Ma spal pe dinti de doua ori pe zi si totusi am carii. De ce?
Carii dentare

Data

Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite in cabinet. Cu totii avem sau am avut la un momentdat o carie, insa important este sa nu le lasam netratate si sa evitam complicatiile acesteia. 

Smaltul este primul strat afectat de catre carie, produsa de placa bacteriana (o pelicula subtire si lipicioasa) ce se depune pe smalt si care este formata din diferite tipuri de bacterii si resturi alimentare.  

Dupa ce consumam alimente cu o concentratie mare de zahar, bacteriile descompun zaharul in acizi ce ataca smaltul.

Caria dentara apare in momentul in care smaltul si dentina se inmoaie sub actiunea atacului acid si se produce o cavitate. Odata ce a trecut de smalt, caria inainteaza mai rapid prin dentina si ajunge la pulpa, producand inflamatia si infectia nervului. 

Exista pacienti care au o carioactivitate mai mare sau mai scazuta, in functie de:

  • Structura smaltului – un smalt demineralizat va fi mai usor „atacat”- se va caria mai repede.
  • Alimentatia – are un rol foarte important in aparitia cariilor, o dieta cu un continut scazut in fructe si legume crude va favoriza dezvoltarea procesul carios.
  • Bolile de reflux, acidul gastric reintors in cavitatea bucala duce la eroziuni consistente ale smaltului.
  • Xerostomia (gura uscata), produsa de anumite afectiuni sau medicamente – duce la scaderea fluxului salivar si implicit la aparitia cariilor.

Am intalnit destul de frecvent pacienti mirati de faptul ca desi isi curata dintii de doua ori pe zi, tot fac carii. De ce? 

Igiena dentara buna este principalul inamic impotriva dezvoltarii cariilor, insa depinde foarte mult de cum este realizat!  

Daca ai periat de 2- 3 ori dintii in viteza, nu inseamna ca te-ai spalat bine pe dinti, si atunci inevitabli placa bacteriana a ramas inca acolo.

  • Periajul se face prin miscari rotative, (de maturare a dintilor) dinspre gingiei spre marginea dintelui, cu periuta tinuta intr-un unghi de aproximativ 45°.
  • Periem de 5-7 ori fiecare grup de dinti (cati dinti incap sub periuta) pana finalizam o arcada intreaga. Iar partea masticatorie a maselelor prin miscari circulare. Iar limba trebuie si ea periata. Afla, cum o multime de bacterii pot sa colonizeze limba ta. 
  • Prin perierea ei de 3-4 ori, fie cu aceeasi periuta fie cu o perie speciala (un fel de razusa), reusesti sa iti igienizezi intreaga cavitate bucala.

Acesoriile precum dusul bucal, sunt o alta sursa la fel de importanta in prevenirea cariilor denatre. Intrebuintat in fiecare seara, va ajuta la eliminarea placii bacteriene depusa interdentar sau subgingival. Este cel mai eficient inlocuitor al atei denatre. 

Cariile, lăsate netratate reprezintă o afectiune mai grava decat am putea spune, ducand pana la pierderea dintelui.

Ce tipuri de carii putem intalni?

– Carii coronare

Cuprind suprafata ocluzala sau interdentara a dintelui, intalnite atat la copii cat si la adulti.

– Cariile radiculare

Pe masura ce inaintam in varsta apar retractiile gingivale ce produc descoperirea radacinii, lasand-o expusa si se va caria mult mai usor. Cementul – stratul de invelis al radacinii, este mai putin dur decat smaltul, in felul acesta o carie incipienta va avansa mai rapid.

– Cariile secundare

Se formeaza intre dinte si  obturatie.

– Cariile recurente

Se formeaza sub obturatii sau coroane dentare (pot fi depistate pe o radiografie dentara). In aceste zone se acumuleaza multa placa bacteriană, neindepartata ducand la producerea cariilor. 

Cum poti trata cariile dentare?

Acum ai o noua modalitate de a scapa de duerile de dinti provocate de catre cariile dentare – tratamentele laser.

Fie ca sunt carii incipiente sau profunde, laserul are capacitatea de a indeparta intregul tesut afectat, fara a produce durere. Este o procedura sigura pentru orice categorie de varsta,fara sa necesite anestezie sau alte interventii. Chiar si femeile insarcinate pot beneficia de acest tratament, fara a afecta fatul. 

Cum am putea preveni aparitia cariilor?

1. Cea mai simpla metoda este o igiena buna si completa zilnica.

 

2. Controalele periodice la medicul tau dentist si igienizare la 6 luni.

 

In acest fel putand depista orice carie intr-un stadiu incipient.

3. O alimentatie saraca in carbohidrati si zahar, si bogata in fibre, mai ales fructe si legume crude.

 

4. Sigilareao modalitate simpla, non invaziva – asistata laser. Avand ca scop acoperirea santurilor ocluzale la molari si premolari.

Ca si concluzie, periajul dentar ramane cea mai sigura modalitate de preventie, insa realizat corect si de doua ori pe zi. Alaturi de controlul periodic. 

 

 

Mai Multe
articole