Lucruri despre stomatologie pe care nu le afli pe Google

Data

Cu siguranta ai avut vreodata lucruri despre stomatologie pe care ai vrut sa le afli, iar google nu ti-a putut raspunde la intrebari.

Un lucru pe care nu-l vei gasi pe internet este faptul ca este foarte importanta emotia pe care o resimti la fiecare intalnire cu medicul stomatolog. El preia orice emotie pe care tu o resimti pe scaunul stomatologic.

In momentul in care, pacientul vine cu frica, tratamentul stomatologic este compromis. O data pentru ca, medicul se concentreaza mai intai la frica pacientului, la a-l face sa se relaxeze; si mai apoi, pentru ca din cauza fricii, de cele mai multe ori, anestezia nu se instaleaza foarte bine si poate sa apara durerea, iar orice zgomot, miscare a medicului crispeaza pacientul si mai tare.

Este adevarat ca foarte multa lume sufera de fobie de dentist, dar in ziua de azi, exista solutii pentru ca tratamentele sa fie complet lipsite de durere, iar vizita la medicul stomatolog sa fie una cat mai placuta. Pentru asta, trebuie sa iti gasesti medicul cu care sa rezonezi, pentru ca relatia medic-pacient este foarte importanta.

Cu cat pacientul este mai relaxat si are incredere in medicul lui, cu atat medicul este si el mult mai relaxat si este complet concentrat pe actul medical, iar manoperele au un rezultat bun, fara a fi prezent stresul ca ceva il deranjeaza, il supara, il nemultumeste pe pacient. Se spune ca orice frica dispare cu aparitia increderii.

De multe ori, la sfarsitul zilei, medicul este obosit, nu din cauza manoperelor in sine, ci din cauza emotiilor absorbite de la pacient.

Una dintre calitatile medicului ar trebui sa fie inteligenta emotionala, care ajuta la reducerea anxietatii pacientului.

Cand medicul este atent la emotia pacientului se creaza un pod de comunicare si astfel planul de tratament este mult mai usor de explicat si de inteles.

Comunicarea este cheia in orice relatie, indiferent de natura ei, de aceea, este foarte important ca medicul si pacientul sa comunice.

Daca pacientul are nelamuriri cu privire la diagnosticul dentar sau la planul de tratament, trebuie sa isi intrebe medicul, astfel incat el sa plece din cabinet cu toate informatiile necesare pentru a putea lua o decizie corecta si informata.

Niciodata nu trebuie ca pacientul sa plece de la intalnirea cu medicul sau inca prezentand semne de intrebare, pentru ca cel mai adesea se intampla sa nu isi inceapa tratamentul si atunci afectiunile se agraveaza, iar posibilitatile de tratament devin din ce in ce mai limitate, iar costurile cresc considerabil.

Un alt lucru pe care majoritatea pacientilor nu il stiu, daca sufera sau nu de o forma de afectare parodontala, indiferent ca este gingivita sau chiar o boala parodontala avansata.

Acest lucru se intampla deoarece sunt insuficient diagnosticati de catre medicul curant si astfel ajung la un medic specialist in momentul in care observa o mobilitate dentara importanta, au pierdut deja dinti si in cel mai bun caz la sangerare gingivala.

Orice modificare trebuie semnalata si investigata astfel incat sa fie pusa pe primul loc preventia si nu tratamentul.

Primul semn care trebuie sa alarmeze pacientul si sa se prezinte intr-un cabinet stomatologic este inflamatia gingivala sau sangerarea gingivala. Nicio sangerare gingivala nu trebuie trecuta cu vederea, pentru ca nu trece de la sine, ci trebuie identificata cauza pentru care a aparut.

Foarte multi pacienti vin pentru prima oara in clinica noastra stomatologica cu afectare parodontala, nefiind diagnosticati din timp, fie din cauza faptului ca nu au mai fost la un control de mult timp, fie din cauza consultatiilor superficiale.

Pacientul trebuie sa stie si ce intrebari sa puna


  • De ce a aparut inflamatia gingivala?


  • De ce imi sangereaza gingiile?


  • De ce mi se retrage gingia? Sau osul? ( in cazul acesta, dintii par mai lungi decat inainte)


  • De ce dintii se misca?


  • De ce au aparut spatiile intre dinti? sau De ce dintii mei sunt mai rari?


  • De ce dintii sunt mai evazati sau sunt mai in exterior?


  • De ce ma dor, mananca gingiile?


  • De ce gingiile mele au o alta culoare?

Daca aveti una dintre aceste intrebari, cel mai bine este sa va prezentati intr-un cabinet stomatologic pentru a afla raspunsurile la aceste intrebari. Diagnosticul corect ne asigura un tratament corect.

Programeaza ACUM o consultatie cu medicul tau specialist!

blank

Autor:

Madalina Dobre

Medic stomatolog generalist

Mai Multe
articole