Cum scapi de paradontoza?
Parodontoza este o afectiune ce intereseaza sanatatea dintilor si a testutului din jurul acestora, gingiile. Este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator.
Parodontoza se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada : gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutul moale si a osului care sustine dintii. Printre primele semne care apar sunt: sangerari gingivale, sensibilitate in timpul efectuarii periajului dentar, inflamatia gingivala. Cauzele principale ce pot cauza paradontoza sunt: factorii microbieni, predispozitia genetica care se combina cu factorii favorizanti: fumatul, igiena dentara defectuoasa, diabetul si neefectuarea unei igienizari profesionale in cabinetul stomatologic cel putin odata pe an, un sistem imunitar slabit.
Ce nu se stie despre boala parodontala? Unul din trei adulti este afectat. Un dinte aparent sanatos poate sa ascunda o afectiune parodontala depistabila doar de catre medicul stomatolog. In situatia in care diagnosticarea se face intr-o faza incipienta a bolii in care dintii se mai pot salva printr-o interventie de microchirurgie parodontala, pacientul are sansa sa isi pastreze dintii naturali.In prima faza apare inflamatia gingiei – gingivita. In mod normal, gingiile sanatoase sunt ferme si de culoare roz pal.
Gingivita se manifesta prin modificarea consistentei gingiei – devine moale, si a culorii – spre rosu violaceu. De asemenea, papilele intrerdentare se inflameaza si desprind de pe dinti, apar dureri, senzatie de prurit gingival, gingiile sangereaza foarte usor, chiar si la periaj cu pariuta cu par moale.Treptat boala evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale (“buzunarase” formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat etc.).In final dintii sunt expulzati din alveolele dentare.
Care sunt cauzele paradontozei?
Parodontoza are drept cauza principala placa dentara – pelicula compusa in principal din bacterii. Placa dentara se formeaza pe dinti atunci cand amidonul si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile care se afla in gura in mod normal.
Placa dentara care ramane pe dinti mai mult de doua – trei zile se poate intari sub linia gingiei, formandu-se tartrul. Tartrul face ca placa dentara sa fie dificil de inlaturat si actioneaza ca un rezervor pentru bacterii. Mai mult, nu se poate scapa de tartru prin periajul dintilor si folosirea atei dentare – este nevoie de un detartraj profesional pentru a-l indeparta.
Cum poate fi tratata paradontoza?
Din fericire suntem in secolul vitezei si tehnologia a evoluat deci, putem efectua un tratament stomatologic minim invaziv fara durere si cu rezultate favorabile cu ajutorul laserului stomatologic.
Laserul are efect bactericid, dezinfectant, ajuta la refacerea testului gingival prin biostimulare si regenerare tisulara. Un alt aspect foarte important este faptul ca majoritatea tratamentelor efectuate cu laserul nu necesita anestezie, durerea fiind mult diminuata fata de tratamentul clasic chirurgical.
Tratamentul cu laser este cea mai moderna tehnica, fiind minim-invaziv, rapida, nedureros si reduce semnificativ sangerarile gingivale cu o perioada de recuperare rapida si o rata de succes crescuta a procedurii. Lungimea de unda a laserului este de 940nm, riscul aparitiei unor infectii sau complicatii este extrem de scazut deoarece laserul sterilizeaza tesutul asupra caruia s-a intervenit. Este foarte important ca pacientul sa primeasca un diagnostic complet si corect si sa ia atitudine in privinta tratamentului.
In reusita tratamentului cooperarea pacientului este esentiala. Acesta trebuie sa inteleaga necesitatea vizitelor regulate la medicul stomatolog (cel putin o data la 6 luni), pentru detrartraj si chiuretaj subgingival. De asemenea pot fi necesare aplicatii locale de substante medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orala.
Pacientul va fi instruit pentru mentinerea igienei orale corecte :
- periajul dintilor de doua ori pe zi sau, mai bine, dupa fiecare masa sau gustare
- folosirea zilnica a atei dentare
- utilizarea apei de gura pentru a ajuta la reducerea placii bacteriene dintre dinti
- folosirea unei periute de dinti moale si inlocuirea periutei dupa cel mult la trei-patru luni de folosire
- folosirea unei periute de dinti electrica, care poate fi mai eficienta la indepartarea placii bacteriene si a tartrului precum si dusul bucal care favorizeaza masaj gingival.
Dupa efectuarea tratamentului cu laser pentru paradontoza trebuie sa educam si ceilalti membrii ai familiei sa efectueze cel putin o igienizare profesionala in cabinetul stomatologic deoarece paradontoza se transmite, bacteriile fiind transmise prin sarut de la o persoana la cealalta.
Va asteptam in clinica Life Dental Spa pentru o evaluare completa si corecta!