Dupa ce in urma cu cateva luni, pentru prima oara in istorie, stomatologia a fost singura ramura medicala pusa pe stand-by de teama raspandirii Covid-19, iata ca acum s-a analizat mai serios aceasta ipoteza si concluziile studiilor ne arata ca lucrurile stau putin diferit. ADA (American Dental Association) a publicat de curand un studiu conform caruia mai putin de 1% dintre stomatologi au fost testati pozitiv cu Covid-19, un procent mult mai mic decat cel inregistrat in randul altor profesionisti din domeniul sanatatii.
Coincidenta? Nu, nu cred.
Si va spun si de ce: noi, stomatologii, am fost pe deplin constienti, inca din prima zi de lucru, de riscurile la care ne expunem. In fiecare zi, luam contact cu foarte multe persoane, din medii diferite, care ne sunt pacienti. Saliva si sangele sunt la ordinea zilei, in cantitati demne de luat in considerare…ca sa nu mai vorbim de aerosoli incarcati bacterian si cu metale grele. Toate plutesc in jurul nostru, ne stropesc, le inspiram, fac parte din viata noastra, la fel cum manusile si mastile sunt parte din noi, din activitatea pe care o prestam 10-12 ore pe zi cei mai multi.
Afectiuni de genul SIDA sau hepatita (B, C) sunt cunostintele noastre de ani de zile. De fiecare data cand tratam un pacient HIV suntem responsabili atat fata de noi, cat si fata de acesta, ne luam toate masurile de protectie. Dar stiti, nu toti pacientii sunt dornici sa impartaseasca cu noi statusul lor general, desi este obligatoriu, unii evita sa ne spuna aceste lucruri, de teama de a nu le fi refuzat tratamentul dentar.
Si atunci cum credeti ca procedam? Consideram ca toti pacientii care ne trec pragul pot avea HIV, hepatita, diverse alte boli infectioase si mai nou, Covid. Asa incat ne luam toate masurile de precautie atat pentru noi, cat si pentru pacienti, indiferent de circumstante. De aceea eu cred ca o clinica stomatologica in care se respecta toate normele de igiena si dezinfectie este unul dintre cele mai sigure medii pentru pacienti. Chiar mai sigur decat supermarketul, care nu a fost inchis pe motiv de risc epidemiologic 🙂
Noi nu am descoperit dezinfectantele si nici sterilizarea o data cu Covid-19. Nu, ele erau si inainte prezente in clinicile noastre, inclusiv folosirea lampilor UV pentru sterilizarea aerului si suprafetelor din cabinet. Aeriseam si inainte cabinetele, purtam si inainte manusi, capeline, masca, ochelari, ne dezinfectam mainile. Acum insa, mai purtam in plus halate de protectie.
Foloseam si inainte solutii virucide, bactericide, fiindca acest Covid-19 nu e singurul care conteaza, mai sunt si altele.
Cum se sterilizeaza instrumentarul?
Sa va explic si cum se face sterilizarea instrumentarului. E bine sa stiti si ca utilizam multe consumabile de unica folosinta, cum ar fi paharele, aspiratoarele, bavetele, protectiile pentru scaune, etc. Instrumentarul care necesita sterilizare este mai intai spalat cu detergenti, apoi sterilizat la rece in solutii speciale, pentru ca in final sa fie sigilat si sterilizat la cald, in autoclave. Nu trece niciun microb de aceste incercari la care este supus, credeti-ma!
Suprafetele din cabinet sunt curatate cu virucide si bactericide dupa fiecare sedinta de tratament, protocol nelipsit din activitatea noastra de zi cu zi.
Ce a adus nou Covid-19?
Covid-19 a venit in plus cu distantarea pacientilor in sala de asteptare, cu faptul ca si acestia poarta masti de protectie si se dezinfecteaza pe maini la intrare si pe incaltaminte pe covorasul special cu solutie de clor. Noi am introdus spatii libere in orarul programarilor pentru aerisire si dezinfectare temeinica, nu am mai permis accesul cu insotitori decat in anumite cazuri (copii, persoane invalide), am introdus chestionarele Covid si masuram temperatura celor care ne trec pragul. Nu permitem accesul in clinica celor cu simptome de tipul febrei, durerilor in gat, rinoreei, etc.
