Parodontoza – Mituri si adevaruri

Cuprins

Este esential pentru sanatatea noastra sa detinem informatii corecte privind afectiunile si tratamentele aferente. Intotdeauna au circulat numeroase mituri despre parodontoza.

Adevarul este ca cea mai corecta informatie o aflati de la medicul stomatolog, in cadrul consultului individualizat.

Urmatoarele conceptii privind aceasta boala sunt total eronate, putand sa va induca grav in eroare.

• “Persoanele tinere nu suferă de afecțiuni parodontale”

Afecțiunile parodontale, prin definiție, sunt afecțiuni ale gingiei, ale ligamentelor dentare și ale osului, cauzate de bacterii.

Ele apar la orice vârstă și în stadiul incipient poartă denumirea de gingivită care se manifestă prin sângerare gingivală, usturime sau prurit, sensibilitate crescuta a dinților.

Paradontoza

De cele mai multe ori formele incipiente ale bolii sunt ignorate de persoanele tinere și in decurs de ani de zile boala evoluează prin resorbție osoasă spre formele avansate.

Așadar, diagnosticarea și vindecarea precoce au impact hotărâtor asupra prognosticului pe termen lung al afecțiunilor parodontale.

• “Simplul detartraj și îmbunătățire a igienei dentare poate vindeca parodontoza”.

Deoarece placa bacteriana specifică este foarte aderentă de structura cementului radicular si localizarea ei este una subgingivală, igiena practicată uzual de pacient nu poate restabili starea de sănătate a parodonțiului afectat.

Paradontoza - mituri si adevaruri

Detartrajul este o manopera efectuată odată la 6 luni de orice persoană și are ca scop înlăturarea tartrului supragingival. Astfel, se contribuie direct spre a preveni parodontoza.

În momentul în care deja se constată existenta unei afecțiuni de acest gen, este necesară o terapie mai aprofundată și detaliată.

Singura modalitate eficientă de tratare a parodontozei este tratamentul efectuat de medicul stomatolog, ce constă în urmatoarele operatiuni:

  1. chiuretarea subgingivală a tartrului si plăcii microbiene
  2. debridarea țesutului de granulație
  3. folosirea laserului dentar – care s-a demonstrat a fi cel mai eficient bactericid în tratamentul afecțiunilor parodontale.

• “Dacă nu-mi sângerează gingiile la periaj, înseamnă ca nu am afecțiuni parodontale”

Conform American Dental Association, modalitatea de diagnosticare a afecțiunilor gingivale cea mai precisă constă în prezența sau absența sângerarii la masurătoarea cu sonda parodontală.

Aceasta masuratoare este efectuată în cabinetul de medicină dentară, in cadrul oricarui consult de rutină.

Sângerarea dentară la periaj poate fi mascată uneori de anumiți compusi chimici din pastele de dinti, dar lipsa ei nu semnifică obligatoriu absența inflamației gingivale care, în timp, duce la resorbție osoasă locală.

“Este normal ca femeile însărcinate să experimenteze sângerări gingivale la periaj”

Sanatatea dentara in timpul sarcinii

 Gingivitele de sarcină sunt comune deoarece, datorită schimbărilor hormonale, imunitatea locală specifica șanțului gingival are de suferit și bacteriile specifice capătă caracteristici mai agresive.

Nu trebuie uitat că principalul inculpat este de natură bacteriană și această formă de îmbolnăvire, la fel ca și celelalte, poate de beneficia de terapia laser minim invazivă și de o vindecare completă, prin colaborarea cu medicul dentist.

Va asteptam in Clinica Life Dental Spa, pentru controlul periodic de specialitate, caci preventia este cea mai simpla si putin costisitoare.

Programeaza ACUM o consultatie cu medicul tau specialist!

Logo Life Dental Spa

 

Mai Multe
articole