuni complementare pentru pregatirea terenul. Decizia in ceea ce priveste planul de tratament este luata de medicul specialist chirurg dupa evaluarea clinica a pacientului coroborata cu evaluarea radiologica a statusului dento-alveolar al pacientului prin investigatii de tip RX panoramic si computer tomograf.
In zona laterala a maxilarului superior, operatia de inserare a unui implant dentar este uneori precedata de operatia de sinus lifting, in cazul in care volumul osos este deficitar.
La acest nivel este, in mod obisnuit, mai putin os fata de mandibula datorita existentei sinusurilor maxilare. doua cavitati pline cu aer, tapetate de o membrana, in interiorul maxilarului superior, de o parte si de alta a nasului, imediat deasupra molarilor si premolarilor.
Cantitatea osoasa este scazuta de afectiuni precum boala parodontala. De asemenea, in urma pierderii dintilor, din diferite motive, se produce consecutiv si resorbtia osoasa. Cu cat inserarea implantului dentar este amanata mai mult, cu atat pierderea osoasa e mai mare si necesita o interventie mai laborioasa pentru a creste masa osoasa.
Operatia de sinus lifting are ca scop cresterea cantitatii osoase la nivelul molarilor si premolarilor maxilari . Tehnica chirurgicala implica elevarea membranei sinusale prin adiție de os, prin actionarea asupra unei portiuni din sinusul maxilar.
Atunci cand pierderea osoasa este minora, se intervine prin sinus lift intern. Când este nevoie de o elevare majoră (pierdere osoasa foarte mare), se apelează la sinus lift extern.
In cadrul operatiei de sinus lift intern se realizeaza o adiție osoasă minimă de 1-2 mm. In situatia respectiva, in aceeasi sedinta se poate pune si implantul.
În schimb, procedura externă este mai laborioasa, aceasta efectuandu-se dinspre obraz . Se face o incizie pe gingie iar osul maxilar se perforeaza până se ajunge la membrana sinusului. Intre membrana sinusului și maxilar se realizeaza aditia osoasa, cu o grosime în funcție de necesitate.
Pentru că această intervenție este mai complexă față de operația de sinus lift închis, implantul poate fi inserat doar la cateva luni distanta.
Specialistul în chirurgie va prescrie medicatia necesara înainte și după operație, pentru a diminua inflamația și disconfortul resimțit. Urmați tratamentul indicat pe rețetă fără să îl întrerupeți si nu îl modificați fără acordul medicului.
Sunt necesare vizite regulate la cabinet pentru monitorizarea progresului și, dacă apar simptome severe sau neobisnuite, trebuie să contactați de urgență medicul dumneavoastră.
Perioada de vindecare poate varia, de regulă se situează între 4-6 luni dar se poate extinde și la 8-9 luni în funcție de gravitatea cazului si capacitatea organismului de recuperare.
Recomandări după operația de sinus lift:
- nu suflați nasul timp de 3 săptămâni (folosiți picături și doar ștergeți nasul);
- nu strănutați cu gura închisă, ci cu gura deschisă, timp de o lună după operație;
- nu creați presiune asupra sinusurilor maxilare (nu umflați baloane);
- nu fumați cel puțin o săptămână de la intervenție;
- evitați băuturile carbogazoase, pe cele foarte reci sau foarte fierbinți;
- evitati mâncărurile foarte condimentate;
- nu faceți efort fizic;
- spălați dinții cu o periuță cu peri moi și evitați zona operată câteva zile;
- este contraindicat sa folositi un pai.