Sarcina implică o schimbare hormonală a corpului femeii și, printre altele, influențează și sănătatea bucală
O femeie experimentează multiple schimbări fiziologice în timpul sarcinii și aceste modificări îi pot afecta, printre altele, și sănătatea bucală. Modificările hormonale din timpul sarcinii pot determina o creștere a unor afecțiuni dentare, cum ar fi gingivita, parodontita și cariile dentare. Acesta este motivul pentru care este foarte important să știți că în timpul sarcinii trebuie să urmați obiceiuri corecte de igienă orală, pentru a evita aceste posibile probleme.
Mituri despre sarcină și sănătatea bucală
Multe credințe greșite legate de sarcină și sănătatea bucală au fost transmise din generație în generație. Iată care sunt acestea:
- O femeie însărcinată nu poate beneficia de aparat dentar în timpul sarcinii. Nimic mai fals! Femeile însărcinate pot purta aparat dentar în timpul sarcinii, deoarece nu există nicio contraindicație pentru efectuarea acestui tratament.
- Este periculos ca o femeie însărcinată să meargă la dentist. Realitatea este că nu numai că este sigur ca o femeie însărcinată să meargă la dentist, dar face și parte din îngrijirea completă în timpul sarcinii. Modificările hormonale pot afecta gingiile, provocând o inflamație numită gingivită de sarcină. Mai mult decât atât, în clinica noastră, afecțiunile dentare ale femeilor însărcinate se tratează cu ajutorul laserului dentar, o tehnologie modernă minim invazivă pentru pacienta însărcinată și absolut sigura pentru făt.
- Vărsăturile în timpul sarcinii nu dăunează dinților. Fals! Vărsăturile excesive și acizii gastrici pot provoca o pierdere de minerale din dinți, favorizând dezvoltarea cariilor dentare. Este necesar să comunicați această situație medicului dentist, pentru ca acesta să vă monitorizeze și sa va ajute pentru a evita demineralizarea smalțului.
- Cu fiecare sarcină, femeia pierde un dinte și mult calciu. Acesta este un mit, deoarece calciul de care are nevoie copilul provine din alimente și nu din dinții mamei. Sunt suficiente o dietă echilibrată și vizite periodice la dentist.
- Femeile însărcinate nu prezintă un risc mai mare de a suferi de gingivită. Când femeile sunt însărcinate, corpul lor suferă modificări foarte complexe. Multe femei observă că gingiile lor sunt dureroase, umflate sau tind să sângereze. Acestea sunt simptomele gingivitei, o infecție a țesutului gingival. Oricine poate avea gingivită. Cu toate acestea, femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de a face gingivită din cauza modificărilor hormonale. Dacă gingivita nu este tratată, aceasta poate duce la o boală mai gravă a gingiilor, parodontita care, la rândul său, poate duce la pierderea dinților.
- Gustările nenumărate între mese nu favorizează apariția cariilor dentare. Fals! Consumul gustărilor la orice oră poate promova dezvoltarea cariilor dentare dacă nu vă spălați pe dinții imediat după aceea. Alimentele și băuturile zaharoase trebuie evitate, deoarece sunt o „invitație” reală la cariile dentare.
- Există tratamente dentare pe care femeile nu le pot efectua în timpul sarcinii. Fals! Tratamentul dentar nu este contraindicat în timpul sarcinii, deși este adevărat că, dacă este necesar un tratament, este recomandabil să îl efectuați în al doilea trimestru de sarcină. Chiar și așa, dacă tratamentul de care aveți nevoie este urgent (de exemplu, dacă există durere), acesta poate fi efectuat în orice moment al sarcinii grație laserului dentar, care nu produce nici un fel de risc pentru mamă și făt.
În concluzie, în timpul sarcinii este foarte important să mențineți o igienă orală bună, să mergeți la dentist pentru controale regulate și să încercați să rezolvați orice problemă dentară imediat ce apare. In cadrul rețelei de clinici stomatologice Life Dental Spa vom fi bucuroși să vă ajutăm, să vă consultăm în fiecare trimestru de sarcină și să vă răspundem la întrebări. Vă vom spune cum să efectuați o igienă dentară strictă și dacă aveți nevoie de activități suplimentare pentru igiena dumneavoastră dentară.