Detartraj cu ultrasunete

Ce este detartrajul?

Păstrarea unei igiene dentare corespunzătoare reprezintă primul pas în menținerea sănătății bucale. Pentru a completa procesul de îngrijire dentară este necesar să se efectueze periodic o vizită în cabinetul stomatologic, în cadrul căreia medicul specialist poate efectua un tratament profilactic de detartraj cu ultrasunete. Detartrajul reprezintă procesul prin care placa bacteriană, respectiv tartrul, sunt îndepărtate de pe suprafața dinților.

Este important de cunoscut faptul că tartrul nu se poate îndepărta prin metodele de igienă obișnuite, practic, nu se poate efectua un detartraj acasă, ci doar în cabinetul stomatologic. Acesta are rolul de a menține sănătatea orală prin îndepărtarea resturilor alimentare care, în timp și în lipsa curățării, se pot acumula și pot suferi procese biochimice, transformându-se în tartrul aderent de pe suprafața dentară, ce nu mai poate fi eliminat prin simplul periaj.

Tipuri de detartaj

În scopul îndepărtării tartrului se poate efectua un detartraj manual sau un detartraj cu ultrasunete. Detartrajul manual se indică pentru eliminarea tartrului subgingival, din spațiile interdentare sau din cele mai greu accesibile, utilizându-se anumite instrumente ascuțite și aplicându-se un anumit grad de presiune pe suprafața dintelui. Acest tip de detartraj este rudimentar si nu asigura o curatare completa a tartrului.

În cazul detartrajului cu ultrasunete, se folosesc instrumente care generează vibrații cu frecvențe între 25000 și 40000 de Hz. Aceste vibrații dislocă depunerile de tartru, suprafața dintelui rămânând intactă, smalțul dentar nefiind afectat. Detartrajul cu ultrasunete este de preferat celui manual, fiind mult mai eficient si curatand mult mai bine suprafetele dentare.

Important de menționat este posibilitatea, la anumiți pacienți, de apariție a unei sensibilități dentare timp de câteva zile după efectuarea unui astfel de tratament profilactic de detartraj cu ultrasunete. În acest caz, medicul specialist poate recomanda administrarea unui antiinflamator în scopul reducerii acestui disconfort.

Detartraj cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete este realizat de către medicul specialist în cabinetul stomatologic pentru a îndepărta tartrul acumulat pe suprafața dinților. Pacientul are responsabilitatea de a menține ulterior, pe cât de mult posibil, sănătatea și igiena orală, atât acasă, cât și prin respectarea vizitelor periodice, odată la șase luni, la medicul stomatolog.

În urma realizării profilaxiei cu ajutorul unui detartraj cu ultrasunete, se va îmbunătăți, în primul rând, aspectul estetic al dinților. Aceștia vor deveni mai albi și mai strălucitori, redând încrederea pacientului de a zâmbi.

Pe lângă acest lucru, ulterior realizării unui detartraj cu ultrasunete există posibilitatea descoperirii unor carii aflate în fază incipientă, care, dacă sunt tratate din acest stadiu, ajută la menținerea unei bune sănătăți orale.

Pacientul trebuie să cunoască și caracteristicile principale ale unui detartraj cu ultrasunete, acestea fiind eficiența și non-invazivitatea acestui tip de tratament profilactic. Astfel, acesta se realizează rapid și este nedureros, contribuind major la scăderea șanselor de apariție sau de dezvoltare a unor afecțiuni gingivale precum gingivita (inflamația gingiei) și parodontoza (mobilitatea dinților).

Totodată, în urma efectuării unui astfel de tratament, respirația devine mai proaspătă și este eliminată halena, oferindu-i pacientului un confort sporit.

De ce apare piatra pe dinți?

