Obiceiurile legate de igiena dentara ar trebui sa aiba deprinderi inca de la varste fragede pentru a intra cat mai usor in rutina celor mici.
Periajul dentar – prima si cea mai importanta activitate, realizata dimineata si seara, obligatoriu dupa ultima masa, fara sa ne mai lasam coplesiti de dorintele micutilor precum o gustare inainte de somn sau o bautura dulce. Cel mult apa sau ceai fara zahar.
Laptele sau sucurile ramase peste noapte in gura vor favoriza aparitia cariilor.
Cum il realizam ? Cu ajutorul nostru copiii vor capata indemanarea necesara unui periaj corect.
- Utilizaţi o periuţă cu peri moi şi periaţi întâi suprafeţele interioare ale tuturor dinţilor, pentru că acolo se acumulează în principal placa bacteriană. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
- Curăţaţi suprafaţa exterioară a fiecărui dinte. Înclinaţi periuţa de-a lungul liniei exterioare a gingiei. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
- Curăţaţi suprafaţa ocluzală a fiecărui molar. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
- Cu vârful periuţei, curăţaţi în spatele fiecărui dinte frontal, de sus în jos.
- Nu uitaţi să periaţi şi limba!
Ata dentara – un instrument auxiliar ce va ajuta la curatarea spatiilor dintre dinti, mai ales intre masele, unde periuta nu are cum sa ajunga.
Alimentatia – bogata in fructe si legume crude ajuta la mentinerea intregii sanatati dar si a celei orale prin aportul mare de vitamine si fibre.
Pe langa asta fructele ajuta la refacerea energiei micutilor fara aportul zaharului , ce contribuie intotdeauna la aparitia cariilor.
Zaharurile şi amidonul din alimente ca prăjiturile, bomboanele, fructele uscate, băuturile carbogazoase, sau chiar covrigeii şi chipsurile, produc o reacţie a plăcii bacteriene din care rezultă acizii. Acizii atacă smalţul dentar, ducând la apariţia cariilor dentare.
Un asemenea „atac” poate dura până la 20 de minute după încheierea mesei sau a gustării. Orice gustare, cât de mică, poate duce la formarea acizilor. De aceea, este bine să limităm numărul gustărilor dintre mese sau sa le oferim fructe bogate in fibre, care ajuta la o curare minima a dintilor.
Recompensa bine meritata ?
Dupa varsta de 4-5 anisori puteti folosi ca si “cadou” guma de mestecat fara zahar pentru copii, atunci cand cei mici au initiativa proprie de a se spala pe dinti sau chiar reusesc singuri sa o faca.
Controlul la 6 luni – este bine de stiut ca vizitele de rutina la medicul dentist va ajuta atat la dezvoltarea armonioasa a dintilor cat si la eliminarea temerilor celor mici legate de stomatolog, atunci cand controlul poate fi unul de rutina.
La cat mai multe zambete sanatoase! ??