Ce este si la ce varsta ies maselele de minte?

maselele de minte si extractia maselei de minte

Cuprins

Oferim servicii stomatologice de top în cele 12 clinici din România asigurând tratamente personalizate și confortabile pentru fiecare pacient.
clinici stomatologice romania

Maselele de minte sunt definite ca fiind al treilea molar care erupe pe arcade, cel mai frecvent în intervalul de vârstă 18-24 de ani. Există cazuri în care pot sa apară pe arcade și mai tardiv, după vârsta de 24 de ani.

În mod normal, maselele de minte sunt în număr de patru: două superioare și două inferioare. În multe cazuri, numărul acestora tinde să scadă, fiind pacienți care nu au toate maselele de minte. Tendința de absență a acestora este considerată a fi o evoluție a speciei umane, considerându-se că, în trecut, omul necesita o dentiție mai numeroasă pentru a-l ajuta la triturarea alimentelor. 

Cu timpul, omul și-a schimbat obiceiurile alimentare, optează pentru alimente procesate, mai moi, pentru care nu mai depune aceeași forță în timpul funcției masticatorii.

De ce trebuie practicată extractia maselei de minte? 

Unele persoane nu acuză nicio manifestare sau simptomatologie în timpul erupției, maselele de minte se aliniază corect în spatele molarilor de 12 ani și nu produc nicio complicație. Pe de altă parte, sunt persoane care pot prezenta o serie de acuze. Complicațiile produse de erupția măselelor de minte pot fi locale sau la distanță.

 Complicațiile LOCALE sunt: 

  • Inflamații

Gingia care se situează deasupra dintelui, înainte ca acesta să erupă pe arcadă, se înroșește, se umflă și pot apărea dureri care variază de la o simplă jenă dureroasă până la dureri puternice. Această inflamație poartă denumirea de pericoronarita și poate fi tratată chirurgical prin excizia porțiunii de mucoasă care acoperă dintele.

  • Carii dentare 

Datorită poziționării foarte in spate pe arcadă, pacienții intâmpină dificultăți în igienizarea măselelor de minte, astfel încât placa bacteriană și resturile alimentare stagnează la nivelul lor, determinând apariția cariilor. Cariile netratate din stadii incipiente se complică, avansează, cresc în dimensiune, putând ajunge la nivelul nervului dentar, unde produce inflamația acestuia cu prezența de dureri puternice. Astfel, se recurge la un tratament de canal, care cel mai frecvent, la măselele de minte, este problematic din cauza complexității canalelor.
Măselele de minte pot forma carii și la nivelul dinților vecini. În unele cazuri, măselele de minte erup în poziții nefiziologice, pot avea o orientare oblică, orizontală sau se pot sprijini pe dintele din fața lor, exercitând forțe care, în timp, determină apariția cariilor.

  • Gingivita 

Datorită stagnării plăcii bacteriene și a resturilor alimentare la nivelul gingiei din zona respectivă, poate să apară inflamația gingiei la nivel local, care se manifestă prin sângerare la periaj, tumefacție și durere. Netratată, gingivita poate evolua spre parodontită (cunoscută de pacienți ca „parodontoza”), bacteriile migrează la nivel osos generând pierderi ale acestuia care, în timp, generează mobilitate dentară.

  • Chisturi și formațiuni tumorale 

Tot prin poziția lor frecvent nefiziologică, orientări înspre obraz sau înspre limbă, măselele de minte pot provoca apariția de leziuni sau „răni” pe mucoase prin traumatizarea rezultată în urma masticației. De asemenea, măselele de minte care nu erup pe arcade și rămân incluse în os pot dezvolta chisturi sau formațiuni tumorale. Acestea se diagnostichează simplu cu ajutorul unei radiografii panoramice. 

Complicațiile LA DISTANȚĂ produse de erupția maselelor de minte sunt reprezentate de înghesuiri ale dinților în zonele frontale. Maselele de minte care nu au suficient spațiu pe arcadă pentru a erupe au pusee de erupție care împing în față dinții prezenți, pentru a-și crea spațiul necesar. Înghesuirile dentare, pe de-o parte, duc la formare de spații retentive pentru placa bacteriană, iar pe de altă parte apar modificări din punct de vedere masticator și estetic, fiind necesară intervenția medicului ortodont.

Ce presupune extractia maselelor de minte?            

Există două situații : 

  1. Maselele de minte sunt erupte, vizibile în cavitatea bucală. În acest caz, extracția decurge ca orice extracție de rutină.
  2. Maselele de minte nu sunt erupte, ele sunt incluse la nivel osos. În această situație, în anestezie locală, se expune dintele printr-o incizie la nivelul gingiei, se îndepărtează osul care blochează accesul către dinte și apoi se extrage dintele. La final se suturează linia de incizie, urmând ca firele sa fie suprimate la 7-10 zile conform înțelegerii cu medicul curant. 

În clinicile stomatologice Life Dental Spa, după extractia maselei de minte ne folosim de avantajele laserului dentar pentru a realiza o biostimulare locală, care accelerează vindecarea, scade inflamația și durerea și grăbește recuperarea.

Care sunt indicațiile după extractia maselelor de minte?

Ca după orice intervenție chirurgicală, pacientului i se recomandă repausul și să nu desfășoare activități solicitante.  Pacientul trebuie să știe că, în alveola postextracțională, se formează un cheag care nu trebuie mobilizat în niciun mod din locul de formare, acesta reprezentând modul natural de vindecare și de regenerare a osului. Așadar, la nivelul respectiv pacientul nu trebuie să exercite succiune, nu trebuie să pună limba sau degetul și în ziua cu extracția nu se recomandă clătirile cu apă de gură. 

De asemenea, se recomandă o igienă orală locală riguroasă, periajul se execută în mod normal, cu mențiunea de a nu se irita cu periuța zona unde s-a intervenit. Se recomandă evitarea traumatizării zonei operate, evitarea fumatului și a consumul de alcool, evitarea consumului de alimente dure, iritante, picante, consumate la temperaturi extreme (fierbinte sau foarte rece) cu recomandarea consumului de alimente semisolide și lichide (piureuri, supe, smoothie-uri).

Care sunt complicațiile posibile? 

Este normal ca după extractia maselei de minte, la unele persoane să apară ușoară sângerare, durere locală, tumefacție, vânătaie și rigiditate a maxilarului cu limitarea deschiderii cavității bucale.

Dacă ai nevoie de extractia unei maselei de minte, nu ezita sa iei legatura cu una dintre clinicile noastre Life Dental Spa sau sa te programezi online chiar aici.