În cavitatea bucală există o flora bacteriană bogată, fiind necesară o atenție sporită asupra procesului de igienizare. În lipsa realizării periajului dentar acasă în mod responsabil, cât și ignorarea vizitelor periodice la medicul specialist, placa bacteriană se poate acumula pe suprafața dentară. Odată aderată de dinți, au loc procese biochimice în urma cărora se produce fenomenul de mineralizare a acestei plăci bacteriene, rezultând tartrul, denumit informal și piatră dentară.

Riscul acumulării unei cantități crescute de tartru crește odată cu amânarea vizitei la cabinetul stomatologic în scopul realizării unei igienizări dentare profesionale și complete. Primul țesut afectat de tartru este gingia, aceasta suferind fenomenul de inflamație (gingivită), care se manifestă caracteristic prin sângerări și dureri frecvente. Totodată, crește riscul apariției cariilor dentare, care în timp pot afecta pulpa dentară prin subțierea stratului de smalț ce oferă protecție acestui țesut aflat în interiorul dintelui. Pulpa dentară se poate infecta, răspândindu-se până la nivelul rădăcinii, unde poate avea loc un proces infecțios dureros ce necesită un tratament de specialitate de natură endodontică, realizat în mod optim cu ajutorul unui microscop, pentru rezultate de calitate superioară.

Un alt risc al acumulării de tartru este reprezentat de retracția gingiei în urma iritării acesteia, ducând, în timp, la slăbirea stabilității dintelui în osul alveolar. Dinții capătă mobilitate (afecțiune denumită parodontoză), iar în cazul ignorării acesteia, crește probabilitatea de a pierde dinții.

Odată cu mobilitatea dentară este afectat și procesul masticator, pacientul neputând mesteca așa cum trebuie alimentele, ceea ce va duce, în timp, la afectarea sistemului digestiv. De asemenea, bacteriile prezente în placa dentară sunt prezente, conform ultimelor studii de specialitate, și în plăcile aterosclerotice situate pe traseul vaselor de sânge, ceea ce face ca lipsa unei igiene bucale corespunzătoare să fie un factor favorizant apariției afecțiunilor de natură cardiovasculară precum infarctul miocardic sau hipertensiune arterială.

Pentru a nu acumula tartru pe suprafața dinților, pacientul trebuie instruit de către medicul stomatolog specialist cum să realizeze corect un periaj dentar, indiferent că este realizat cu o periuță de dinți clasică, manuală, sau cu una electrică. Importanța executării eficiente și corecte a unui astfel de periaj dentar acasă este în strânsă legătură cu responsabilitatea pacientului de a se prezenta periodic la cabinetul stomatologic pentru o consultație de rutină, indiferent de existența unor probleme dentare sau nu. Astfel, în cadrul unui control, medicul stomatolog nu doar că realizează profilaxia dentară, dar poate observa diferite afecțiuni, de exemplu carii, care pot fi tratate într-o fază incipientă, menținându-se, astfel, sănătatea bucală.

In principiu, cauza principala a acumularii de tartru pe dinti este igiena bucala incorecta sau incompleta. De exemplu, daca nu se foloseste zilnic un mijloc de igienizare interdentara, precum dusul bucal sau ata dentara, resturile alimentare raman intre dinti si astfel se formeaza tartrul.

De asemenea, daca “sarim” peste periajul dentar de seara, resturile de alimente vor fermenta peste noapte si se va forma placa bacteriana matura, imposibil de indepartat a doua zi prin periajul obisnuit. Asfel, se depune pe dinti primul strat de tartru, ce va putea fi indepartat doar profesional, prin detartraj.

Daca obisnuim sa mancam zahar (dulciuri, in general), este bine sa stim ca acesta hraneste populatiile bacteriene si astfel cavitatea bucala se incarca bacterian cu tartru si este favorizata aparitia cariilor, a gingivitei si parodotonzei. De asemenea, alte obiceiuri nesanatoase precum fumatul, consumul de cafea si sucuri carbogazoase indulcite cu zahar, favoizeaza depunerea de “piatra” pe dinti.