Prezenta personalului non-medical din clinica (receptie, management, curatenie, marketing, etc), a fost redusa la minimul necesar, iar cei care isi desfasoara activitatea in incinta poarta, de asemenea, echipament de protectie.
Tratamentele dentare in urgenta la romani
In perioada starii de urgenta, Life Dental Spa a fost printre putinele clinici care a primit aviz de functionare. Aveam permisiunea sa realizam anumite manopere, doar pe cele care tratau diverse afectiuni in urgenta. Cele mai multe cabinete, insa, si-au suspendat activitatea.
Cred ca in acea perioada am constientizat cel mai mult nevoia romanilor de tratamente stomatologice. In call-center, telefoanele sunau in continuu pentru programari urgente. Nu aveam noi capacitatea de a primi si trata atatia oameni in suferinta cati sunau sa se programeze!
Primeam zeci de mesaje zilnic pe pagina mea de Facebook de la diverse persoane care imi cereau sfaturi legate de modul in care pot scapa de dureri, abcese si infectii, insa, din pacate, stomatologia nu se poate face la distanta! Si eu ma simteam neputincioasa in fata unor astfel de avalanse de cereri, carora nu le puteam gasi solutii si raspunsuri.
Si am mai inteles ceva: in Romania nu poate fi valabila abordarea din tarile dezvoltate. Acolo, faptul ca suspenzi serviciile stomatologice pentru una sau doua luni, nu este o drama. Oamenii sunt in general sanatosi, merg frecvent la dentist si cei mai multi au problemele rezolvate, astfel incat ei se prezinta doar pentru detartrajele si consulturile periodice, care pot fi amanate cateva luni.
Din pacate, in Romania, lucrurile stau diferit. Romanii merg in general la dentist atunci cand apare o urgenta, respectiv cand ii doare. In rest, amana si amana…pana cand ajung sa sufere, sa nu doarma nopti intregi de durere, sa piarda dinti, cand, probabil, totul ar fi fost mult mai usor daca s-ar fi prezentat la controalele de rutina si s-ar fi tratat din timp.
De ce fug romanii de dentist?
Acum a aparut o noua scuza: “Astept sa treaca covidu’ si apoi voi merge la dentist”. Inainte de “treaba cu covidu’” cap de lista la scuze erau lipsa banilor si a timpului, traduse de cele mai multe ori prin frica sau dezinteres. Singura scuza care sta, de fapt, in picioare, este resursa financiara, insa si aici se pot gasi solutii: exista posibilitati de esalonare a platilor, variante mai putin costisitoare de materiale si tratamente, etc. Daca exista dorinta apar si solutiile, va spun din experienta, fiindca am tratat de-a lungul timpului pacienti din toate paturile sociale si am vazut cum oameni cu posibilitati financiare reduse veneau sa isi rezolve cate o carie pe luna, la salariu. Cu toate ca dura o perioada lunga de timp, reuseau sa-si duca pana la capat tratamentele! Eu am un respect deosebit pentru acesti oameni, jos palaria pentru perseverenta si determinare!
Perioada imediat urmatoare pune multe semne de intrebare, astfel incat nu stim daca, avand in vedere evolutia pandemiei, noi, stomatologii, vom fi nevoiti sa ne suspendam din nou activitatea. Avand in vedere acest lucru, cel mai bun moment este cel de acum ca pacientii sa isi rezolve problemele dentare si sa nu le mai amane!
Amanarea nu este in niciun caz benefica atunci cand vorbim despre sanatate. Probleme dentare minore se pot transforma in suferinte grave, uneori foarte rapid, ceea ce presupune de obicei investitii mult mai mari de timp si financiare. Un exemplu ar fi sa puneti in balanta cat v-ar costa sa tratati o carie superficiala versus investitia intr-un implant dentar, daca acea carie evolueaza si compromite dintele!
Asadar, raspunsul este: DA, mergem la dentist in pandemie! Pentru ca pandemia se poate intinde pe o perioada nedeterminata, posibil ani de zile, iar afectiunile dentare nu se vindeca de la sine, din contra, se agraveaza! Clinicile stomatologice si-au luat toate masurile de precautie pentru ca tratamentele dentare sa se desfasoare in siguranta atat pentru pacienti, cat si pentru medici, asadar nu exista motive intemeiate pentru amanarea acestora.
Va asteptam cu drag in clinicile noastre!