Legătura dintre COVID-19 și parodontoză

Data

Cuprins

În urma ultimelor studii efectuate de experții în epidemiologie, s-a constat o legătură între pacienții internați de COVID-19 și boala parodontală. În România, aproximativ 9 din 10 români suferă de parodontoză în diferite stadii de evoluție! 

Experții stomatologi trag un semnal de alarmă! 

Încă de la instalarea pandemiei, s-a observat că pacienții care au contactat noul coronavirus sunt mult mai predispuși la complicații respiratorii dacă suferă de boală parodontală. 

Boala parodontală este o afecțiune dezvoltată la nivelul țesutului gingival, de susținere a dinților. Cauzată de o bacterie numită P. gingivalis, parodontoza se manifestă prin inflamarea gingiilor și formarea unor pungi parodontale în care se află colonii bacteriene. 

Motivul principal pentru care parodontoza predispune la complicații în urma infectării cu noul coronavirus este reprezentat de interleukina IL-6. 

Interleukina IL-6 este o proteină ce se produce în urma procesului inflamator dezvoltat odată cu evoluția bolii parodontale. Nivelul înalt de IL-6 predispune pacienții care suferă de COVID-19 la complicații respiratorii grave, care poate pune în pericol viața pacienților! 

Studiul a fost realizat în Germania, pe o perioadă de aproximativ trei luni de zile. Nivelul plasmatic de interleukină IL-6 a fost testat la pacienții aflați într-o situație critică, care nu mai puteau respira fără ajutorul aparaturii de specialitate din secțiile ATI. 

Părerea experților în epidemiologie 

Medicii specialiști sunt uimiți să observe că o creștere proteinei inflamatorii poate pune în pericol viața pacienților care suferă de COVID-19! 

Se știa deja că boala parodontală putea produce complicații la nivelul întregului organism în cazul în care nu se intervine cu un tratament laser la timp, printre care se numără:

  • Apariția afecținilor cardio-vasculare, de tipul infarctului miocardic sau a accidentului vascular 
  • Apariția bolii Alzheimer, neuronii pacienților fiind afectați de bacteriile cauzatoare de parodontoză 
  • Probleme respiratorii de tipul pneumoniei sau bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) 

Nu este de mirare că boala parodontală are legături și cu infecția COVID-19, din moment ce deja ridica problema dezvoltării pneumoniei sau a BPOC-ului”, mărturisește medicul stomatolog specialist în chirugie orală dr. Shervin Molayem, fondator al UCLA Dental Research Journal. 

Ce trebuie să facă pacienții cu parodontoză pentru a se proteja de COVID-19?

Din punct de vedere stomatologic, există o serie de măsuri suplimentare pe care pacienții care suferă de boală parodontală ar trebui să le ia în considerare. Specialiștii Life Dental Spa dau ca exemplu:

  • Respectarea vizitelor la cabinetul stomatologic din București, pentru consultații de rutină și igienizări profesionale 
  • Implementarea unui protocol de screening stomatologic pentru pacienții în vârstă, care sunt mult mai predispuși la dezvoltarea bolii parodontale
  • Pacienții confirmați pozitiv cu noul coronavirus să aibă parte de o analiză stomatologică cu privire la existența bolii parodontale, astfel încât personalul medical să fie în alertă 
  • Educarea pacienților cu parodontopatie cu privire la protejarea corectă împotriva noului coronavirus, precum și cu privire la menținerea igienei orale la un nivel optim

Specialiștii trag un semnal de alarmă, afirmând că parodontoza este una dintre cele mai puțin diagnosticate afecțiuni orale! Recomandarea acestora este ca pacienții care prezintă semnele parodontozei să se prezinte cât mai repede la medicul specialist, pentru a lua măsurile necesare! 

Alege clinicile stomatologice Life Dental Spa și poți beneficia de Protocolul holistic unic de tratament al parodontozei cu laserul!

Mai Multe
articole