Cum îți menții dinții curați?

O igienă bucală corespunzătoare începe cu periajul dentar efectuat acasă, de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Ideal ar fi ca acesta să fie realizat după fiecare masă, însă deseori nu este posibil acest lucru. Este important ca pacientul să fie instruit de către medicul specialist în cabinetul stomatologic, astfel încât să cunoască tehnica de periaj corectă, indiferent că acesta este realizat cu ajutorul unei periuțe clasice, manuale sau cu una electrică. Ritualul de igienizare practicat acasă de pacient nu trebuie să cuprindă doar simplul periaj dentar, ci și utilizarea unei ape de gură și a unei ațe dentare, pentru a curăța și spațiile interdentare greu accesibile unde se retenționează alimente. De asemenea, un pacient responsabil trebuie să respecte periodicitatea vizitelor la medicul stomatolog, odată la șase luni, în cadrul cărora se poate efectua un control de rutină, examinându-se statusul dentar actual, precum și un tratament profilactic profesional.

În cabinetul stomatologic, profilaxia este realizată, în primul rând, printr-un detartraj cu ultrasunete. În urma detartrării dinților, cea mai mare cantitate de tartru este eliminată, acest procedeu fiind imperios necesar mai ales pacienților care au implanturi dentare, lucrări protetice fixe sau aparate dentare. Aceste tratamente dentare, deși realizate la cele mai înalte standarde, fac igienizarea puțin mai dificilă, medicul stomatolog având capacitatea de a realiza o curățare în profunzime, pe care pacientul nu o poate face în mod current prin simplul periaj dentar. Urmează periajul profesional ce are drept scop netezirea suprafețelor dentare, utilizând instrumente rotative și paste special concepute pentru o astfel de manevră stomatologică, întregul proces fiind definitivat cu ajutorul Air-Flow. Air-Flow-ul oferă acces în zonele dentare cele mai dificile ale cavității bucale, datorită design-ului special conceput al instrumentului utilizat. Bicarbonatul de sodiu și apa curăță în profunzime, eliminând și ultimele resturi de placă bacteriană mineralizată, astfel scazand posibilitatea apariției gingivitei sau parodontozei.

De menționat este și faptul că în scopul prevenirii apariției gingivitei și parodontozei, precum și pentru împiedicarea recidivelor după tratamentul acestora se poate recurge la un tratament de Laser Mouth Disinfection. Acesta are scopul de a dezinfecta cavitatea bucală prin eliminarea simultană a bacteriilor din zona supra și subgingivală într-o singură ședință, utilizând laserul dentar, cel mai eficient bactericid cunoscut. În clinica Life Dental SPa, această procedură de Laser Mouth Disinfection se adresează tuturor paciențilot care își doresc să prevină apariția îmbolnăvirii gingivale precum gingivita, parodontoza și complicațiile lor.

Programează-te ACUM în clinica Life Dental Spa pentru a beneficia de un astfel de tratament cu detartraj cu ultrasunete!

Cât costă detartrajul?

În cadrul clinicii Life Dental Spa se recomanda o serie intreaga de tratamente de profilaxie, obiectivul nostru principal fiind prevenirea apariției sau agravării statusului bucal al pacientului. Un tratament profilactic cu detartraj cu ultrasunete este în valoare de 247 de lei, fiind inclus și un periaj profesional pentru o calitate mai crescută. De asemenea, se poate efectua, pentru un rezultat la cele mai înalte standard, un pachet complet de igienizare, alcătuit din detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și Air-Flow, pentru care pacientul poate opta în schimbul a 347 de lei.

De ce să alegi detartrajul cu ultrasunete?

