Organismul uman este complet imprevizibil. Astfel si dupa o obturatie de canal, oricat de corect ar fi aceasta realizata, reactivitatea organismului nu poate fi controlata. Nu se pot da garantii in aceasta directie, deoarece fiecare pacient in parte este o entitate complet individuala si la fel sunt si reactiile in urma tratamentului endodontic.
Ce este recomandat sa faci dupa o obturatie de canal?
1. In primul rand si poate cel mai important aspect, in urma oricarui tratament de canal exista posibilitatea ca pacientul sa resimta o jena dureroasa si acest lucru este perfect normal. Dupa cum am mentionat si mai sus, fiecare pacient este individual, de aceea si reactivitatea fiecarui este diferita, nu exista un standard. Aceasta jena se poate manifesta in diferite moduri ca o durere usoara, medie sau chiar cu intensitate mare. In aceste cazuri se recomanda administrarea de analgezice, precum nurofen, ibuprofen, ketonal etc, orice analgezic pe care pacientul il ia de obicei pentru durere si la care acesta nu se stie alergic. Prin administrarea de analgezice durerea va scadea gradual, de la zi la alta intensitatea devenind din ce in ce mai redusa. Jena dureroasa poate avea o durata de la cateva zile pana la chair doua saptamani. Este important sa intelegem ca este un fenomen normal. Dupa o obturatie de canal, zona din jurul dintelui este iritata atat prin tratamentul mecanic – faptul ca patrundem cu acele pe canal si uneori osul este intepat inevitabil, dar si prin lavajul pe care il realizam cu solutiile specifice – si acestea pot fi uneori usor iritante. Pana cand zona este complet vindecata de catre celulele organismului, este normal sa resimtim aceasta jena.
2. Intr-un procent mai mic, in unele cazuri, dupa obturatie de canal, poate aparea asa numitul fenomen de „flare up” si anume formarea unui abces la scurt timp dupa finalizarea tratmentului. Acest fenomen apare cel mai adesea in cazul prezentei unei secretii pe canale – in cazul unei gangrene sau unei parodontite apicale purulente. Se manifesta prin aparitia unei tumefactii la nivelul radacinii dintelui pe care s-a lucrat, mucoasa devine rosie, dureroasa, uneori cu aparitia unui punct de puroi. De asemenea pacientul poate resimti o durere pulsatila. Explicatia fenomenului ar fi faptul ca uneori, la nivel apical, pe varful dintelui mai pot ramane cantonate bacterii ce vor muri prin autoliza, in lipsa unui substrat nutritiv ce a fost indepartat prin tratamentul de canal – dar pana in acel moment pot determina astfel de fenomene. In aceste cazuri pe langa analgezicele mentionate anterior se mai administreaza sapte zile de antibiotic si atunci cand este cazul abcesul va fi incizat.
3. Un alt aspect extrem de important pe care pacientii trebuie sa-l inteleaga este faptul ca dupa obturatie de canal, dintele tratat ar trebui acoperit cu o coroana. Toti dintii cu tratamente de canal devin mai friabili, mai casanti, deoarece sunt lipsiti de nutritia oferita de pachetul vascularo-nervos specific fiecarui dinte. Intre materialul de reconstructie si structura dentara restanta exista un modul de elasticitate diferit, astfel si fortele masticatorii vor fi preluate diferite cu cresterea riscului de fractura – de obicei structura dentara este cea care cedeaza. Prin acoperirea dintelui cu o coroana se asigura o transmitere uniforma a fortelor, acelasi tip de material acoperind toate suprafetele dintelui. Astfel se prelungeste considerabil viata dintelui pe arcada dentara.
4. O alta recomandare importanta este legata de anestezie. De obicei, dupa o obturatie de canal, efectul anesteziei inca persista, de aceea este indicat ca pacientul sa manance dupa ce aceasta a trecut complet pentru protectia partilor moi, obraz, limba, buza ce pot fi muscate prin masticatie.
Este foarte dificil, daca nu chiar imposibil sa oferim garantii in orice domeniu al medicinei avand in vedere cat de imprevizibila este reactivitatea organismului uman. De aceea este important ca pacientii sa nu se panicheze atunci cand apar aceste fenomene, sa inteleaga ca sunt normale si sa respecte indicatiile pe care medicul le ofera. In cazul in care simti ca ceva este in neregula dupa o obturatie