Cati dinti are omul?
Molarii de minte sunt ultimii dinti definitivi care erup pe arcadele dentare la varste cuprinse intre 18 si 30 de ani si au la dispozitie, de cele mai multe ori, spatiu insuficient pe arcada. La intrebarea cati dinti are un om? Raspunsul este 32 daca prezinta toti cei 4 molari (masele) de minte. Deoarece in era moderna majoritatea alimentelor sunt procesate sau preparate termic, s-a ajuns la concluzia ca, pentru a realiza o masticatie corecta, nu ne sunt necesari si acesti ultimi molari, dar ei reprezinta o mostenire genetica de la rudele noastre mai indepartate care consumau hrana in stare naturala ceea ce implica un proces de triturare mai intens.
Denumirile dintilor practic sunt date de functia lor individuala in procesarea hranei pentru ca ea sa poata fi inghitita si digerata mai usor de stomac. Incisivii in numar de 8, 4 sus si 4 jos actioneaza ca o foarfeca pentru a sectiona alimentul, caninii in numar de 4, 2 sus si 2 jos pentru a sfasia in special carnea, premolarii si molarii pentru mestecarea si ei in numar total de 16 fara a-i pune la socoteala pe cele 4 masele de minte.
Cand sunt indicate extractiile molarilor de minte?
Extractiile molarilor de minte sunt printre cele mai uzuale extractii efectuate in cabinet stomatologic Bucuresti. Ca orice manopera medicala, prima etapa consta in evaluarea corecta a pacientului si investigarea radiologica pentru a vedea exact anatomia dintelui, numarul si pozitia radacinilor, legatura dintre acestea si canalul mandibular ce gazduieste nervul mandibular.
Datorita consideratiilor anatomice, este de preferat ca tipul acesta de extractii sa fie facute de medicul specialist. El poate indica extractia lor in anumite cazuri:
- Molarul este foarte cariat si poate avea implicatii asupra nervului dentar – asa-numita durere de masea
- Nu are loc suficient pe arcada
- In scop ortodontic pentru a face loc dintilor sa se pozitioneze pe arcada
- Apar leziuni pe mucoasa din cauza lor (ne muscam de obraz)
- Sunt intr-o pozitie in care nu se pot igieniza corect, pot prezenta chiar pungi parodontale
- Au provocat un abces dureros
- Nu au antagonist (dinte pe care sa muste) si provoaca rani sau extrud (coboara) din os si blocheaza muscatura
- Se asociaza cu anumite chisturi ( cei inclusi osos in special)
Este important cand facem extractii molari de minte?
Ca orice extractie, nu este indicata sa fie realizata cand exista un proces infectios local deoarece efectul anestezic este mult mai scazut si exista riscul diseminarii bacteriilor din acel focar. Asadar este mult mai sanatos si comod pentru pacient ca extractii molari de minte sa fie realizate inaintea unui episod acut, daca ei au indicatie in acest sens. Varsta poate fi alt factor care influenteaza usurinta cu care se realizeaza extractia deoarece molarul poate avea radacinile mai putin formate si astfel extractia este mai simpla si recuperarea la o varsta tanara este mai rapida datorita vascularizatiei mai bune a osului.
Daca indicatia de extractie este de natura ortodontica, atunci cu cat se extrag molarii de minte mai repede cu atat efectele negative asupra celorlalti dinti vor fi mai mici.
La ce trebuie sa ne asteptam cand ni se extrage o masea de minte?
- Interventia nu doare, deoarece se efectueaza anestezie locala si sedare, daca pacientul este anxios si solicita. Este normal ca efectul anestezic sa dureze pana la cateva ore dupa si ar fi de preferat in acest interval sa nu mancam pentru a nu risca sa ne muscam de limba sau obraz
- Nu dureaza foarte mult, daca cazul este evaluat corect si procedura este efectuata de un medic specialist
- Disconfortul dupa nu este foarte mare deoarece vi se vor prescrie medicamente cu efect antiinflamator si antialgic, posibil si antibiotic
- Locul extractiei va fi suturat (cusut) pentru o vindecare mai eficienta si rapida
Ce trebuie sa facem dupa o extractie de masea de minte?
- Sa tinem compresa pe locul extractiei cel putin 30 de minute si in ziua respectiva sa nu clatim gura
- Sa nu tinem cald in zona respectiva, eventual rece pentru a scadea riscul unei inflamatii, sa nu dormim pe partea aceea
- Sa nu consumam alimente foarte fierbinti, picante, bauturi acidulate, alimente dure
- Se recomanda evitarea fumatului si a bauturilor alcoolice
- Sa igienizam corect dintii si cavitatea orala incepand cu a doua zi dupa extractie
- Sa revenim la control si la suprimarea firelor la 7-10 zile
Deoarece majoritatea pacientilor se tem de ”durere masea”, ”extractii masea” ne-am hotarat sa venim in ajutorul lor cu acest articol pentru a le raspunde la cateva dintre intrebari legate de extractiile molarilor de minte, de ce este important sa le facem la timp si cum ne pot ajuta sa evitam probleme cu ceilalti dinti permanenti. In anumite tari exista conceptul extractiei preventive, astfel ca majoritatea pacientilor li se indica extractia chiar daca se preconineaza o posibila problema sau nu, preventiv.
In tara noastra se merge pe conceptul minim invaziv si mai conservativ, de aceea indicatia de extractie a molarului de minte este data atunci cand se diagnosticheaza ca fiind problematic.
Este important de retinut ca pentru confortul pacientului si eficienta actului medical, molarii de minte in special cei inclusi sau semi-inclusi sunt orientati catre medicul specialist, deoarece el poseda niste cunostiinte chirurgicale in plus si aparatura necesara pentru a realiza extractia cat mai rapid si atraumatic pentru pacient.
Nu mai amana, sanatatea nu poate astepta! Te invitam la o consultatie de specialitate in clinica stomatologica Life Dental Spa – Magheru One!