Pe lângă importanța unui detartraj cu ultrasunete în scopul menținerii unei igiene bucale corespunzătoare și a sănătății bucale la nivel înalt, această procedură profilactică se recomandă și în cazul pacienților care au suferit tratamente cu implanturi dentare, recomandat, de obicei, o dată la 3-4 luni. De asemenea, pacienții cu afecțiuni stomatologice gingivale de tipul gingivitei (inflamația gingiei) sau parodontozei (mobilitatea dinților) necesită un astfel de tratament de profilaxie cu detartraj cu ultrasunete efectuat la un interval de 3-4 luni.

Bineînțeles, privind terenul individual al fiecărui pacient, un astfel de tratament cu detartraj cu ultrasunete poate fi efectuat cu frecvențe diferite de la o persoană la alta. Calitatea menținerii unei igiene bucale corespunzătoare, vârsta și obiceiurile alimentare reprezintă alți factori de care poate depinde durata dintre două astfel de tratamente profilactice cu detartraj cu ultrasunete.

Intra in Legatura cu noi

Telefon
0318 282 274
Email
office@lifedentalspa.ro

Programeaza-te!

Programeaza o vizita la Life Dental Spa, completeaza formularul de mai jos si vom reveni pentru a stabili o programare.

  Nume

  Prenume

  Adresa de E-Mail

  Numar Telefon

  Selecteaza orasul Oras

  Tratament solicitat

  Testimoniale

  Testimonial Catalin Maruta
  Catalin Maruta

  Fata de alte vedete de la noi, Catalin Măruță este un om cu o energie frumoasa, calda, cu care iti face placere sa comunici.
  Ne-am bucurat sa ii primim in clinica, și pe el și pe familia lui-Andra și cei doi copii minunați pe care ii au impreuna.
  Tratamentele dentare cu laser devin din ce in ce mai cunoscute și mai apreciate.
  Va așteptăm și pe voi la clinica!

  Tavi Clonda Testimonial
  Tavi Clonda

  Salutare! Sunt Tavi Clonda si vreau sa spun ca sunt foarte bucuros ca am descoperit Life Dental Spa.
  Pentru ca de cand am venit la Life Dental Spa am uitat ce inseamna durere la dentist.
  Mi-am invins teama care m-a tinut cam 3 ani, de cand am fetitele, sa vin la dentist.
  Am scapat de acele care faceau anestezie, ceea ce este un lucru minunat si orice manopera, orice lucrare se face cu laserul. De la tratarea cariilor pana la albirea laser.
  Diferenta de bani este foarte mica, eu va recomand Life Dental Spa, uitati de frica la dentist, aveti grija de dintii dumneavostra si fiti sanatosi si la minte si la corp Life Dental Spa!

  Gabriela Cristea Testimonial
  Gabriela Cristea

  Dupa o perioada lunga, m-am hotarat sa vin la dentist si bine am facut, pentru ca in ciuda faptului ca aparent nu aveam nici o problema, pentru ca din pacate probleme, atunci cand vine vorba de dantura, pot aparea fara simptome.
  Lucru care s-a intamplat si la mine si sunt foarte fericita ca am ales Life dental Spa, pentru ca aici lucrurile se intampla fara durere, fara frica si e foarte relaxat.
  Toti oamenii sunt extrem de relaxati, pentru ca dispun de aparatura foarte buna care ii face pe medici sa transmita.

  Dr Cristina Obreja

  Dr. Cristina Obreja

  Specialist Laser Dentar
  Dr Felicia Paduraru

  Dr. Felicia Paduraru

  Specialist Implantologie Orala
  Dr Cazimir Vlasie

  Dr. Cazimir Vlasie

  Specialist Protetica

  Partenerii Nostri

  Logo Aeroporturi Bucuresti
  Logo Stefanini
  Logo GarantiBank
  Logo Banca Transilvania
  Dr Cristina Obreja

  Programeaza-te

   Nume

   Prenume

   Adresa de E-Mail

   Numar Telefon

   Selecteaza orasul Oras

   Tratament solicitat

   Dr Cristina Obreja
   Suna
   Programeaza-te